Németh Szilárd új ellenséget talált: az olcsó gázt

MN

2018. február 13., kedd 14:31, frissítve: kedd 19:33

Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke arra hívta fel kedden az E.ON energiaszolgáltatót, hogy ne avatkozzon be az áprilisi országgyűlési választásba. Az egykori rezsibiztos a Terrorelhárítási Központban (TEK) tett látogatást, az ezt követő sajtótájékoztatón pedig az MTI tudósítása szerint azt üzente az energiaszolgáltatónak: „kicsit fogja vissza az agarakat”, és ne avatkozzon be a választásokba.

A Világgazdaság hétfőn írt arról, hogy a világpiaci áresést kihasználva az E.ON öt százalékkal olcsóbb gázt kínál a lakossági fogyasztóknak, mint az úgynevezett egyetemes szolgáltatást végző, állami tulajdonú NKM Földgázszolgáltató Zrt., amivel évi 13 ezer forintos spórolást ígér a fogyasztóknak. Ezzel lényegében felülírja a kormány korábbi legfontosabb kampánytémáját, a rezsicsökkentést. 

Németh Szilárd szerint azonban az energiaszolgáltató ezzel az ajánlatával egyértelműen a politikai adok-kapokba száll be, mégpedig Brüsszel oldalán. Az Európai Unió ugyanis szerinte meg kívánja szüntetni minden tagállamban a védett piacot a teljes liberalizáció érdekében. A rezsibiztos arra figyelmeztetett, hogy az, aki elfogadja az E.ON ajánlatát, az „kimegy a szabadpiacra” két évre.

A Fidesz alelnökét természetesen kérdezték az EU Csalás Elleni Hivatalának (OLAF) Elios-üggyel kapcsolatos jelentéséről, vagyis az úgynevezett Elios-ügyről is. Ezzel kapcsolatban azt mondta: az nem más, mint „brüsszeli kampányjelentés”, beavatkozás az áprilisi országgyűlési választásba. Megismételte azt az állítást, hogy a vizsgált időszakban Simicska Lajos volt az Elios tulajdonosa – ezzel arra utalt, hogy szerinte nem Tiborcz István, a miniszterelnök veje volt az.

Németh Szilárd „ócska hazugságnak” minősítette, hogy a Fidesz nem tartotta volna be a saját plakáttörvényét, és azt megszegve, a listaárnál olcsóban jutott plakáthelyekhez. Arra a felvetésre, hogy ellenzéki pártok nem tudnak plakáthelyekhez jutni, kifejtette: a magyar választási rendszer egyforma lehetőséget biztosít a legkisebb és legnagyobb pártnak is, egyforma a pénzügyi támogatásuk, és a hirdetési piachoz is egyformán férnek hozzá.

A szerkesztő ajánlja

Pintér Bence

„A rendszerváltás ígérgető politikusjelöltjei tudatlanok vagy demagógok voltak”

Romsics Ignác Mária Terézia átértékeléséről, a konstruktív mítoszrombolásról és a történész feladatáról. Interjú.

Németh Ványi Klári

Aki a gulágon nőtt fel

Az akkor mindössze tizennégy éves Nagy Rózsát 1945 januárjában hurcolták el Göncről. Az ő történetével emlékezünk a kommunizmus áldozataira.

Molnár Csaba

A rádiumlányok a női emancipáció hősei voltak, de az életükkel fizettek

„Nyald, mártsd, fesd!” – mantrázták az óragyárakban fillérekért dolgozó fiatal nők, akik szinte másodpercenként ettek a sugárzó anyagból.

Stier Gábor

„Kijev nem írhat minden bajt a háború számlájára”

Az egykor Viktor Janukovics csapatában dolgozó politológus, Koszty Bondarenko nem csalódott a Majdanban, mert nem is várt tőle semmit.