A kormány ismét megmenti Pécset

MN

2017. december 12., kedd 15:24, frissítve: kedd 16:35

„Orbán megígérte, és meg is teszi – Megmentik Pécset” – állítja a Szabadpécs.hu cikke.

A kormányzati segítség feltételeit egyelőre hétpecsétes titokként őrzik, de Pécs hóna alá nyúlnak. A portál állítása szerint több, egymástól független és biztos információs forrásból tudja, hogy már legalább egy hónapja tart a Pécs-mentőcsomag konkrét előkészítése, amelyet most csütörtökön bejelentenek a városháza közgyűlési termében. 

Ha nem is fizeti ki a kormány azonnal a pécsi önkormányzat 7,5 milliárd forintos hiányát, „Varga Mihályék és Pintér Sándorék vezényletével helyrebillentik Orbán Viktorék a baranyai város ingadozó költségvetését” – fogalmaznak.

A rövid távon jelentősnek tekinthető segítségért cserébe a kormány konkrét elvárásokat is megfogalmaz a pécsi vezetéssel szemben, derül ki az írásból. Eszerint lesznek leépítések és megszorítások, sőt politikai következményei és áldozatai is lesznek majd az intézkedéscsomagnak, igaz nem hirtelen és azonnali: egészen 2019 őszéig eltartó elbocsátássorozatról értesült a portál.

A Szabad Pécs úgy tudja, hogy az eladósodást nemcsak az önkormányzat gazdálkodása okozza, hanem a városi többségi tulajdonában álló cégeinek a pénzügyi helyzete is.

A mostani 7,5 milliárd forintos adósság konszolidálása nem az első a város életében, ugyanis majdnem napra pontosan négy éve jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter, hogy a 2012-es 29,7 milliárd után Pécs fennmaradó, mintegy 14,4 milliárd forintnyi adósságát ugyancsak átvállalja az állam.

Idén év végén a hiánnyal küszködő további önkormányzatok szintén segítséget kaphatnak a pécsi minta alapján, ezért is figyeli több más magyar város vezetése a pécsi fejleményeket, és vár hasonló kormányzati segítségre – állítja a Szabad Pécs.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.