Nemzeti konzultáció: könnyű kijátszani a rendszert

MN

2017. október 7., szombat 11:19, frissítve: szombat 14:54

Könnyen kijátszható a kormány nemzeti konzultációja az interneten: a Hír TV Célpont című műsorának stábja egy óra alatt 81-szer küldte el a kérdőívet.

Az online kitöltéshez ugyanis csak a nevet, az életkort, az ímélcímet és persze a véleményt kell megadni, visszaigazolást nem küldenek a kitöltött kérdőív után. A rendszer – bár létező ímélcímet kér – azt valójában nem ellenőrzi, így az egész nemzeti konzultáció kijátszható. Még álnév sem kell hozzá, a rendszer mindig befogadja és megköszöni a válaszokat.

Az oknyomozó műsor tájékoztatta a hibáról a kormány tagjait.

  • Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter azt mondta, nem tud a hibáról.
  • Kovács Zoltán kormányszóvivő egyenesen azt közölte a riporterrel: visszaélt például azzal a jogával, hogy válaszoljon, „tehát önmagának tegyen szemrehányást”.
  • Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára pedig közölte, „ha bármilyen visszaélésre derül fény, akár rosszhiszeműre, akkor azt a belső hatósági ellenőrzések ki fogják dobni”.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság nem lát kivetnivalót a rendszerben, Péterfalvi Attila szerint akkor lenne baj, ha a kormány visszaigazolást küldene. „Jó, hogy így van, az adatvédelmi hatóság nem szeretné és nem is támogatná azt, hogy valamiféle visszaellenőrzés legyen” – mondta a hatóság elnöke.

A Célpont által megszólaltatott informatikai biztonsági szakértő szerint a nemzeti konzultáció online felületét egyszerűen biztonságosabbá és hitelesebbé lehetne tenni. „A legegyszerűbb, hogyha egy ímélcímet ellenőrzünk. Miután megadta az ímélcímét, elküldünk neki egy levelet, amelyben egy linkre kattinthat, és akkor érvényesedik, akkor élesedik a szavazata. Ha ennél egy picit komolyabban akarjuk venni a felhasználó azonosítását, akkor előfordul, hogy közösségi médiás profillal kell a szavazást megejteni, ami megint egy szinttel nagyobb biztonságot jelent” – fejtette ki Nemes Dániel.

A nemzeti konzultáció oldalán megadott adatokat nemcsak tárolja a Miniszterelnöki Kabinetiroda, hanem fel is használja. A választási szakértő szerint csak adatbázist épít a kormány.

És bár választhatjuk azt a lehetőséget, miszerint nem akarjuk, hogy kapcsolatot tartson velünk a kormány, mire odáig eljutunk, már minden adatunkat megadtuk. „Politikailag mindenképpen nevetséges, hogy személy szerint regisztrálnom kell ahhoz, hogy elutasíthassam a kormánnyal való kapcsolattartást. A másik ilyen beugratás, hogy csak akkor tudok továbblépni az egyes elemeken, ha előbb az összes személyes adatomat megadtam. És a harmadik: létrejön a kormánynál egy olyan nyilvántartás, amely az összes személyes adatát tartalmazza azoknak, akik nem akarnak a kormánnyal kapcsolatot tartani” – mutatott rá Tóth Zoltán.

Szombat délelőtt mi is teszteltük a rendszert, nem létező ímélszolgáltató nem létező ímélcíméről is részt tudtunk venni a konzultáción.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.