Neo FM: újabb több száz milliós tartozásra derült fény

Bucsy Levente

Bucsy Levente

2012. június 8., péntek 08:01, frissítve: péntek 14:21

A lemez forog tovább: a Neo FM 700 millió forintos, szerdán napvilágot látott tartozása csak egy tétel, 200 millióval az Antenna Hungáriának is adósa, és az MNO információi szerint a Mahasz is aggódik a Neo passzivitása miatt.

Január óta nem fizet a műsorszórásért a Neo FM tulajdonosa, és már a bankgaranciát sem tudja felmutatni. Az MNO úgy értesült, a 700 milliós, Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság felé lévő tartozása mellett körülbelül 200 millió forinttal az Antenna Hungáriának is adósa. Lapunk arról is hallott, a Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége (Mahasz) már hónapokkal ezelőtt kifejezte aggodalmát amiatt, hogy a Neo FM tulajdonosa nem mutat fizetési hajlandóságot.

Az MNO megbízható forrásokból úgy értesült, „ez most nem az a helyzet”, amikor az NMHH 700 milliót kienged a kezéből, így a Neo FM-nek komolyan kell vennie a helyzetet, és nem bízhat abban a jóindulatban, amelyben a Sláger Rádió a szocialista többségű korábbi szakhatóság, az ORTT esetében. Akkor horribilis pénzeket engedtek el a Sláger tulajdonosának.

Mint azt szerdán megírtuk, a Neo FM-nél úgy határoztak, hogy a médiahatóság engedményei ellenére még a csökkentett médiaszolgáltatási díjat sem fizetik meg, tizenegy hónapja pedig bankgaranciával sem tudják bizonyítani, hogy az adóforintokat a hatóság valaha megkapja. Ennek ellenére az NMHH még egy utolsó lehetőséget adott a Neo tulajdonosának: ha havi részletekben – június 18-ával kezdődően – téríteni kezdi 700 milliós adósságát, megtarthatja műsorszórási jogát, ellenkező esetben a Médiatanács újra összeül, és akár a Neo FM sugárzásának felfüggesztéséről is dönthet. A Neo központi száma szerdán hosszasan kicsöngött, így aktuális halasztási kérésükről, tartozásaik rendezésének mikéntjéről, illetve esetleges válságtervükről nincs információnk.

Egy rádió akkor működhet törvényesen...

Megkerestük az ügyben az Artisjust – a dalszerzőknek járó jogdíjak rádióktól történő beszedéséért felelős intézményt – is, de az arra hivatkozva, hogy a válság miatt és a tartozókra való tekintettel nem szívesen adnak ki információt, kértek még egy napot az adat közlésére. Egy beszédes mondatot viszont közöltek: „Egy rádió akkor működhet jogszerűen, ha tartozásait a szerzők, az előadók és a kiadók felé kiegyenlíti.”

Az Artisjus pénteken részletes írásos választ is adott az MNO kérdéseire:

„Általában nem adunk ki adatot a zenét használó partnerek tartozásáról, ugyanakkor ez a zeneszerzők, szövegírók díja, ami el kell, hogy jusson az alkotókhoz. Ezért minden tartozás esetén emlékeztetőt, majd felszólítást küldünk, és ezt követően jogi úton érvényesítjük az igényt. A Neo valóban felhalmozott egy nagyobb összegű jogdíjtartozást az Artisjus irányába, de részletfizetési megállapodást kötöttünk velük, ami alapján heti rendszerességgel törlesztik tartozásukat, ezért optimisták vagyunk abban, hogy a helyzet rendeződik. Ha mégsem, jogi úton kell tovább lépnünk.”Mint az ismeretes, a Neo FM annak a Sláger Rádiónak a korábbi frekvenciáján üzemel, amely szintén, miután piacvezetővé vált, kezdett elmaradozni kötelezettségei vállalásától (műsorok tartalma, befizetési kötelmek), és működése harmadik évében (2001) felfüggesztette a koncessziós havidíj fizetését, s bő egy évig egyetlen fityinget sem adott a közös kasszába. 2002-ben az ORTT ugyan felbontotta működéshez szükséges szerződést, de a folyamat végül azzal a kompromisszummal zárult, hogy az adó 70 százalékos díjkedvezménnyel 2009-ig tovább folytathatta a sugárzást, sőt a szocialista–liberális többségű Országos Rádió- és Televízió Testület egy laza döntéssel lenullázta az eredetileg hatvanas-hetvenes évek szupersztárjaival előrukkoló, egyébiránt külföldi tulajdonú rádió tartozását.

Tartalmuk miatt számos alkalommal gond adódott a Sláger műsoraival – főként a kiskorúak védelmére vonatkozó szabályokkal szemben –, de a büntetést, ahogy korábban a sugárzási díjat sem, az adó nem volt hajlandó befizetni. 2005-ben már csaknem 100 millió volt csak a büntetési hátralék.

Forrás: MNO

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.