Német lap: Inkább Kőbányára látogasson el Lázár János

MN

2018. március 8., csütörtök 13:44, frissítve: csütörtök 14:25

A német és az osztrák sajtó is bő terjedelemben foglalkozott Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter Bécsben forgatott videójával – írja az MTI.

Az osztrák Der Standard beszámolója szerint a bécsi városvezetés egyöntetűen felháborodott Lázár János „drámai zenével manipulált videóján”. Renate Brauner, a városi tanács tagja a Twitteren azt írta: a „sajnálatos módon idegenellenes” felvételen tartalmilag hamis állítások hangzanak el. „Megdöbbentett és megrémített bennünket, hogy egy politikus ilyen módon becsmérli a szomszédos ország fővárosát. Személy szerint csak azt tudom kívánni a magyaroknak, hogy nekik is olyan városaik legyenek, mint Bécs” – fogalmazott az osztrák politikus. Barbara Novak, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) bécsi tartományi vezetője „teljességgel légből kapott ijesztgetésnek” nevezte a videót, amely az osztrák sajtó szerint Bécs Favoriten negyedében készült. Novak bocsánatkérésre szólította fel Lázár Jánost. Dominik Nepp, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) által delegált alpolgármester is helytelenítette a videót, amely szerinte a szomszédos országok közötti baráti kapcsolatok fényében „nem volt éppen udvarias húzás”.

A Die Tageszeitung című német napilap arról írt, hogy az Ausztriát és Bécset jól ismerő magyarok körében visszatetszést keltett a felvétel, amely a benne elhangzó állításokat semmiféle bizonyítékkal nem támasztja alá. A cikk szerint a magyarok már tavaly is nagyot nevettek azon, amikor Orbán Viktor azt ígérte, Magyarország 2030-ra meg fogja előzni Ausztriát, most pedig, kevesebb mint fél évvel később Lázár János úgy érzi, figyelmeztetnie kell, nehogy Budapest Bécs színvonalára süllyedjen. A német lap kommentárja szerint a magyaroknak elegük van abból, hogy a fellendülés a kormányon levők luxuskiadásait és hatalmuk megőrzését szolgálja, és ezt mutatja az is, hogy pár napja ellenzéki jelölt nyerte meg nagy fölénnyel a polgármester-választást éppen Lázár városában.

A Die Tageszeitung írója azt javasolja Lázár Jánosnak, hogy a bécsi 10. kerület helyett érdemes lenne Budapest X. kerületébe, Kőbányára ellátogatnia, ahol jól láthatók a magyar kormány szociális ridegségének jelei. Ironikus módon ebben a városrészben is magas a külföldiek aránya: népes kínai közösség él itt békében együtt a magyarokkal, és a bevándorlás nem problémát jelent, hanem sokkal inkább segítséget nyújt a szegénység elleni küzdelemben.

A Die Welt című német napilap megjegyezte: a felvételen mutatott utcán a valóságban – a magyar politikus szavaival ellentétben – nincs sem piszok, sem rendezetlenség. A lap kiemelte, hogy Orbán Viktor szinte kizárólag az idegenellenes retorikára alapozza választási kampányát, Lázárt pedig a magyar menekültpolitika keményvonalasának nevezte.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Mint megírtuk, komoly visszhangot kapott kedden közzétett videója. A kancelláriaminiszter ugyanis Bécsbe látogatott, és azzal riogatott, hogy az osztrák fővárosba az elmúlt húsz év alatt érkezett külföldiek kiszorították a helyi fehér keresztény lakosságot, és Budapestre is ez a sors várhat, ha az ellenzék nyer a választáson.

A Hír TV-nek egyébként Bécs integrációért felelős osztályvezetője azt mondta: az osztrák fővárosban az elmúlt években is csökkent a bűnözés, problémát inkább a keleti szomszédos országokból érkező bűnbandák okoznak.

A csatornának a Wiener Zeitung című osztrák lap szerkesztője is nyilatkozott, aki elmondta: az a hely, ahol Lázár János a felvételt készítette, a tizedik kerületben van. „Ott hagyományosan sok osztrák munkás és török migráns él. Legnagyobb részük azonban már évtizedekkel ezelőtt érkezett Ausztriába. Ennek tehát semmi köze a menekültkérdéshez” – fogalmazott, hozzátéve, Bécs lakosságszáma több mint 200 ezerrel nőtt az elmúlt tíz évben. „Nagy részük azonban Európából érkezett. A külföldiek közül legtöbb a szerb nemzetiségű, őket a törökök és a németek követik. A magyarok a hetedik helyen vannak” – mondta Alexander Dworzak.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.