Nemi erőszak: ismert volt a férfi előélete

2014. szeptember 4., csütörtök 09:45, frissítve: csütörtök 09:48

Nemcsak hallgatói körökben volt ismert, de még az ELTE Tanító- és Óvóképző Kar dékánja is tudott annak a 38 éves férfinak az aberráltságáról, aki a kar hét végi gólyatáborában megerőszakolt egy lányt. Az ügyben a hallgatói ügyek rektori főbiztosa felajánlotta lemondását, de az egyetem nem fogadta el.

Fotóskörökben, illetve az ELTE Bölcsészettudományi Karán (BTK) is ismert volt K. S. Szilárd aberráltsága, aki az egyetem hét végi gólyatáborában megerőszakolt egy lányt – mondta el lapunk kérdésére Mikonya György. Az ELTE Tanító- és Óvóképző Kar (TÓK) dékánjától azt is megtudtuk, hogy ő maga is tudott arról, hogy az egyetem egyébként informatikus–könyvtáros szakának hallgatója „alamuszi” módon készít fotókat lányokról. Ugyanakkor a dékánnak – mint mondta – fogalma sem volt arról, hogyan kerülhetett a férfi a kar gólyatáborába. Szerinte az elkövető „megszokásból” vett részt a rendezvényen, ahova évek alatt „bedolgozta” magát.

Nem fenyegeti a három csapás
K. Sándor Szilárd beismerte, hogy múlt pénteken Fonyódligeten megerőszakolt egy lányt az ELTE egyik gólyatáborában. Már kétszer követett el erőszakos bűncselekményt, és börtönben is ült ezek miatt, még sincs esély rá, hogy lesújtson rá a három csapás rendelkezése.

Ennek azonban ellentmond a gólyatábor honlapja, amelyen szervezőként tüntették fel a férfit, vagyis vélhetően a hallgatói önkormányzat hívására érkezhetett.

Egyetemi forrásaink szerint helytállóak a dékán azon információi, miszerint a bölcsészkaron nyílt titok volt, hogy K. S. Szilárdnak beteges hajlamai vannak. Úgy tudjuk, a BTK gólyatáborából egyenesen kitiltották a „Soma” becenévre hallgató férfit. Mikonya szavai egybecsengenek az Átlátszó Oktatás portál értesüléseivel is, amelyek tegnapi cikkünk információit kiegészítve arról szóltak, hogy a Tanító- és Óvóképző Kar egyik lány hallgatója s szervezője korábban felhívta a kar HÖK-elnökének figyelmét a férfi aberráltságára, aki viszont nem vette komolyan a jelzést. A portál szerint a lány arról számolt be, hogy egy buliban elaludt, s a tudta nélkül fotózta őt a férfi, úgy, hogy a ruháját is felhúzta, így intim testrészeit is le tudta fényképezni, később pedig a fotókkal zsarolta őt.

A nemi erőszak ügyében az egyetem vizsgálja, hogy a harminc napra előzetes letartóztatásba került elkövetőn kívül kik lehetnek felelősök az ügyben. Úgy tudjuk, a TÓK HÖK-elnöke, Galántai Tamás mindeddig nem mondott le posztjáról, habár egyre inkább úgy tűnik, hogy tudhatott az elkövető viselt dolgairól. A történtek miatt viszont felajánlotta lemondását Pozsár-Szentmiklósy Zoltán, a hallgatói ügyek rektori főbiztosa, amit azonban az egyetem vezetése nem fogadott el. Fábri György rektorhelyettes lapunknak azt mondta, az egyetem vezetése úgy látja, hogy a főbiztos nem hibás az ügyben.

Különös módon nem merült fel eddig a gólyatábort lebonyolító cégnek, az egyetem vezetésének, illetve az egyetemi hallgatói önkormányzat vezetésének felelőssége. Ez azért furcsa, mert az iskola tíz gólyatáborának lebonyolítására – közbeszerzési eljárással – megkötött szerződést egy héttel az első tábor megkezdése előtt, augusztus 8-án írták alá. Ez azt jelenti, hogy a körülbelül kétezer fős rendezvény-sorozat megszervezésére mindössze egy hét állt a szervezők rendelkezésére, így nem biztos, hogy minden a szabályoknak megfelelően zajlott. A szerződés szerint a jogok és kötelezettségek érvényesítéséért az egyetemi HÖK felelt, s annak elnöke, Zaránd Péter. Ráadásul a szervező cég, a K&B FEST Kft. is kötődik a hallgatói érdekképviseletekhez. A cég vezetője, Krizsán Csaba a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) által minden évben megrendezett EFOTT fesztivál egyik fő szervezője volt.

K. S. Szilárd, az ELTE Tanító- és Óvóképző Kar gólyatáborának egyik szervezője s az egyetem hallgatója az iskola hét végi gólyatáborában megerőszakolt egy lányt. Tettét beismerte, majd elrendelték harmincnapos előzetes letartóztatását. A Blikk közben azt írta, hogy az elkövető 1996-ban már volt büntetve erőszakos közösülés miatt, nyolc évvel később pedig szemérem elleni erőszak miatt indult ellene büntetőeljárás. A két bűncselekményért összesen hat év nyolc hónapot kapott, de példásan viselkedett, így minden kedvezményt megkapott, és feltételesen szabadlábra helyezték öt év letöltése után, 2009-ben.

A történtek után az egyetem vezetése úgy döntött, hathatós intézkedéseket vezetnek be. Szakítanak a gólyatáborok szervezésének eddigi rendszerével, mivel a hallgatói önkormányzatok nem tudtak élni a rájuk bízott felelősséggel. Az ELTE vezetése vizsgálatot és a közreműködőkkel szemben fegyelmi felelősségre vonást kezdeményez. A vizsgálat lezárásáig felfüggesztették a Tanító- és Óvóképző Kar, valamint az Állam- és Jogtudományi Kar HÖK-elnökségének tevékenységét.

Forrás: Magyar Nemzet

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.