Nincs sok esély, de Navracsics bízik a sikerben + Videó

WA

2012. június 28., csütörtök 09:21, frissítve: csütörtök 10:25

Navracsics Tibor bízik abban, hogy az ír igazságügy-miniszterrel és az Európai Bizottság igazságügyi felelősével tervezett személyes találkozón sikerülhet megoldást találni az ír gázoló ügyében, bár – mint hozzáfűzte – nincs sok esély, hiszen megszületett a jogerős ítélet.
Navracsics Tibor kedden közölte, levelet írt az ír igazságügyi miniszternek a Tobin-ügy kapcsán, és kifejtette sajnálatát, amiért egy mindenki által elismert bűncselekmény megtorlás nélkül marad.

Az ír legfelső bíróság napokban meghozott döntése értelmében Francis Ciarán Tobin nem adható át Magyarországnak. A család jogi képviselője, Tóth István ügyvéd, szerdán felháborítónak nevezete az ír hatóságok eljárását.

A miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter erről az után nyilatkozott csütörtökön, hogy Viviane Reding, az Európai Bizottság alelnöke, igazságügyi felelőse előző nap hozzá eljuttatott válaszlevelében közölte: találkozót hív össze a következő hetekben az ír és a magyar hatóságok között annak megvitatására, hogy mi okozta az európai elfogatóparancs „egyértelműen rossz működését” az ír gázoló ügyében.

„Én most optimista vagyok, talán sikerül megoldást találni” – mondta Navracsics, hozzátéve, hogy a személyes tárgyaláson is megpróbálna majd puhatolózni, van-e még mozgástér az ügyben, vagyis hogy a 2000-ben Leányfalun két kisgyermeket elgázoló ír Francis Ciarán Tobin mégis letöltse büntetését. A miniszter szerint már önmagában az rendkívül kedvező fejlemény, hogy Viviane Reding huszonnégy órán belül válaszolt a levelére, ami azt mutatja, hogy az Európai Bizottság igazságügyi felelőse is nagyon fontosnak tartja ezt a kezdeményezést.

„Abban bízom, hogy az ír igazságügy-miniszter is elfogadja a meghívást, és akkor hármasban tudunk egyeztetni arról, milyen lépések lehetnek a jövőben” – közölte, megjegyezve, hogy a tervezett találkozót jó alkalomnak tartja az ír gázoló ügyének tisztázására, bár hozzáfűzte azt is, hogy nincs sok esély, mert már meghozta a jogerős ítéletét az ír Legfelsőbb Bíróság. Navracsics jelezte, még csütörtökön válaszol Viviane Redingnek, tájékoztatva őt arról, hogy bármikor készen áll a megbeszélésre, Magyarország pedig minden segítséget megad az ügyben, hogy minél szélesebb körű információhoz jusson az európai uniós végrehajtó testület alelnöke.

A magyar közigazgatási és igazságügyi miniszter kedden fordult levélben Alan Shatter ír igazságügyi miniszterhez és az Európai Bizottság jogérvényesülésért, alapvető jogokért és uniós polgárságért felelős biztosához a 2000-ben Leányfalun két kisgyermeket elgázoló ír Francis Ciarán Tobin ügyében. Az Alan Shatternek címzett levélben a tárcavezető egyebek mellett azt írta, sajnálattal vette tudomásul, hogy az ír Legfelsőbb Bíróság úgy döntött: az Írországban tartózkodó Tobin, aki egy két- és egy ötéves kisgyermeket gázolt halálra, nem adható át Magyarországnak, és hogy nincs olyan további jogi eszköz az ír jogrendszerben, amelyet alkalmazni lehetne a férfi ügyében.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.