Nincs kihagyott helyzet: Orbán drukkertársa építi a paksi stadiont is

MN

2017. július 17., hétfő 13:22, frissítve: hétfő 14:43

Kétmilliárd forintos közbeszerzést nyert Végh Gábor cége, a Pharos 95 Kft. – derül ki a hétfőn megjelent közbeszerzési értesítőből.

A stadionépítésben verhetetlennek mondható Pharos a Nemzeti Stadionépítési Program keretében lebontja Paks régi stadionját, és egy 4500 férőhelyes, UEFA III. kategóriájú fociarénát épít helyette – erre összesen 180 napjuk van, a munkaterület átadásától számítva.

A dunavarsányi bejegyzésű kft. hasít a hasonló tendereken: ők nyerték el a békéscsabai stadion lelátóépítésére kiírt, 930 milliós pályázatát, és közel 4 milliárd forintból ők építenek új utánpótláscentrumot Kispesten is.

A cég tulajdonosa régóta jó kapcsolatot ápol Orbán Viktorral, Végh Gábor 2012-ben például a miniszterelnökkel együtt, VIP-páholyból követhette a Videoton–Debrecen meccset.

Az is bizalmi viszonyra utal, hogy a felcsúti telephellyel is rendelkező Pharaos 95 építette a taotámogatásból, 3,8 milliárd forintért felhúzott és 2014 áprilisában átadott Pancho Aréna pályáját is. Végh később egy Puskás-szobrot adományozott a felcsúti akadémiának, olvasható az Átlátszó összefoglaló anyagában.

A Pharos 95 egyben résztulajdonos a ZTE FC-ben, ahol a vállalkozó felesége, a dohányboltokat birtokoló Végh-Kajtár Erika is tulajdonosként szerepel – a fociklubban pedig Végh Gábor ügyvezetői szerepet tölt be az Opten adatai szerint.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.