Nem változtatnak az abortusztörvényen

WL

2012. május 25., péntek 06:42, frissítve: péntek 08:30

Ebben a ciklusban nem változik az abortusztörvény – erről Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője beszélt a Népszabadságnak adott, pénteken megjelent interjújában.

„Biztos vagyok benne, hogy ebben a ciklusban sem, és ha kormányon leszünk, valószínűleg a későbbiekben sem nyúlunk a törvényhez” – fogalmazott a politikus.

Harrach Péter szerint az abortusztabletta könnyelművé teheti az alkalmazókat. Hangsúlyozta: nem technikai kérdésekről szeretnének vitázni, hanem olyan cselekmény kiterjesztése ellen tiltakoznak, amely életellenes. Szerinte „a probléma nem az, hogy milyen módszerrel pusztítjuk el a magzatokat, hanem az, hogy ezt megtesszük”.

Leszögezte: változtatni kell azon a helyzeten, hogy míg Európában van, ahol 10 százalék körül van a száz élve születésre jutó abortusz, Magyarországon ez az arány 43 százalékos.

A frakcióvezető szerint ha a demográfiai tendencia nem fordul meg, 90 év múlva 5,2 millió ember lesz Magyarországon úgy, hogy egyharmada 65 év feletti lesz, közel egymillió bevándorlóval. Működésképtelen lesz az ország – mondta.

A Magyar Nemzet május 19-én számolt be arról, hogy megkapta a magyarországi forgalomba hozatali engedélyt az abortusztabletta. A készítményt – amely műtét nélkül teszi lehetővé a terhességmegszakítást – csak felügyelet mellett, intézményi körülmények között alkalmazhatják, patikában nem lehet majd kapni. Az ügyben azóta többen is megszólaltak.

Az egészségügyért felelős államtitkárság  közleményében hangsúlyozta: az abortusztabletta regisztrációja elkerülhetetlen, de a vitatott kockázatok miatt hazánkban az eljárás engedélyezése nem történik meg.

Szócska Miklós államtitkár a parlamentben jelentette be: mégsem lesz alkalmazható Magyarországon az abortusztabletta.

Egy olyan országban, ahol évente eltűnik egy közepes városnyi ember, az abortusz semmilyen új formájának bevezetése nem indokolt – fogalmazott az abortusztabletta körül kialakult helyzetről szerda reggel Nagy Kálmán, a KDNP egészségügyi szakpolitikusa.

Amíg a KDNP a kormány meghatározó része, nem lesz abortusztabletta Magyarországon – mondta az MNO-nak Semjén Zsolt az Alfa Szövetség szerdai, abortusztabletta-ellenes tüntetésén.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.