Németh Szilárd: Mindenki orvoshoz szalad

,

2018. február 22., csütörtök 05:59, frissítve: csütörtök 13:18

Van egy olyan „velünk született probléma”, hogy minden üggyel szeretnénk szaladni az orvoshoz – így reagált lapunknak Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke, amikor a közelmúltban nyilvánosságra került, a sürgősségi ellátáshoz kapcsolódó halálesetekről kérdeztük. – Én például tegnap szögbe nyúltam, és evvel is elrohanhattam volna, de megpróbáltam magam megoldani – említette saját magát jó példaként a politikus. Szóba hozta Vathy Zsuzsa esetét is, bár nem említette a tavaly elhunyt író nevét, csak „bizonyos esetként” utalt a 2017 januárjában történtekre.

Vathy Zsuzsa feltehetően egy oltásra lett allergiás tavaly év elején, ám a háziorvos hazaküldte, a szakrendelőben nem tudtak segíteni rajta, aztán a Honvédkórházban több mint öt órát váratták, de nem kapott kezelést. Végül kísérőjével hazament, otthonról hívtak mentőt, de a Szent Imre Kórházban már nem tudták megmenteni az életét.

A politikus szerint ebben az „újév utáni” időpontban „mindenki” ott van a sürgősségi osztályon, „de az emberek kilencven százaléka január 3-án – nem akarok ebből viccet csinálni – majdnem maga tehet arról, hogy ott van”. Németh szerint szilveszter éjszakája után a sürgősségi osztály olyan, mint egy „átjáróház”. Leszögezte: ezzel nem kívánt cinikus vagy ironikus lenni, a kormány „mindent be fog vetni”, hogy megoldja a problémát.

A Fidesz alelnöke szerint a sürgősségi ellátás helyzete nem olyan tragikus, mint ahogy lefestik. Elismerte ugyan, hogy azért nincsen minden rendben a hazai rendszerrel, de szerinte más országokban sem rózsás a helyzet. A politikus szerint „mindig ott kell keresni a felelősöket, ahol a dolgok történnek”, vagyis azt javasolta, hogy a sürgősségi betegellátó osztály vezetőjét keressük a témában, és a kórház igazgatóját. Ugyanakkor az Index témában született cikkére hivatkozva arról beszélt, hogy rossz gyakorlat alakult ki. Például ha a háziorvos nem akar foglalkozni valakivel, a sürgősségire küldi, „ami nem szép dolog”.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Gréczy Zsolt, a DK szóvivője „egészségügyi krízishelyzetről” beszélt, közölte: pártja megszüntetné a Rogán Antal által vezetett Miniszterelnöki Kabinetirodát, és a költségvetésében szereplő 25 milliárd forintot a sürgősségi osztályok működtetésére fordítaná. A megoldási javaslatok sorolása közben Gréczy kitért arra is, hogy a közmédia költségvetéséből 30 milliárd forintot a műtéti és a vizsgálati várólisták csökkentésére csoportosítanának át. Emellett a hátrányos helyzetű térségek kistelepülésein található háziorvosi körzetek finanszírozását is a duplájára emelnék. Erre reagálva a Fidesz a szokásos kommunikációjával élve azt írta: Gyurcsány Ferenc tönkretette az egészségügyet, a Fidesz–KDNP pótolja az elvett pénzt.

Lapunknak Lukács László, a Jobbik országgyűlési képviselője az egészségügy helyzetével kapcsolatban kijelentette: újra kellene gondolni és tehermentesíteni a sürgősségi ellátást. Jelenleg ugyanis a háziorvosi és járóbeteg-ellátás hiányosságai miatt végül minden beteg ott köt ki. Ahhoz, hogy ez változzon, szerinte rendszerszinten kellene átalakítani az egészségügyet, meg kellene például vizsgálni, hogy valójában hány orvos és szakdolgozó teljesít szolgálatot egy műszakban a sürgősségi osztályokon, és ez elegendő-e. Nem lenne szabad olyan eseteknek megtörténniük, amelyek az utóbbi időben napvilágra kerültek például a Honvédkórház kapcsán – hangsúlyozta Lukács László. Hozzátette: tisztában vannak azzal, mekkora teher van az egészségügyben dolgozók vállán, ezért nem őket akarják hibáztatni.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.02.22.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.