Németh Szilárd új ellenséget talált: az olcsó gázt

MN

2018. február 13., kedd 14:31, frissítve: kedd 19:33

Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke arra hívta fel kedden az E.ON energiaszolgáltatót, hogy ne avatkozzon be az áprilisi országgyűlési választásba. Az egykori rezsibiztos a Terrorelhárítási Központban (TEK) tett látogatást, az ezt követő sajtótájékoztatón pedig az MTI tudósítása szerint azt üzente az energiaszolgáltatónak: „kicsit fogja vissza az agarakat”, és ne avatkozzon be a választásokba.

A Világgazdaság hétfőn írt arról, hogy a világpiaci áresést kihasználva az E.ON öt százalékkal olcsóbb gázt kínál a lakossági fogyasztóknak, mint az úgynevezett egyetemes szolgáltatást végző, állami tulajdonú NKM Földgázszolgáltató Zrt., amivel évi 13 ezer forintos spórolást ígér a fogyasztóknak. Ezzel lényegében felülírja a kormány korábbi legfontosabb kampánytémáját, a rezsicsökkentést. 

Németh Szilárd szerint azonban az energiaszolgáltató ezzel az ajánlatával egyértelműen a politikai adok-kapokba száll be, mégpedig Brüsszel oldalán. Az Európai Unió ugyanis szerinte meg kívánja szüntetni minden tagállamban a védett piacot a teljes liberalizáció érdekében. A rezsibiztos arra figyelmeztetett, hogy az, aki elfogadja az E.ON ajánlatát, az „kimegy a szabadpiacra” két évre.

A Fidesz alelnökét természetesen kérdezték az EU Csalás Elleni Hivatalának (OLAF) Elios-üggyel kapcsolatos jelentéséről, vagyis az úgynevezett Elios-ügyről is. Ezzel kapcsolatban azt mondta: az nem más, mint „brüsszeli kampányjelentés”, beavatkozás az áprilisi országgyűlési választásba. Megismételte azt az állítást, hogy a vizsgált időszakban Simicska Lajos volt az Elios tulajdonosa – ezzel arra utalt, hogy szerinte nem Tiborcz István, a miniszterelnök veje volt az.

Németh Szilárd „ócska hazugságnak” minősítette, hogy a Fidesz nem tartotta volna be a saját plakáttörvényét, és azt megszegve, a listaárnál olcsóban jutott plakáthelyekhez. Arra a felvetésre, hogy ellenzéki pártok nem tudnak plakáthelyekhez jutni, kifejtette: a magyar választási rendszer egyforma lehetőséget biztosít a legkisebb és legnagyobb pártnak is, egyforma a pénzügyi támogatásuk, és a hirdetési piachoz is egyformán férnek hozzá.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

A rádiumlányok a női emancipáció hősei voltak, de az életükkel fizettek

„Nyald, mártsd, fesd!” – mantrázták az óragyárakban fillérekért dolgozó fiatal nők, akik szinte másodpercenként ettek a sugárzó anyagból.

Kuthi Áron, Zord Gábor László, Garamvölgyi Flóra

Miért és hogyan hagyták el Magyarországot? Három történet a több százezerből

A sebész, akit alig ismertek meg a gyerekei. Egy kutató, akit a szakmája hajt. A házaspár, amelyik ösztöndíjjal ragadt kint.

Stier Gábor

„Kijev nem írhat minden bajt a háború számlájára”

Az egykor Viktor Janukovics csapatában dolgozó politológus, Koszty Bondarenko nem csalódott a Majdanban, mert nem is várt tőle semmit.

Kuthi Áron

Későn ébredt az összes kisebbségi magyar párt

Öt hét alatt még legalább 300 ezer aláírást kell összegyűjteni az őshonos kisebbségek uniós védelme érdekében. A kudarcot is meg kell tudni magyarázni.