Nincs kihagyott helyzet: Orbán drukkertársa építi a paksi stadiont is

MN

2017. július 17., hétfő 13:22, frissítve: hétfő 14:43

Kétmilliárd forintos közbeszerzést nyert Végh Gábor cége, a Pharos 95 Kft. – derül ki a hétfőn megjelent közbeszerzési értesítőből.

A stadionépítésben verhetetlennek mondható Pharos a Nemzeti Stadionépítési Program keretében lebontja Paks régi stadionját, és egy 4500 férőhelyes, UEFA III. kategóriájú fociarénát épít helyette – erre összesen 180 napjuk van, a munkaterület átadásától számítva.

A dunavarsányi bejegyzésű kft. hasít a hasonló tendereken: ők nyerték el a békéscsabai stadion lelátóépítésére kiírt, 930 milliós pályázatát, és közel 4 milliárd forintból ők építenek új utánpótláscentrumot Kispesten is.

A cég tulajdonosa régóta jó kapcsolatot ápol Orbán Viktorral, Végh Gábor 2012-ben például a miniszterelnökkel együtt, VIP-páholyból követhette a Videoton–Debrecen meccset.

Az is bizalmi viszonyra utal, hogy a felcsúti telephellyel is rendelkező Pharaos 95 építette a taotámogatásból, 3,8 milliárd forintért felhúzott és 2014 áprilisában átadott Pancho Aréna pályáját is. Végh később egy Puskás-szobrot adományozott a felcsúti akadémiának, olvasható az Átlátszó összefoglaló anyagában.

A Pharos 95 egyben résztulajdonos a ZTE FC-ben, ahol a vállalkozó felesége, a dohányboltokat birtokoló Végh-Kajtár Erika is tulajdonosként szerepel – a fociklubban pedig Végh Gábor ügyvezetői szerepet tölt be az Opten adatai szerint.

A szerkesztő ajánlja

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.