Nem sértené a dolgozók érdekeit a HÉV eladása?

MNO

2009. március 6., péntek 14:41

Az önkormányzatoknak nem lesz akkora lobbierejük, hogy beleszóljanak a HÉV menetrendjébe vagy a jegyek árába, ha kiszervezik a helyi érdekeltségű vasutat a BKV-ból – közölte Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke az önkormányzatok képviselőivel folytatott pénteki egyeztetés után Budapesten sajtótájékoztatón.

• Bértárgyalások: engedett a BKV és a szakszervezetek is
Gulyás Attila elmondása szerint az önkormányzatok már akkor sem szólhatnának bele a HÉV működésébe, ha a MÁV-hoz kerülne az üzletág. Ha pedig magáncég üzemelteti tovább a HÉV-et, és nem lesz vele szemben egy közlekedési hatóság, amely ellenőrzi a működését, akkor a vállalat azt tesz, amit akar, és az érintett településeknek nem lesz lehetőségük arra, hogy szembeszálljanak – mondta.

Gulyás Attila szerint további gondot jelent, hogy a HÉV-dolgozók nagy része az agglomerációban lakik, ők egy esetleges kiszervezésnél elveszíthetik a munkájukat. Az elnök kitért arra is, hogy vizsgálataik szerint 2010-re semmi nem maradna az eladásból származó 30 milliárd forintból, mert azt a BKV felélné. Mint mondta: középtávon sem látják, hogy milyen hatásai lennének a HÉV kiszervezésének. Nyíri Csaba, Leányfalu polgármestere az egyeztetés utáni sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: nem vitatják, hogy pénzre van szüksége a BKV-nak, de semmiképpen nem szeretnék, ha ahhoz a HÉV kiszervezésével jutnának hozzá. Hangsúlyozta, hogy a HÉV-nek 78 milliárd forintnyi készlete van, amit 30 milliárd forintért eladni „gazdasági szempontból nem korrekt”. Hozzátette, hogy az államnak is be kell szállnia az üzletág üzemeltetésébe, mert a tömegközlekedés nemcsak fővárosi, hanem országos ügy is.

Arra a kérdésre, hogy az önkormányzatok miért nem szállnak be a HÉV üzemeltetésébe, Nyíri Csaba azt válaszolta, hogy erre az önkormányzatoknak nincs pénzük. Kiricsi Karola, a BKV szóvivője az elhangzottakra úgy reagált, hogy a munkavállalókat jogutódlással kapná meg a HÉV Zrt., tehát a dolgozók érdekeit nem sértené az eladás, a kollektív szerződés továbbra is vonatkozna rájuk. Kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy nyitott kapukat döngetnek a polgármesterek akkor, amikor az állami szerepvállalásról beszélnek, mivel a HÉV kiszervezésének egyik fontos eleme, hogy az állam legfeljebb 30 milliárd forintig részesedést vásárol a HÉV Zrt.-ben. A szóvivő hangsúlyozta: kormányzati szinten tárgyalnak, semmilyen magáncéggel nem állnak ilyen kapcsolatban.

(MTI)

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.