Nincs víz – a helyzet válságos

PR

2011. december 3., szombat 16:10

Rendkívül nehézkessé vált a hajózás a Duna számos szakaszán, a példátlan szárazság miatt egyre alacsonyabb vízállás problémákat okoz minden dunai ország számára – erősítette meg a bolgár hajózási ügynökség vezetője.
Mint arról beszámoltunk, a Duna alacsony vízállása miatt életbe lépett az úgynevezett kisvizes intézkedési terv második fokozata a Paksi Atomerőműben. Ügyeletet rendeltek el, gyakoribbak az ellenőrzések, de továbbra is biztonságosan üzemel mind a négy blokk – közölte Mittler István kommunikációs igazgató szombaton az MTI-vel.

„Nincs víz! A helyzet válságos: nemcsak a Duna alsó szakaszán, de följebb, Magyarországon, Ausztriában és Németországban is” – mondta Ivan Ivanov, a Bolgár Dunahajózási Társaság igazgatója a francia hírügynökségnek. „Az uszályokat jóval a befogadóképességük alatt rakodjuk meg. A hajózható csatorna pedig helyenként olyan szűk, hogy a vontatók csak egy uszállyal haladhatnak át a szokásos hat helyett. Fel sem tudom mérni a veszteségeinket” – mondta.

A kikötők szintén csökkentett kapacitással működnek. A Duna bolgár és román partja között (a Duna ezen a szakaszon határfolyó) közlekedő két kompjáratot leállás fenyegeti, ami elkerülhetetlenül bekövetkezik, amint 50 centiméter alá süllyed a vízállás – sorolta Ivanov. Az ukrán határ közelében fekvő romániai Galati kikötőjének hatóságai csak „intenzív kotrási műveletek révén tudják fenntartani azt a minimális vízmélységet”, ami elengedhetetlen a hajók manőverezéséhez.

Bukarestben attól tartanak, hogy le kell állítani az ország egyetlen atomerőművének, a cernavodai erőműnek az egyik reaktorát, ha a Duna vízszintje tovább apad. A reaktort, amelynek hűtését a Duna vizével oldják meg, legutóbb 2003-ban kellett leállítani az akkori rekordalacsony vízállás miatt. A román állami áramszolgáltató társaság, a Hidroelectrica, amelynek termelése 40 százaléka a Dunától függ, bejelentette, hogy csökkenti az áramellátást. Miután jelentős csapadékra továbbra sem lehet számítani, szakértők a vízszint további csökkenésére, esetleg stagnálására számítanak.

Mint arról a Hír TV korábban beszámolt, a Duna alacsony vízállása miatt csaknem 100 uszály vesztegelt a horvát–magyar határnál, Mohácsnál pedig a kompközlekedés leállását is kilátásba helyezték.

A szerb–magyar határnál lévő Bazdan (Bezdám) és a Belgrád közeli Pancevo (Pancsova) közötti 200 kilométeres szakaszon a szerb hidrometeorológiai szolgálat szerint már jelenleg is a navigációhoz szükséges minimum alatt van a vízszint. Ezen a szakaszon jelenleg csak kishajókat engednek át, miközben teherszállító hajók százai vesztegelnek Bezdannál.

A horvát Duna-szakasz legnagyobb városának, Vukovárnak a hatóságai megtiltották az 1,3 méternél nagyobb merülésű hajók közlekedését, a szlovák hatóságok pedig a rakományok csökkentését írták elő. Bár a folyó torkolatához közelebb fekvő országokat jobban sújtja az alacsony vízállás, az áruszállításban Ausztriában és Németországban is zavarokat okoz. Az osztrák meteorológiai intézet közlése szerint az idén novemberihez hasonló szárazság utoljára 1858-ban volt.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.