Hiszti a nemzetbiztonsági bizottságban, Németh Szilárd megint elképesztőt mondott

,

2018. január 25., csütörtök 08:35, frissítve: csütörtök 15:14

Ahogyan előre ígérték, nem vettek részt a fideszes és a KDNP-s képviselők – élükön Németh Szilárddal – a nemzetbiztonsági bizottság csütörtök reggeli ülésén. A téma a tavaly „titokban” befogadott 1300 menekült lett volna, Németh Szilárd azonban ezt úgy értelmezte, hogy az általuk állandóan hangoztatott „Soros-tervről” van szó. Habár még a Belügyminisztérium államtitkára is nyílt ülésen tárgyalta volna az ügyet, vagyis a jelen lévő, lényegében teljes magyar sajtó is végighallgathatta volna, Németh Szilárd szerint Szél Bernadett előtt erről nem lehet beszélni. Tehát az újságírók ott lehettek volna, csak az LMP-s politikus nem, mert ő – Németh szerint – nemzetbiztonsági kockázatot jelent, mivel dolgozott korábban egy Soros György által finanszírozott szervezetnél.

Külön pikáns része a történetnek, hogy Szél Bernadett korábban már átesett nemzetbiztonsági átvilágításon, azt pedig az illetékes Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) végezte, és nem tárt fel kockázatot. Nem derült ki egyértelműen, hogy Németh Szilárd mire alapozza most mégis, hogy az LMP-s politikus kockázatot jelent. Először azt mondta, hogy az egész munkássága, majd azt, hogy akkor vált nemzetbiztonsági kockázattá, amikor Soros György elkezdett a bevándorlók mellett tevékenykedni.

Molnár Zsolt, a bizottság MSZP-s elnöke közben bejelentette, hogy miután Orbán Viktor miniszterelnök nem jelent meg a testület előtt, hogy beszámoljon az állítólagos „Soros-tervről”, illetve a „titokban” befogadott menekültekről, máshoz fordulnak. Mégpedig magához Soros Györgyhöz. A szocialista politikus a sajtó előtt írta alá azt a levelet, amelyben tájékoztatást kér a magyar származású milliárdostól, egyúttal lehetőséget ad neki arra, hogy a bizottság előtt is válaszoljon a felmerülő kérdésekre.

Németh Szilárd az újságíróktól szerzett tudomást a levélről, és úgy értelmezte, hogy így Molnár Zsolt is nemzetbiztonsági kockázattá vált.

Az ügy mindenesetre nem fejeződött be, a bizottság elnöke szerint ugyanis két hét múlva újra megkísérlik tárgyalni a befogadott menekültek kérdését, és ismét meghívják Orbán Viktort is. A jobbikos Mirkóczki Ádám egyúttal azt kérte, hogy Altusz Kristóf helyettes államtitkárt is hallgassák meg. Ő ugyanis az, akinek egy máltai nyilatkozatából a széles nyilvánosság is tudomást szerzett arról, hiába a bevándorlásellenes kormánypropaganda, az utóbbi három évben 2300 külföldi kapott itthon valamilyen menekültstátust.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes
 
Szél Bernadett a nemzetbiztonsági bizottság ülésén 2018. január 25-én
Fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet
 

Az ülés után Mirkóczki Ádám, a testület jobbikos tagja kijelentette: a kormánypártok részéről „szánalmas menekülésről” van szó, és a Jobbik a házszabály adta lehetőségek között „elmegy a falig”.

Szél Bernadett pedig újságíróknak azt mondta, az elmúlt nyolc év történetében ez az „egyik legabszurdabb nap volt”. Hozzátette, hogy mélységesen fel van háborodva, és döbbenten figyeli a történéseket. Mindent meg fog tenni azért, hogy a nemzetbiztonsági bizottság újra működőképes legyen – szögezte le. Kitért arra is: nem egészen érti, hogy egy nyílt ülésen, ahol ott lehet a teljes magyar és a nemzetközi sajtó, miért az a probléma, hogy ő is ott van.

A Hír TV riportere nem tudott érdemi választ kicsikarni Németh Szilárdból, miután az ő vezetésével vonultak ki a fideszesek a nemzetbiztonsági bizottság üléséről, mert Szél Bernadett is jelen volt. A Fidesz alelnökétől azt szerették volna megtudni, hogy ennek tükrében meg tud-e bízni a jövőben a bizottság azon tagjaiban, akik szintén kapcsolatban álltak Soros Györggyel.

Németh Szilárd szerint nem az a kérdés, hogy ő megbízik-e a korábbi Soros-ösztöndíjasokban – ilyenek egyébként a saját pártjában is akadnak –, hanem az, „ki van a Soros-terv mellett”. Kijelentette, hogy aki támogatja a milliárdos állítólagos tervét, az nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

Miután a riporter még egyszer megpróbálta feltenni a kérdést, Németh Szilárd azt mondta: „nem tudom jobban megválaszolni, ha ötvenötödször felteszi a kérdést, akkor is ezt tudtam válaszolni”. Arra a felvetésre, hogy valójában másra válaszolt, azt mondta: „Ezt oldja meg ön!”

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.