Németh Szilárd: Brüsszel nyomja, mint süket az ajtót

2017. szeptember 28., csütörtök 11:37, frissítve: csütörtök 12:21

Soha nem volt még annyira szükség a nemzeti konzultációra, mint most – erről beszélt Németh Szilárd, a Fidesz frakcióvezető-helyettese csütörtöki sajtótájékoztatóján. Elmondta: „Brüsszel magasabb fokozatba szeretné kapcsolni a Soros-terv végrehajtását.” Szerinte ugyanis Brüsszel szerdán egyértelművé tette, hogy a 120 ezres kvótát nem gondolja esetinek, ráadásul még további 50 ezer embert osztana szét: „Megmondta Avramopulosz is (az unió migrációért felelős biztosa), hogy nem a szírekre gondolnak már régen, hanem fekete-afrikaiakra és más nációkra, és azokat kell ide behozni.” Szerinte az a veszély, amely két éve a 120 ezer ember szétosztásáról szóló döntés meghozatala miatt alakult ki, cseppet sem múlt el, „Brüsszel ezt nyomja, mint süket az ajtót, rá akarja nyomni mindenkire” (az eredeti szólásban egyébként a csengőt nyomják – a szerk.). Így az unió a fejlesztési pénzek megvonásával zsarol minket, pedig „ez nekünk jár, nem ilyen egyszerű, hogy fogják és elzárják a pénzcsapot, ez nem Moszkva még”. Ezzel kapcsolatban egy szovjet időkben népszerű viccet is idézett, amely szerint az oroszok vonaton küldenek rétesszállítmányt a lengyeleknek, ám minden vagon üres, csak az utolsóban van egy cetli, amelyre az van ráírva: aki nem lép egyszerre, nem kap rétest estére. „Szerintem az Európai Unió nem működhet így” – fogalmazott. 

A politikus úgy vélte, a kormánynak nagy szüksége van arra, hogy „ebben a felgyorsult Soros-terv-átnyomásban, ebben az erőszakosságban, ebben a fenyegetettségben érezni tudja, hogy a magyar emberek mögötte állnak a továbbiakban is”.

Kérdésünkre, hogy mikor indulhat a nemzeti konzultáció, hiszen már a reklámjai is láthatók a televízióban, arról beszélt: „Október elején. Elseje éppen vasárnap lesz, remélem, hogy az idősek világnapja és a zene világnapja mellett be tudjuk azt is mondani, hogy ez pedig a nemzeti konzultáció első napja. Nagyon szeretném, hogy így legyen.” Felvetésünkre, hogy Soros Györgynek miért állna érdekében illegális bevándorlókat hozni Európába, úgy válaszolt: ez óriási üzlet. „Ez egy milliárdos bukméker, ha úgy tetszik, én ennek hívom” – jegyezte meg, hozzátéve, hogy maga Soros állította, mindenből pénzt csinál erkölcsi aggályok nélkül.

További kérdésünkre, hogy az uniós csatlakozás eltelt tizenhárom évét tekintve jó ötlet volt-e a belépés, úgy felelt: jó döntés volt, nagyon sok mindent tudtunk tenni, kellett az európai uniós segítség. „Na, ezt nem szabad veszni hagyni, amiért az elmúlt több mint tíz évben megdolgoztunk” – mondta, megjegyezve, hogy most az európaiság került veszélybe.

További újságírói kérdésre, hogy a menzaétel inkább egészséges legyen vagy finom, azt mondta: „ha rám néznek, akkor lehet találgatni”. A kedvence egyébként a füstölt oldalassal készült pacal, és „ha még kerül belé egy kis velő is, az isteni és mennyei tud lenni, és szerintem egészséges is”. Azt is mondta: Amerikában Jamie Oliver szakácsot megbuktatták, de ő szívesen látná itt tanácsadóként.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.