Botrány a bizottságban: Németh Szilárd kirohant, amikor az orosz kód került szóba

MN

2017. április 10., hétfő 13:41, frissítve: hétfő 16:05

Az Alkotmányvédelmi Hivatal adhatott volna magyarázatot arra, milyen kockázattal jár, hogy orosz kód került a kormány internetes konzultációs felületére, Németh Szilárd és a nemzetbiztonsági bizottság fideszes tagjai azonban megakadályozták, hogy kiderüljön az igazság.

Botrányos körülmények között szakadt meg a parlament nemzetbiztonsági bizottságának hétfői ülése, melyen a konzultációs honlapon szereplő orosz kód veszélyeiről kérdezték volna titkosszolgálatok vezetőit: a fideszes tagok egyszerűen határozatképtelenné tették a bizottságot – tudta meg a Magyar Nemzet. 

Az LMP-s tag Szél Bernadett először Kovács Józsefet, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat (KNBSZ) vezetőjét kérdezte, hogyan is került az orosz hírszerzést is támogató Yandex mérőkódja a kormány nemzeti konzultációs felületére, miért ezt az orosz céget választották és milyen nemzetbiztonsági kockázatokkal járhat ez – Kovács azonban csak annyit mondott, hogy nekik ehhez nincs közük, a válaszadásra a belügy, vagyis a Pintér Sándor tárcája alá tartozó Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) az illetékes. 

Az AH-t képviselő Kiss Zoltán már válaszolt is volna, amikor olyasmi történt, amire a bizottság működése óta nem volt példa. „Németh Szilárd felugrott, és azt mondta, hogy nincs több napirendi pont, aztán elviharzott. Fideszes kollégái zavartan néztek utána, végül követték, ezzel határozatképtelenné tették a nemzetbiztonsági ülést is” – mondta el lapunknak Szél Bernadett. Az LMP már korábban jelezte, személyes adattal való visszaélés miatt tesz feljelentést az a nemzeti konzultáció online kérdőívei miatt.

Németh Szilárd, a testület fideszes alelnöke újságíróknak azt mondta, szó esett a programról, „az semmilyen nemzetbiztonsági, adatvédelmi problémát nem jelenthet”. Szerinte annak van nemzetbiztonsági kockázata, hogy külföldi milliárdos által működhetnek szervezetek Magyarországon, ezért is nyújtották be múlt pénteken a civil szervezetek átláthatóságáról szóló törvényjavaslatot. A kormánypárti politikus szerint a vasárnapi budapesti tüntetést is a „milliárdos Soros György által pénzelt ügynökszervezetek pénzelték”. (MTI)

A 444.hu szúrta ki, hogy a kormányzati honlapon egyebek mellett egy orosz IT-cég, a Yandex mérőkódja is fut, amely az személyes adatokat is továbbít egy orosz szerverre. A cikk megjelenése után a kódot eltávolították az oldalról, állítólag csak azért, mert rosszindulatú félremagyarázásokra adhat lehetőséget.

Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke pedig azt közölte: a testület hétfői ülésén tájékoztatást és vizsgálatot vár a polgári és a katonai nemzetbiztonsági szolgálatoktól, hogy valóban oroszországi szerverekre továbbítják-e a nemzeti konzultációt kitöltők személyes adatait. Ha valóban ez történik, az nemcsak a polgárok személyes adatokhoz való jogát, hanem Magyarország nemzetbiztonsági érdekeit is sértheti.

Szél Bernadett, az LMP frakcióvezetője bizottsági ülésen arra is rákérdezett volna, hogy április 2-án miért dulakodtak tüntetőkkel civil ruhás rendőrök a parlament előtt – és mi a magyarázat arra, hogy április 3-án magukat rendőrnek kiadó személyek jelentek meg az egyik szervező, illetve az egyik külföldi résztvevő lakásán. 

