Németh Szilárd bepöccent: a kritikus sajtónak egyszerűen nem válaszol

,

2018. február 28., szerda 17:14, frissítve: szerda 21:16

Új szintre lépett az utóbbi időben a valóságot sokszor teljesen figyelmen kívül hagyó nyilatkozatairól ismert Fidesz-alelnök, Németh Szilárd viselkedése. A cinizmus és az indulatosság eddig sem állt tőle távol, de a nemzetbiztonsági bizottság mai ülése után úgy tűnik, ezt a viselkedésformát „tökélyre fejlesztette”.

Azzal kezdődött, hogy a bizottsági ülésen ugyanúgy folytatta a „sorosozást”, mint eddig, az LMP-s Szél Bernadettet szinte nem is jellemezte másként, mint úgy, hogy „Soros embere”. Ezután pedig lapunk, vagyis a Magyar Nemzet következett. Ma megírtuk, hogy a párttagok belső ukázt kaptak: a kormánypárti képviselők a Facebook-felületeikre ezentúl semmilyen negatív, lejárató és Sorossal kapcsolatos anyagot ne rakjanak ki. „Simicska lapja tele van baromsággal meg hazugsággal” – summázta véleményét ezzel kapcsolatban Németh Szilárd, majd lapunkat cinikusnak, hazugnak és alávalónak nevezte.

Arra azonban már nem volt lehetőségünk, hogy rákérdezzünk nála bármire is. „Nem, nem, nem, nem, nem” – mondta, amikor munkatársunk kérdést szeretett volna feltenni – mindezt amúgy egy sajtótájékoztatón, amit azért hirdetnek meg, hogy az újságírók kérdezhessenek. Még annak ellenére sem volt hajlandó válaszolni, hogy néhány perccel korábban hazugnak nevezett minket. De nem mi voltunk az egyedüliek: egyszerű, arrogáns és indoklás nélküli elutasításban volt része a lapunkkal egy médiacsoportba tartozó Hír TV-nek és Lánchíd Rádiónak, illetve az Indexnek is.

Úgy tűnik, maga a rezsiharcos is inkább kerülné a találkozást a független sajtóorgánumokkal. Legalábbis erre utal, hogy bár még korábban meghirdették a Terrorelhárítási Központnál, majd a Készenléti Rendőrségnél tett látogatása utáni sajtótájékoztatóit, a mai, a Váci Fegyház és Börtön megtekintését követő eseményt már nem verték nagydobra. Legalábbis az állami hírügynökség mai eseményei között nem lelhető fel az erről szóló sajtótájékoztatóra a meghívás. Németh Szilárd egyébként közvetítette Facebook-oldalán az eseményt, ezen pedig azt látni: csak a kormánybarát TV2, az Echo TV és az állami média mikrofonjai előtt beszélt a politikus. Az RTL Klub, az ATV vagy a Hír TV logójával ellátott mikrofont – érdekes módon – nem lehetett felfedezni. 

Németh Szilárd ódzkodása a kérdésektől érthető lenne, hiszen múlt héten nagy botrányt kavart, amikor a Magyar Nemzet kérdésére azt mondta: van egy olyan „velünk született probléma”, hogy minden üggyel szeretnénk szaladni az orvoshoz. Ezt azzal kapcsolatban jelentette ki, hogy a közelmúltban nyilvánosságra került sürgősségi ellátáshoz kapcsolódó halálesetekről kérdeztük. – Én például tegnap szögbe nyúltam, és evvel is elrohanhattam volna, de megpróbáltam magam megoldani – említette saját magát jó példaként a politikus. Később arról is beszélt, bár nem kíván cinikus és ironikus lenni, de szerinte az újévet követően „az emberek kilencven százaléka majdnem maga tehet arról”, hogy a sürgősségin van. Szintén ezen a sajtótájékoztatón derült ki: Németh Szilárd már evett rovart, de nem ízlett neki, illetve hogy a Csepelen építendő birkózóakadémiára biztosított kétmilliárd forintból eddig „talán egy ezrest” költöttek el. 

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.