Neo FM: napról napra milliókkal nő a tartozás

MD

2012. július 10., kedd 15:23, frissítve: kedd 17:30

Amíg a Neo FM-et működtetik a tulajdonosai, naponta 2,1 millió forinttal növelik a hatósággal szembeni köztartozásukat – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának szóvivői irodája. A két fél közötti keddi bírósági tárgyaláson kiderült, hogy a Dr. M-MEDIA Kft. vette meg az FM1 Zrt. részvényeit.

A jelentős kötelezettséget felhalmozó csatorna szerződésének hatósági felmondását a rádiót működtető FM1 Zrt. bíróságon támadta meg, a Fővárosi Törvényszék pedig kedden szeptember 4-ére halasztotta a beadvány tárgyalását. A bíróság az eljárás idejére felfüggesztette a médiatanács határozatának végrehajtását, vagyis a rádiónak már nincs szerződése, de jogok még megilletik, illetve kötelezettségek továbbra is terhelik.

A keddi tárgyaláson a rádió jogi képviselője elmondta, hogy július 3-án az FM1 Zrt. összes részvényét megvásárolta a Dr. M-MEDIA Kft. (A Népszabadság írt arról szombaton, hogy egy ügyvédi irodán keresztül meg nem nevezett amerikai befektetők vették meg a vállalkozást.) Mint a jogi képviselő elmondta, a hatóságnál bejelentették a tulajdonosváltást, és egyeztetést kezdeményeztek a tartozás rendezéséről. Elhangzott az is, hogy július 9-én a rádió polgári bíróság előtt is megtámadta a szerződésük felmondásáról szóló határozatot.

Ki áll mögöttük?

Az MNO megkereste a rádió vezetőit, akiknek azt a kérdést tette fel, hogy a tranzakció mögött nem a Sláger Rádió korábbi tulajdonosai állnak-e, ők azonban nem kívántak nyilatkozni, így a valódi befektetők kilétét továbbra is homály fedi.

A 2011 szeptemberében létrehozott, a Dózsa György útra bejegyzett Dr. M-MEDIA Kft. ügyvezetői Medveczky Mihály ügyvéd, valamint unokatestvére, Ladislav Medveczky, akinek értesítési címe a szlovákiai Vágsellyén van – írja a Kreatív Online. A cég főtevékenysége a médiareklám, tulajdonosa pedig a Ladislav Medveczkyhez köthető M-World nevű vállalkozás, amelynek székhelye szintén a Dózsa György úton van.

A rádió üzemeltetőinek június 18-án kellett volna megkezdeniük az 519 millió forint köztartozás törlesztését, ennek azonban nem tettek eleget. Aznap a rádió vezetői sajtótájékoztatón jelentették be, hogy egy 500 millió forintos váltót ajánlottak fel a hatóságnak, és csődvédelmet kértek maguk ellen. A médiatanács június 20-án hozott határozatot arról, hogy felmondja a rádió médiaszolgáltatási szerződését, mivel a társaság menedzsmentje nem élt azzal a mentőcsomaggal, amelyet korábban felajánlottak neki.

Jogtalanság vagy visszaélés?

A rádió jogi képviselője beadványában arra hivatkozott: a csődvédelem alatt nem lett volna lehetőség arra, hogy a cégtől megvonják azt a jogosultságát, amely bevételét keletkezteti, vagyis a médiaszolgáltatás lehetőségét.

A médiatanács képviselője ugyanakkor a joggal való visszaélésnek nevezte a csődtörvényre való hivatkozást, mivel a hatóság határozatát az előzte meg, hogy a rádió több mint egy éve, számos alkalommal sértett jogot. A testület képviselője közölte azt is, hogy a csődtörvény értelmében a szerződés felmondására maga a csődeljárás kezdeményezése is okot ad, így visszás éppen erre hivatkozni annak állításakor, hogy a hatóság nem mondhatta volna fel a szerződést.

Polgári bírósághoz fordult a Neo

A Neo FM képviselője a tárgyaláson arra is hivatkozott, hogy már korábban is jelezték a hatóságnak: gazdaságilag megvalósíthatatlanok azok a feltételeket, amelyeket számukra megszabott az NMHH. A rádiónak ugyanis nem bevételarányos, hanem fix, évi 464 millió forint plusz áfa összegű médiaszolgáltatási díjat kell fizetnie, ami azt jelenti, hogy az idei évre összesen csaknem 830 millió forintot kell fizetniük a hatóságnak, miközben tavalyi árbevételük mintegy 650–670 millió forint volt.

Egy éve nem fizet

A hatóság közleményében emlékeztet arra: a rádiót működtető vállalkozás egy éve nem teljesíti vállalt kötelezettségeit, és fél éve egyetlen fillér díjat sem utalt a médiatanács számlájára. A közleményben olvasható: a médiatanács az elmúlt egy évben fizetési könnyítésekkel igyekezett megmenteni a Neo FM-et attól, hogy tulajdonosai bezárják. A testület azonban a szerződés felbontásáról szóló júniusi döntésén már nem változtathat, mint írják, „a tetemes összegű tartozásra figyelemmel, valamint a vállalkozást működtető vállalkozás fizetési hajlandóságának szembetűnő hiánya miatt” sem joga, sem lehetősége nincs erre.

Forrás: MTI, MNO

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.