Népességrobbanás Mosonmagyaróváron

KA

2012. június 10., vasárnap 10:38, frissítve: vasárnap 12:37

Az utóbbi három esztendőben évi ezerrel gyarapodott a most 32 és fél ezres Mosonmagyaróvár lélekszáma – mondta Nagy István polgármester (Fidesz–KDNP).

A Győr-Moson-Sopron megyei város vezetője közölte: a növekedés oka, hogy mind többen érkeznek az ország keleti részéből, Békés, Borsod, Nógrád és Szabolcs megyéből munkahelyet keresni, azaz „migrációs helyzet van”. „Először eljön az édesapa, itt dolgozik egy-két évet, lakik munkásszállóban. Amikor a munkahelye biztossá válik vagy a feleség számára is találnak állást, akkor következik a családegyesítés” – vázolta a tipikus forgatókönyvet a polgármester.

Szavai szerint kialakult egy körforgás is: a mosonmagyaróváriak elmennek külföldre munkát vállalni, és este hazajönnek, az általuk otthagyott munkahelyeket pedig a keletről érkezettek foglalják el. Megemlítette: a határon túl munkát kereső mosonmagyaróváriak általában 2-5 évnyi ingázással keresik meg egzisztenciájuk alapjait, azaz a kocsira, a lakásra valót, majd hazatérnek, hiszen a fenntartásra elegendő itteni bérük is.

A cégek közti „munkaerő-vadászat” elindított egy bérspirált, így egészen versenyképesek a fizetések, nehogy a jó szakembereket külföldre csábítsák – tette hozzá Nagy. A betelepülők gyermekei miatt már évek óta nyomás alá került a helyi oktatási rendszer, most a közeli Bezenyével tárgyalnak arról, hogy az ottani intézmény fogadná azokat az óvodásokat, akiknek nincs elegendő hely a városban; most mérik fel, mekkora erre az igény. Megjegyezte: egy óvodai csoport indítása ötmillió forintjukba kerülne, a kicsik Bezenyére szállításának költsége ennél jóval kisebb. Hozzátette: remélik, hogy ez a megoldás példaértékű lehet majd.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.