Nem véletlenül próbálták titkolni Kecskeméten az OLAF jelentését

MN

2018. március 1., csütörtök 08:58, frissítve: csütörtök 12:35

A kecskeméti polgármesteri hivatal ugyan – a folyamatban lévő nyomozásra hivatkozva – nem adja ki az ellenzéki képviselőknek az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentését, a 24.hu által megszerzett dokumentumok közt szerepel a város közvilágítás-korszerűsítési tenderéről szóló egyik dokumentum is. Ebből kiderül, hogy a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak a cége, az Elios Innovatív Zrt. milyen feltételekkel nyerte el a projektet, és az is, hogy sok más városhoz hasonlóan Tiborcz üzlettársának cége végzi a karbantartást.

A kecskeméti önkormányzat két ütemben folytatta le a közbeszerzést. Az első ütem összköltségét 575 millió, a másodikét 413 millió forintra számolták, a projekthez Kecskemétnek 15 százalékos önerőt kellett biztosítania, ezt azonban a Miniszterelnökség átvállalta. A közbeszerzés előkészítését, beleértve az előzetes tanulmány megírását, a Tender-Network Zrt. végezte, amely Tiborczék első ilyen jellegű munkájánál, Hódmezővásárhelyen nemcsak az önkormányzatnak, hanem az Eliosnak is végzett projektmenedzseri feladatokat.

A lehetséges ajánlattevők körét igen szűkre szabták a kiírásban szereplő feltételek. Kecskeméten az ajánlattevőknek egyebek mellett azt kellett igazolniuk, hogy a pályázatot megelőző hatvan hónapban rendelkeznek két olyan, ledes közvilágítási megbízással, amelyek összértéke 630 millió forint, közülük az egyik legalább 450 millió forint értékű volt, és minimum 4500 ledlámpa felszerelésére vonatkozott; illetve volt olyan egymást követő öt hét, amikor a cég legalább 400 lámpát szerelt fel hetente.

Az önkormányzathoz – nem meglepő módon – egyetlen ajánlat érkezett, az Eliostól. A cég alvállalkozója mindkét ütemben a Simó Villamossági Kft. volt, amellyel több településen is együtt dolgoztak. Ezzel a társasággal kapcsolatban több szabálytalanságot is megállapított az OLAF: például azt, hogy manipulálhatták az árakat, illetve hogy Horváth Dezső, a Simó tulajdonosa előbb részt vett közbeszerzés előkészítésében, majd alvállalkozóként is dolgozott – ez pedig ellentétes a közbeszerzési törvény rendelkezéseivel.

A projektmenedzsmenttel az Eupro Projektmenedzsment Kft.-t bízta meg a Zombor Gábor polgármester által képviselt önkormányzat, ez a társaság Tiborcz István üzlettársának, Hamar Endrének a tanácsadó cége. A kecskeméti karbantartási szerződéseknél felbukkan egy másik Hamar-vállalkozás is, a Sistrade Kft. amely a kivitelezési szerződést kötő Polar-Stúdióval együtt látja el a feladatot. Erről a cégről a Magyar Nemzet írta meg, hogy 13 megyében, 70 településen látja el a világítási rendszerek karbantartását.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.