Nem vonzó a háziorvosi szakma

2012. július 13., péntek 10:25, frissítve: péntek 10:49

Háromszázmillió forint vissza nem térítendő támogatást akarnak már hónapok óta szétosztani fiatal háziorvosok között, de nem kell a pénz; maga a háziorvosi szakma is egyre kevésbé vonzó, az évi 80–90 frissen végzett háziorvosnak csak 25 százaléka áll munkába – írja a pénteki Világgazdaság.
Az egészségügyi államtitkárság szerdán közölte, fejlesztenék a háziorvosi praxisok finanszírozását.

Háromszázmillió forintért vehettek volna praxist vagy eszközöket a leendő és a már dolgozó pályakezdő háziorvosok, de a pénz egyharmada megmaradt az első, meghosszabbított határidejű pályázati körben. Most újabb pályázatot írnak ki, ezen viszont már csak praxisok vásárlására használható fel az egyébként most is vissza nem térítendő összeg – tudta meg a lap az Országos Alapellátási Intézet igazgatójától.

Balogh Sándor elmondta: praxisjog vásárlására 144, eszközfejlesztésre 42 millió forint értékben kötöttek támogatási szerződéseket 40, illetve 82 pályázóval. A praxisjogát értékesítő háziorvosok átlagéletkora 65 év volt. Míg az eszközvásárlásra pályázók nagy része 30 évnél fiatalabb, az önálló munkavégzéshez szükséges jogot megvásárolni szándékozók között már többségben voltak a 31 és 40 év közöttiek.

A napokban indul egy projekt a hátrányos helyzetű észak-magyarországi és észak-alföldi területen lévő betöltetlen praxisok vonzóbbá tételéért. Huszonnégy praxist futtatnának fel svájci támogatással, 3,6 milliárd forintnak megfelelő összeggel – ismerteti a lap.

Nehezen működtetik az ügyeletet

A Zalai Hírlap arról írt pénteken, hogy orvos- és a pénzhiány miatt egyre nagyobb gondot jelent Zalalövőn a háziorvosi ügyelet folyamatos működtetése. Előfordult, hogy más városba irányították a betegeket, mert nem volt orvos az ügyeleten. Ha az orvosok nem tudták vállalni az ügyeletet, zárva volt az egészségház, a betegeket pedig csak Őriszentpéteren tudták ellátni. Gáspárné Tóth Zsuzsanna jegyző a napilapnak elmondta, júliusban várhatóan mindennap lesz ügyeleti rendelés, de augusztusban ismét adódhatnak problémák.

Zalalövő jelenleg Csödével közösen tartja fenn az ügyeletet, de az ellátás így nagyon drága; az államkasszából érkező évi 2,8 millió forintot 15 millióval saját forrásból kell kiegészíteniük.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.