Nem sértené a dolgozók érdekeit a HÉV eladása?

MNO

2009. március 6., péntek 14:41

Az önkormányzatoknak nem lesz akkora lobbierejük, hogy beleszóljanak a HÉV menetrendjébe vagy a jegyek árába, ha kiszervezik a helyi érdekeltségű vasutat a BKV-ból – közölte Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke az önkormányzatok képviselőivel folytatott pénteki egyeztetés után Budapesten sajtótájékoztatón.

• Bértárgyalások: engedett a BKV és a szakszervezetek is
Gulyás Attila elmondása szerint az önkormányzatok már akkor sem szólhatnának bele a HÉV működésébe, ha a MÁV-hoz kerülne az üzletág. Ha pedig magáncég üzemelteti tovább a HÉV-et, és nem lesz vele szemben egy közlekedési hatóság, amely ellenőrzi a működését, akkor a vállalat azt tesz, amit akar, és az érintett településeknek nem lesz lehetőségük arra, hogy szembeszálljanak – mondta.

Gulyás Attila szerint további gondot jelent, hogy a HÉV-dolgozók nagy része az agglomerációban lakik, ők egy esetleges kiszervezésnél elveszíthetik a munkájukat. Az elnök kitért arra is, hogy vizsgálataik szerint 2010-re semmi nem maradna az eladásból származó 30 milliárd forintból, mert azt a BKV felélné. Mint mondta: középtávon sem látják, hogy milyen hatásai lennének a HÉV kiszervezésének. Nyíri Csaba, Leányfalu polgármestere az egyeztetés utáni sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: nem vitatják, hogy pénzre van szüksége a BKV-nak, de semmiképpen nem szeretnék, ha ahhoz a HÉV kiszervezésével jutnának hozzá. Hangsúlyozta, hogy a HÉV-nek 78 milliárd forintnyi készlete van, amit 30 milliárd forintért eladni „gazdasági szempontból nem korrekt”. Hozzátette, hogy az államnak is be kell szállnia az üzletág üzemeltetésébe, mert a tömegközlekedés nemcsak fővárosi, hanem országos ügy is.

Arra a kérdésre, hogy az önkormányzatok miért nem szállnak be a HÉV üzemeltetésébe, Nyíri Csaba azt válaszolta, hogy erre az önkormányzatoknak nincs pénzük. Kiricsi Karola, a BKV szóvivője az elhangzottakra úgy reagált, hogy a munkavállalókat jogutódlással kapná meg a HÉV Zrt., tehát a dolgozók érdekeit nem sértené az eladás, a kollektív szerződés továbbra is vonatkozna rájuk. Kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy nyitott kapukat döngetnek a polgármesterek akkor, amikor az állami szerepvállalásról beszélnek, mivel a HÉV kiszervezésének egyik fontos eleme, hogy az állam legfeljebb 30 milliárd forintig részesedést vásárol a HÉV Zrt.-ben. A szóvivő hangsúlyozta: kormányzati szinten tárgyalnak, semmilyen magáncéggel nem állnak ilyen kapcsolatban.

(MTI)

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.