Nem vonzó a háziorvosi szakma

WA

2012. július 13., péntek 10:25, frissítve: péntek 10:49

Háromszázmillió forint vissza nem térítendő támogatást akarnak már hónapok óta szétosztani fiatal háziorvosok között, de nem kell a pénz; maga a háziorvosi szakma is egyre kevésbé vonzó, az évi 80–90 frissen végzett háziorvosnak csak 25 százaléka áll munkába – írja a pénteki Világgazdaság.
Az egészségügyi államtitkárság szerdán közölte, fejlesztenék a háziorvosi praxisok finanszírozását.

Háromszázmillió forintért vehettek volna praxist vagy eszközöket a leendő és a már dolgozó pályakezdő háziorvosok, de a pénz egyharmada megmaradt az első, meghosszabbított határidejű pályázati körben. Most újabb pályázatot írnak ki, ezen viszont már csak praxisok vásárlására használható fel az egyébként most is vissza nem térítendő összeg – tudta meg a lap az Országos Alapellátási Intézet igazgatójától.

Balogh Sándor elmondta: praxisjog vásárlására 144, eszközfejlesztésre 42 millió forint értékben kötöttek támogatási szerződéseket 40, illetve 82 pályázóval. A praxisjogát értékesítő háziorvosok átlagéletkora 65 év volt. Míg az eszközvásárlásra pályázók nagy része 30 évnél fiatalabb, az önálló munkavégzéshez szükséges jogot megvásárolni szándékozók között már többségben voltak a 31 és 40 év közöttiek.

A napokban indul egy projekt a hátrányos helyzetű észak-magyarországi és észak-alföldi területen lévő betöltetlen praxisok vonzóbbá tételéért. Huszonnégy praxist futtatnának fel svájci támogatással, 3,6 milliárd forintnak megfelelő összeggel – ismerteti a lap.

Nehezen működtetik az ügyeletet

A Zalai Hírlap arról írt pénteken, hogy orvos- és a pénzhiány miatt egyre nagyobb gondot jelent Zalalövőn a háziorvosi ügyelet folyamatos működtetése. Előfordult, hogy más városba irányították a betegeket, mert nem volt orvos az ügyeleten. Ha az orvosok nem tudták vállalni az ügyeletet, zárva volt az egészségház, a betegeket pedig csak Őriszentpéteren tudták ellátni. Gáspárné Tóth Zsuzsanna jegyző a napilapnak elmondta, júliusban várhatóan mindennap lesz ügyeleti rendelés, de augusztusban ismét adódhatnak problémák.

Zalalövő jelenleg Csödével közösen tartja fenn az ügyeletet, de az ellátás így nagyon drága; az államkasszából érkező évi 2,8 millió forintot 15 millióval saját forrásból kell kiegészíteniük.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Meglepő, de nem a téli sötétségben nő az öngyilkosságok száma

Mennyire határozza meg boldogságunkat a fény és miért veszélyesek a legújabb fényforrások?

Ficsor Benedek

Mácsai Pál: Semmi misztikus, játszani mindenki tud

Az Örkény alapító igazgatója a színházról, a Terápiáról, bulvárról, békülő szekértáborokról és a színház mély erkölcsösségéről. Interjú.

Szécsi Noémi

Feltárul Szabó Magda eddig kevésbé ismert szenvedélyes oldala

Az írónő szerelmei, avagy zavarba ejtő naplórészletek a kálvinista nagyasszony életéből.

Pintér Bence

„Öröm minden zsidónak”, vagy a nemzetközi jog semmibevétele?

Vélemények a Jeruzsálemmel kapcsolatos, múlt heti Trump-bejelentésről.