Nem tudott a cserkészszövetség a hungarista emlékezésről

MNO,

2010. február 15., hétfő 16:31

A Magyar Cserkészszövetség nem járult hozzá az adyligeti cserkészparkban tartott hétvégi megemlékezéshez, nem is tudtak róla. Buday Barnabás, a szervezet elnöke az MNO-nak elmondta, hogy az emlékezés szervezői megtévesztették a park gondnokát és semmiféle információt nem adtak arról, hogy mire kívánják használni a területet. Az egyik kormányközeli napilap hétfőn arról írt, hogy hungarista szervezetek a cserkészparkban emlékeztek a várbeli kitörés áldozataira.
A rendőrség által betiltott „becsület napját” a Magyar Cserkészszövetség egyik Budapest környéki táborában ünnepelték meg hungarista szervezetek – írta hétfői számában a Népszabadság. A lap arról is beszámolt, hogy a résztvevők 50 ezer forintot fizettek a gondnoknak, amiből reményük szerint hozzájárulnak a cserkészek táboroztatásához.  

A cserkészszövetség nem tudott a rendezvényről

A Magyar Cserkészszövetség (MCsSZ) tudomására jutott, hogy magukat hungaristának nevező szervezetek a hétvégén az adyligeti cserkészparkban rendezvényt tartottak. A Magyar Cserkészszövetség szerződéses viszonyban lévő, független, önállóan eljáró alvállalkozóval üzemelteti a parkot – mondta el lapunknak Buday. Az MCsSz vezetése a rendezvényről máig (hétfőig – a szerk.) nem tudott, és nem is járulhatott hozzá annak lebonyolításához – tette hozzá. Kiemelte: sem jel, sem jelzés, szóhasználat nem utalt arra, hogy milyen formában jelennek meg a résztvevők az adott napon és a gondnok sem tudott semmit a készülő rendezvényről.

Buday kijelentette, hogy tiltakoznak bármely politikai célokkal rendelkező társulással való összemosás ellen, mert a cserkészet önkéntes, vallásos, politikamentes ifjúságnevelő mozgalom.

Az McsSz elnöke kijelentette, hogy politikailag nem elkötelezettek. Kemény csatákat vívnak azokkal, akik védőszárnyaik alá akarják őket emelni és nyilván azokkal is, akik múltbéli sztereotípiákkal, vagy azok igazolását keresve támadják őket. Buday azt is elmondta, hogy a rájuk bízott fiatalokat arra nevelik, hogy közösségükért aktívan vállaljanak felelősséget.

Felajánlás a haiti földrengés károsultjainak

Az MCsSz Elnökségének kérését elfogadva a park üzemeltetője az eseménnyel kapcsolatos 50 ezer forintot a Cserkész Világszervezeten keresztül a haiti földrengés kárainak enyhítésére ajánlja fel az ottani cserkészszövetségnek – mondta el az MNO-nak a szervezet elnöke.

(MNO, cserkesz.hu, MTI)

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.