Nem tudtak arról, hogyan kínozta és erőszakolta kilenc éven át Alexandrát a saját apja

,

2017. október 18., szerda 10:05, frissítve: szerda 17:39

A cigány telep valóságos városka a borsodi Boldván belül. Az Akác úton és a Rezeda utcán egyetlen üzlet vagy kocsma sincs, mégis úgy pezseg az élet, ahogy a 2300 lelkes település központjában sem. Kedd délelőtt akadt, aki a téli tüzelőt hordta a portájára, máshol asszonyok szárították a kerítésen a ruhákat, a helyenként takarosnak látszó házak között pedig egymást érték az emberek: ki a hivatalba sietett, ki az utcai kútról cipelte a vizet. Odébb csapatnyi tini tereferélt a még ködtől nyirkos árokparton. Egyikük nevetve vetette oda: táppénzen vagyunk. Később csak elmondták, nem volt kedvük iskolába menni.

Bár a ma 20 éves Alexandra alig néhány évvel idősebb náluk, a lányok csak keveset tudnak róla. Kortársaitól eltérően ugyanis ritkán mozdult ki hazulról. A családja a tiltással próbálta elejét venni annak, hogy bárkinek elmondja, apja kilenc éven át rendszeresen megerőszakolta, fenyegette, verte, az édesanyja pedig falazott mindehhez. Végül két gyereket szült a vérfertőzéses kapcsolatból.

Bár a terror mindennapos volt, közel egy évtized és a második gyermek halála kellett ahhoz, hogy a szakszolgálatok értesüljenek arról, mi történik a családban. Az elszenvedett kínokról a szomszédok sem tudtak. Nem hallották veszekedés hangjait a szegényes házból. Pedig állították: ha valami történik, arról mindenki tud a cigánysoron.

Akkor érkezett a hivatalokhoz az első jelzés, amikor már késő volt. 2016 júliusában – a második gyermek otthoni megszülése és Alexandra kórházi ellátása után – a védőnő értesítette a helyi család- és gyermekjóléti szolgálatot a fiatal nő szüléséről és a csecsemő rejtélyes haláláról – a babát holtan, az ágyneműtartóban találták meg. A szakember Alexandra terhességéről sem tudott.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A szolgálat azzal hárít, hogy a védőnő előtt senki nem jelzett nekik problémát. Pedig – derül ki a munkatársunknak küldött válaszból – a hétgyermekes família szegény életkörülményeiről tudtak, ami elvileg rendszeres kapcsolatot feltételez a szakszolgálat és a család között. Főként, hogy a „derék apa” az önkormányzat közmunkaprogramjában dolgozott. Ám nem tűnt föl semmi az iskolában, az óvodában, de a háziorvosnak sem.

Úgy látszik, az sem volt elég a kitüntetett figyelemre, hogy Alexandra 14 éves korában szülte meg az első gyermekét. És – miután a Hír TV-nek azt állította, akkor hét hónapos várandósan járt védőnőnél – a védőnői szolgálatnak elvileg tisztában kellett lennie vele, hogy kiskorúként adott életet egy gyermeknek. Beszédes az is: az anyakönyvezésnél elég volt annyit mondania a családnak, hogy a gyermek apja ismeretlen. A babát egyébként úgy nevelték, mintha ő is a családfőnek és a feleségének az egyik aprósága volna.

Hogy az utcabelieknek nem tűnt föl semmi, arra magyarázat lehet, hogy – mint már említettük – Alexandrát a családja elzárta a külvilágtól. Még a vécére is csak kísérővel mehetett ki, ha terhessége alatt mégis az utcára kényszerült – mondta korábban az RTL Klubnak –, a hasát leszíjazták, és bő ruhát viselt.

Az egyik, magát koronatanúnak mondó utcabeli viszont a Magyar Nemzetnek azt állította, ő igenis tudta, hogy Alexandra első gyermekét az apja nemzette. A cigány telep lakói szerint már a történtek kitudódása előtt sem rokonszenveztek a lányát megrontó férfival. Ennél meglepőbb, hogy ma már Alexandráról is olyan gyűlölettel beszélnek, mint apjáról. A szegregátum lakói számára ugyanis elképzelhetetlen, hogy a lánynak ellenére lett volna az apja szexuális közeledése, ha hosszú éveken át képes volt eltűrni. Kétszer – mondták – nem eshet senki teherbe a saját apjától, még akkor sem, ha a családfő akarata és szava a cigány közösségben kétségbevonhatatlan.

Alexandra apja és anyja az elhunyt csecsemő holttestének megtalálása után előzetes letartóztatásba, kiskorú testvérei és apjától született gyermeke pedig állami gondozásba került. Alexandra a szomszédos Alsóvadászon telepedett le. Otthonában nem találtuk, éppen almát segített szedni párjának. Akivel egyébként rokonságban van. Öt hónapos terhesen most az ő gyermekét várja.

 
Alexandra a szomszédos Alsóvadászon telepedett le
Fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet
 

 

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.10.18.

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.