„Nőnapon is 420 ezret ér az asszonyverés?”

2016. március 8., kedd 23:04, frissítve: szerda 00:18

A Balogh József volt fideszes képviselő ügyében hozott ítélet ellen és az Isztambuli Egyezmény ratifikálásáért tüntettek feministák kedd este a belvárosban. Antoni Rita szerint a miniszterelnöknek nárcisz posztolása helyett cselekednie kellene.

Feminista forradalom! – többek között ezt skandálta az a több tucatnyi tüntető, aki megjelent a Rhythms of Resistance (RoR) és a Nőkért Egyesület közös, nőnapi demonstrációján kedd este. A vonulásos tüntetés a Deák tértől indult, és a Madách téren, valamint a Múzeum körúton keresztül egészen a Sóház és a Corvinus Egyetem közötti Történelem Szoborig tartott. A tüntetésről szóló Facebook-eseményben azt írták, a szexista gondolkodás és a nőkkel szembeni erőszak bagatellizálása miatt vonulnak.

Ezt ugyanakkor a RoR részéről a helyszínen kiegészítették többek között a rasszizmussal, a transzfóbiával, a xenofóbiával, sőt, a kapitalizmussal is. A demonstráción többek között „feminista forradalom” és „az én testem – az én választásom” feliratú transzparensekkel jelentek meg, de volt, aki azt üzente táblájával, hogy a házimunka mindenkié. Az RoR dobos csapat képviselője angolul tartott felszólalásában (amit a Nőkért Egyesületet vezető Antoni Rita fordított magyarra) elmondta, hogy „azon kevesek, akik itt összegyűltek, nem is lehetnének különbözőbbek”, de mind figyelmet követelnek annak, ami láthatatlan: a nők jogainak.

A Deák térnél mondott beszédében az RoR-aktivista Maria Morozova az abortuszhoz való jogot emelte ki, és úgy vélte, egy esetben előnyösebb roma nőnek lenni, mint nem romának: amikor valaki abortuszra megy. Szerinte a fiatalabb, gyermektelen roma nők valamiért jóval könnyebben kapják meg a szükséges papírokat. Ugyanakkor, mint mondta, fontos a nők szabadsága és az abortuszhoz való jog is. „Egyikünk sem nőnek született, hanem azzá váltunk, nincs olyan nekünk elrendelt sors, amin túl ne léphetnénk” – mondta. Mint elhangzott, forradalom kell ahhoz, hogy a nők helyzete változzon.

Antoni Rita (Nőkért Egyesület) a szexizmus és a nőkkel szembeni erőszak bagatellizálása elleni tüntetésen, március 8., Budapest.
Antoni Rita (Nőkért Egyesület) a szexizmus és a nőkkel szembeni erőszak bagatellizálása elleni tüntetésen, március 8., Budapest
Fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet

Akiket senki nem köszönt nőnapon

A demonstrálók ezután dobpergés közepette a Madách térhez vonultak, ahol A Város Mindenkié hajléktalanaktivistája, Lakatosné Jutka arról beszélt: sok nő azért kerül az utcára, mert korábban családon belüli erőszak áldozatai voltak, és aztán sem a kormány, sem az önkormányzat nem segítette őket. „Ezek azok a nők, akiket nőnapon soha senki nem köszönt fel” – tette hozzá.

A tüntetésnek ezen a pontján elhangzott az is, hogy Medgyessy Ferenc nőszobra a szexizmus szimbóluma valójában.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Antoni itt arról beszélt, hogy mindenkinek a Facebook-oldala tele volt ma jóindulatú köszöntésekkel, de virágok helyett Isztambuli Egyezményre lenne szükség. „A nők nem csodálatosak, nem cukik, hanem emberek, akik jogokat akarnak. Le a nők elleni erőszakkal!” A Nőkért Egyesület vezetője a volt fideszes képviselő, Balogh József esetéről beszélt. Az élettársát bántalmazó, korábban vak komondorra hivatkozó férfit ugyan elítélte februárban a Kecskeméti Járásbíróság súlyos testi sértés bűntette miatt, de csak 420 ezer forintos pénzbüntetést kapott, és maradhat Fülöpháza polgármestere is. Antoni arról beszélt, hogy elég volt ebből, „vajon nőnapon is 420 ezret ér az asszonyverés? Vagy van valami akció?”

Több szobor lovakról, mint nőkről

A demonstrálók ezt követően a Múzeum körúton keresztül a Nagyvásárcsarnok mögötti Csarnok térhez vonultak, ahol a Történelem Szobrot is szimbólumnak nevezték. A szlovén Andrej Gaberi szobra félbevágott lovakat ábrázol, és elvileg arról szól, hogy a női empátiának is részt kell vennie mindennapjaink formálásában. Az Ror nevében felszólaló Maja Pan szerint jelzésértékű, hogy az avatáson is férfiak sorakoztak csak fel, és hogy több szobor készül lovakról, mint nőkről. Az emlékmű pontosan mutatja a nőknek kijelölt helyet a társadalomban – mondta. Szerinte nem egy feminista, hanem olyan művész szobráról van szó, aki máskor is tárgyiasította már a nőket. A Historica szoborkompozícióval egyébként a Corvinus csatlakozott cseh, lengyel, litván és osztrák egyetemekhez. A 2013-as átadáson Kövér László házelnök arról beszélt: még mindig „fájóan keveset tudunk egymásról, egymás történelméről”.

A tüntetés kapcsán kérdeztük Antoni Ritát, tényleg probléma-e, ha nőnap alkalmából például virággal lepik meg sokan társukat, ismerősüket. A Nőkért Egyesület vezetője elmondta: nincs azzal gond, ha valaki a párjának virágot ad március 8-án, ha egy magánember meglepi a másikat, de szerinte egy politikus, a miniszterelnök, aki többet tehetne, ne nárciszt posztoljon a Facebook-oldalára nőnap alkalmából. „Egy hatalmi pozícióban lévő férfitól ez ömlengés” – mondta. (A kormányfő egyébként egy szóviccel is meglepte a követőit, az angol fordítással ugyanis egyértelművé tette, hogy arra a Nárcisz kutyára is utal, akinek valódi lakóhelye és gazdája az utóbbi hetekben a sajtó érdeklődését is kiváltotta.)

Antoni szerint fontos lenne az ENSZ nőjogi, CEDAW Egyezménye is, ami bár érvényben van Magyarországon is, de nem sokat foglalkoznak szerinte vele. Mint mondta, a CEDAW Egyezmény legutóbbi ajánlásai közt ott volt az Isztambuli Egyezmény ratifikációja is. (Ez az egyezmény a nők elleni és családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szól. Az egyezmény egy sor olyan bűncselekményt állapít meg, mint a nők nemi szervének megcsonkítása vagy a kényszerházasság.) A Nőkért Egyesület vezetője emellett elmondása szerint a 420 ezres pénzbüntetés miatt is jött ki tüntetni, amelyet elfogadhatatlannak tart.

A tüntetés követelései mindenesetre láthatóan a rendőrséget is megérintették, hiszen csak rendőrnők biztosították a vonulást, egyikük elmondása szerint pedig ez szándékosan történt így.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.