Schiffer András ügyvéd, az LMP korábbi társelnöke a Facebookon azt írta: mindegy, hol van, az infotörvény szerint csak akkor lehet külföldre (nem EU-s országba) személyes adatokat továbbítani, ha ahhoz az érintett kifejezetten hozzájárult, illetve az adatok megfelelő szintű védelme biztosított. Az Oroszországba, vagy orosz szerverre történő adattovábbítás ennek a törvényi feltételrendszernek aligha felel meg, így felmerülhet a személyes adattal visszaélés vétsége. Az pedig már súlyos nemzetbiztonsági kérdés, hogy mondjuk az orosz titkosszolgálat valóban feltérképezheti-e a magyar kormány kérdőívére válaszolók körét – írta Schiffer, aki szerint hazaáruló gaztett, ha ez tényleg így történt.

A Yandex kódja elvileg a felhasználók viselkedését figyeli az oldalon, hasonló analitikai eszközöket szinte mindenhol használnak. A 444.hu cikke szerint azonban a kód a felhasználó e-mail-címét is továbbítja, ez alapján pedig össze lehet kapcsolni a kitöltő más adataival vagy akár az általa megadott válaszokkal (a politikai nézeteivel, ami különleges adatnak minősül) is. A lap megjegyzi, hogy a Yandex korábban adatokat adott át felhasználóiról az orosz titkosszolgálatnak.

A személyes és véleményadatok egymástól szigorúan elzárt és összeköthetetlen módon vannak tárolva – válaszolt a 444.hu kérdéseire a kormányzati kommunikációs központ, amely szerint természetes, hogy analitikai eszközöket használnak, a konzultáció pedig mindenben megfelel a törvényi előírásoknak.

Victor Tarnavski, a Yandex.Metrica vezetője a Mandinernek azt nyilatkozta: „Nem engedjük a saját felhasználási szabályaink szerint a személyes adatokról szóló információk elküldését. Az ügyfeleink felelőssége, hogy ezt ellenőrizzék.” Tarnavski nem hiszi, hogy ezt a rögzítést szándékosan csinálták, az adatokról pedig azt mondta: azok valószínűleg Amszterdamon keresztül a finnországi adatközpontba kerülnek.

A Demokratikus Koalíció személyes adatokkal való visszaélés miatt büntetőfeljelentést tesz a nemzeti konzultáció honlapjának ügyében. A párt alelnöke hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján arra hivatkozott, hogy a weboldal egy olyan orosz cégnek továbbította a kitöltők adatait, amely korábban az orosz titkosszolgálatnak szolgáltatott információkat.

Egyetlen magyar állampolgár adatai sem kerülhetnek az orosz titkosszolgálathoz, az oldalt esetleg látogató Fidesz-szavazók adatai sem – folytatta Vadai Ágnes, hozzátéve: az Orbán-kormány elsősorban a saját szavazóit árulta el azzal, hogy átadta az adataikat az oroszoknak.

A DK tudni akarja, hogy hány ember adatait továbbították az oroszoknak és ki a személyes adatokkal való visszaélés személyi felelőse – mondta a független képviselő. A párt azt is tudni szeretné, hogy Orbán Viktor miniszterelnök adott-e utasítást arra, hogy a magyarok adatait küldjék el az oroszoknak – jelentette ki a politikus. (MTI)

A szerkesztő ajánlja

Radványi Benedek

Burján Csaba: Amikor kijöttünk Phjongcshangba, korizni alig tudtam

Az aranyérmes gyorskorcsolyázót már az általános iskolában azzal cukkolták, hogy olimpiai bajnok lesz. Interjú.

B. Kovács Gergely

A magyar falu, ami kis túlzással a fél világnak készít fakanalat

Pedagógiai fenyítőeszköz, konyhai alapfelszerelés és a nemzeti minimum. Egy nógrádikum nyomában.

Szathmáry István Pál

Öt deka szerencse

Gyulai Líviusz a Székelyföldre keveredő olasz kőfaragókról, patkányinváziókról és egy befalazott motorbicikliről.

B. Molnár László

Egyre csak ömlik az állami támogatás a fociba

A taorendszer megjelenése óta csak a színvonal nem lett jobb. Kirívóan sok jut Felcsútnak.