Nokiás doboz: furcsa jogi helyzet

Hagyó Miklós és társai ügyében az év végéig biztosan nem lesz újabb eljárás

2015. július 20., hétfő 06:31, frissítve: hétfő 09:51

A Hagyó-perben korábban a nokiás dobozban átadott 15 milliós kenőpénzről valló volt BKV-vezér, Balogh Zsolt hiába vonta vissza korábbi vallomásait, a sajtóban megjelent híresztelésekkel szemben nem dőlt össze a vád. Balogh tanúként tett vallomása viszont államtitok, így könnyen lehet: a 2010 előtti korrupciós korszak szimbóluma „fekete doboz” marad.

Nem kezdeményezett és az elsőfokú ítélethirdetésig nem is kezdeményez semmilyen új büntetőeljárást a bíróság a BKV-perrel, így annak a nokiás dobozos vádpontjával kapcsolatban sem – közölte lapunk kérdésére Sárközy Szabolcs, a Kecskeméti Törvényszék sajtószóvivője. A Hagyó Miklós volt MSZP-s főpolgármester-helyettes és 14 társa ellen több mint három éve zajló korrupciós büntetőperrel kapcsolatban megerősítette: az eljárás szeptemberben perbeszédekkel folytatódik, és várhatóan 2015 végén megszülethet az elsőfokú ítélet.

Emlékezetes, Balogh Zsolt, a BKV volt megbízott vezérigazgatója elsőként lapunkban számolt be arról, hogy nokiás dobozban adta át a pénzt Hagyónak. A nyomozóknak is megerősítette: őt Hagyó Miklós megzsarolta, és évente 15 millió forintos kenőpénzre tartott igényt. A vádirat szerint összesen 30 millió forintot át is adott a volt főpolgármester-helyettesnek a közlekedési cég volt vezetője. A Balogh által említett nokiás doboz pedig azóta a korrupció szimbólumává vált.

„Azért tettem, hogy ne tartóztassanak le”

Balogh a Kecskeméti Törvényszéken negyedrendű vádlottként 2012 októberében először gyakorlatilag visszavonta a Hagyóra és saját magára is terhelő nyomozati vallomásait, valamint a volt MSZP-s politikussal akkori szembesítésén tett állításait (ekkor a nokiás dobozokról nem is nyilatkozott). Még azon az ülésen az ügyész bejelentette: nem lehet az eljárás részévé tenni Balogh Zsolt tanúként tett vallomásait, mert azok államtitkot képeznek.

A negyedrendű vádlott azonban idén márciusban, amikor az egyik tárgyaláson szembesítették Hagyó Miklóssal, megerősítette, nem tartja fenn a terhelő vallomásokat.

– Azokat azért tettem, hogy ne tartóztassanak le, mint a többieket – indokolta ezt a lépését, majd elnézést kért Hagyó Miklóstól.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Felmerülhet a hamis tanúzás bűntette

Kádár András, Hagyó védője szerint furcsa jogi helyzet alakult ki, hiszen az ügyészség nemrég azt közölte: megszüntették a nyomozást a nokiás dobozos történet eredete ügyében is.

– A sajtóban a félreérthető döntést azzal indokolták, hogy nem tudják bizonyítani, honnan, kitől is kaphatta Balogh Zsolt az azóta visszavont vallomásokban emlegetett 15 millió forintos kenőpénzt – hangsúlyozta a védő, aki viszont kérdésünkre megerősítette: a bíróság eldönti majd, mely vallomásokat tekinti igaznak, ugyanakkor tény, hogy a vádlottak, a tanúkkal ellentétben, nincsenek igazmondásra kötelezve. Úgy tudjuk, ezért is vetődik fel a hamis vád, esetlegesen a hamis tanúzás bűntette, amelyek tisztázása még biztosan várat magára.

Hagyó Miklóst és társait bűnszervezetben elkövetett vesztegetéssel, zsarolással, hűtlen kezeléssel és más bűncselekményekkel, csaknem másfél milliárd forintos károkozással vádolják.

Forrás: Magyar Nemzet

A szerkesztő ajánlja

Szabó Emese

Az egészség helyett a pálinkafőzés a nemzeti ügy

A betegek nem értik, miért kellene elégedettnek lenniük. A realitásokról Rékassy Balázs egészségügyi közgazdászt kérdeztük. Interjú.

Ficsor Benedek

Az Iparművészeti élén a „Fidesz Hagyó Miklósa”

Az Iparművészeti főigazgató-helyettesi székében tűnt fel Simon Péter vállalkozó, aki kis híján csődbe vitte Szentendrét.

Szabó Zs. László

Fideszes politikus édesanyja teheti ki a bérház lakóit

Az új, 82 éves tulajdonos fia is tagja volt annak a miskolci önkormányzati bizottságnak, amely az ingatlan eladásáról döntött.

Molnár Richárd

Átjáróház a letelepedési kötvényprogram? Csak húszan buktak el a sok ezerből

Nehéz volt megbukni a nemzetbiztonsági vizsgálatokon a letelepedési kötvényeseknek.