Nemzetbiztonsági érdek a szuperszerv megszületése?

LM

2011. december 2., péntek 09:08

A Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ (Szebek) jogutódaként, de a várható törvényi felhatalmazásnak köszönhetően hatékonyabban és racionálisabban működik majd az új nemzetbiztonsági szolgálat, a Nemzeti Információs és Bűnügyi Elemző Központ (NIBEK) a Belügyminisztérium miniszteri főtanácsadója szerint.

Samu Attila az MTI-nek elmondta, a 2012. január 1-jével létrehozandó új adatkoordinációs szervezetre azért van szükség, mert a 2001 óta működő Szebek nem tudta a ma elvárt hatékonysággal betölteni a feladatát. Mint fogalmazott, az új biztonsági kihívásokra többek között a szervezetek hatékonyabb együttműködésével kell reagálni, ehhez pedig a gyors adatelérés is szükséges. Utalt arra, hogy a tervezett átalakításról a Belügyminisztérium törvényjavaslatot készített. Szavai szerint a javaslat sürgős országgyűlési tárgyalását „fontos nemzetbiztonsági érdek” indokolta.

Adatkérés

A főtanácsadó a legfontosabb érdemi változásnak mondta, hogy a NIBEK-nek elektronikus adatkérési kapcsolatot biztosítanak a társzervezetekhez. Ez azt jelenti, hogy az eddigi, gyakran esetleges adatszolgáltatás helyett lényegében közvetlen elektronikus adatlekérési jogosítványa lesz a szervezetnek. Arra hívta fel ugyanakkor a figyelmet, hogy az adatigénylés csak célhoz kötött lehet, jogszerűségének és az adatkezelő egyéni felelősségének megállapíthatónak kell lennie.

A változtatás szükségességét azzal indokolta, hogy egyes szervek nem minden esetben adták át a kért adatokat a Szebeknek, mint mondta, esetenként presztízsokok miatt. Úgy fogalmazott: a Szebek nem tudta betölteni a célját, mert – bár eddig is kérhetett adatokat – valójában nem mindig tudott hozzáférni a szükséges adatokhoz.

Párhuzamosságok

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Így például több esetben előfordult, hogy az együttműködő szervek nem tudtak arról, hogy ugyanazon személlyel szemben ugyanabban az időben egy másik szerv is titkos adatgyűjtést folytat. Hozzátette: ezek a párhuzamosságok az új – 2012. december 31-ig kialakítandó – elektronikus adatlekérési rendszernek köszönhetően megszűnnek majd, és a NIBEK már nem lesz kiszolgáltatva az egyes adatkezelőknek. (Adatkezelőnek számít mások mellett a rendőrség, a Nemzetbiztonsági Hivatal vagy az Információs Hivatal.)

Közölte, a NIBEK – jogelődjéhez hasonlóan – szintén nem folytathat titkos információgyűjtést, de ha az említett esethez hasonló párhuzamosságokat lát, javaslatot tehet például az ügyek összekapcsolására, az érintett szervezetek együttműködésére. Elmondta, a médiában megjelent egyes hírekkel szemben a NIBEK nem von majd el semmilyen hatáskört a nemzetbiztonsági szolgálatoktól.

Naplózás

Samu Attila arra hívta fel a figyelmet, hogy a NIBEK csak „célhoz kötötten” kérhet le személyes és különleges adatokat, és valamennyi adatigénylést szigorúan „naplózni” kell mind a NIBEK-nél, mind az együttműködő szervnél. Hozzátette: ennek ellenőrzését a 2012. január 1-jétől működő alapvető jogok biztosának intézménye, a Péterfalvi Attila által irányítandó Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság végzi majd.

Jelezte azt is, hogy a NIBEK vezetőjét az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága is beszámoltathatja, ami törvényes működésének, ellenőrzésének egyik fontos garanciális eleme. A főtanácsadó arról is beszélt, hogy a NIBEK-nek a kormányzat felé tájékoztatási feladata is lesz, ám ennek keretei még nincsenek meghatározva.

Elmondta, hogy a jövőre kiépítendő zárt elektronikus adatlekérési rendszer biztonságát informatikai fejlesztésekkel fogják garantálni, így illetéktelenek nem férhetnek majd hozzá az adatbázisokhoz.

Érdeklődéssel várják az eredményt

Samu Attila közölte azt is, hogy a tárca „érdeklődéssel várja” Jóri András adatvédelmi biztos soron kívüli vizsgálatának eredményét. Szavai szerint a jogszabályjavaslat beterjesztése óta nem találkozott még olyan „megfontolásra érdemes kritikával”, amelyet a dokumentum egészének ismerete alapján fogalmaztak volna meg, a sajtóban megjelentek azt valószínűsítik, hogy a tervezet kritikusai figyelmen kívül hagyták a javaslatban szereplő garanciális elemek sokaságát.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.