Sokmilliós támogatást nyert a tornyospálcai apagyilkos

2018. január 23., kedd 09:05, frissítve: kedd 13:55

Már az első gyilkossága előtt is bántotta édesapját a tornyospálcai gyilkos – tudtuk meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei község lakóitól, akik korrupciót sejtenek amögött, hogy a jó anyagi hátterű férfit kiengedték az elmegyógyintézetből. A helyiek azt is tudni vélik, hogy az elkövető kezelőorvosa gyógyszert váltott a tragédia előtt, és ez vezethetett az újabb „bekattanáshoz”.

2003-ban az akkor 22 éves T. Béla megdöbbentő kegyetlenséggel kínozta halálra 21 éves barátnőjét; állítása szerint azért, mert hangok a fejében azt mondták, a lány démoni erejű boszorkány. Már a gyilkosság előtt is több alkalommal bántalmazta, mert féltékeny volt rá. A tizennégy évvel ezelőtti büntetőeljárásban elmeorvos szakértő azt állapította meg, hogy a férfi tudathasadásos elmeállapota miatt nem volt tisztában tetteivel. Mivel a kóros elmeállapot kizárja a büntethetőséget, felmentették, és kényszergyógykezelését rendelték el.

Csakhogy Tornyospálcán nem mindenki hiszi, hogy T. Béla elméje valóban megbomlott. Egy asszony kijelentette, szerinte ezt csak azért találta ki, hogy megússza a börtönt. A brutális tettes annak idején keményen kábítószerezett. Az önkormányzatnál valaki azt mondta lapunknak, akkoriban könnyű volt droghoz jutni a környéken, és a férfi kisvárdai baráti köre élt is a lehetőséggel. Hozzátette, a társaságból voltak, akik barátjuk tette után soha többé nyúltak tudatmódosító szerhez.

T. Béla kényszergyógykezelését – néhány forrás szerint – két, mások szerint 3-4 év múltán megszüntették, és szülei gyámsága alá helyezték a férfit. Hétfőn szinte minden megszólaló azt suttogta, a jómódú család pénzzel érte ezt el.

 
Jobb oldalon a félkész ház
Fotó: Nagy Béla / Magyar Nemzet
 

A főutca egyik saroktelkén gondosan rendben tartott családi ház áll – itt élt együtt idősebb és ifjabb T. Béla, valamint utóbbi nővére, édesanyja és a nagymamája. A telken áll egy nagyobb, de be nem fejezett lakóépület is. Úgy hallottuk, a család a fiúnak kezdte el építeni, hogy ott alapíthasson majd családot, de a 2003-as gyilkosság után félbehagyták. Egy helyi lány felidézte, T. Béla a közelmúltban azt mondta erről: „Ki jönne hozzám ezek után?” A készülő ház a testvérnek sem kellett, ő elhagyta a települést.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Néhai idősebb T. Bélát mindenki kedvelte Tornyospálcán – nem találtunk olyat, aki ne így vélekedett volna. Az első gyilkosság után az almatermesztő család tagjai nem sokszor mutatkoztak. Miután ifjabb T. Béla hazatért az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyintézetből (IMEI), sokáig nemigen hagyta el a telküket. Aki akkoriban látta, úgy emlékszik, „le volt szedálva”, „be volt lassulva”, erős gyógyszerek hatása alatt állt, haja pedig már akkor szinte teljesen ősz volt. Beszélik, egy idő után nem akarta beszedni a piruláit, ezért inkább havonta egyszer injekcióban kapott orvosságot. Onnantól sokkal tisztábbnak tűnt a tudata, egyáltalán nem látszott furcsának – erősítették meg sokan.

Egy idő után a szülői gyámság is megszűnt. Erre utal – s ezt többen említették –, hogy sokmilliós támogatást nyert T. Béla a Fiatal gazda pályázaton. Egyes falubeliek azt sejtették, hogy a gyámság megszüntetéséről kifejezetten a pályázat kedvéért intézkedett a család.

A pályázati feltételek között egyébként szerepel, hogy legalább öt évig kell a tender szerinti gazdálkodást folytatni. Ez már aligha fog sikerülni az immár előzetesben lévő T. Bélának, aki szombaton – az elbeszélések szerint – nyugalomban együtt reggelizett apjával, majd a gyümölcsösbe fuvarozta munkásaikat. A vérnyomásproblémákkal küzdő 64 éves apa közben visszafeküdt. Amikor a 36 esztendős fiú visszaért, váratlanul, egy hangos szó nélkül, számos késszúrással végzett az idős emberrel. Ezután maga értesítette a rendőrséget és édesanyját. Tornyospálcaiak mesélték, hogy még a barátnő megölése előtt a férfi egyszer lábon szúrta apját vasvillával, de abból nem lett büntetőeljárás. Egyébként más családi balhéról, egyéb előzményekről senki sem tud. A településen mindenki úgy hallotta, hogy hét végi rémtette előtt nem sokkal orvosa az injekciókról tablettákra állította át T. Béla gyógyszerelését.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.01.23.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.