Nős férfiakat szentelne pappá a váci püspök, levélben fordul a pápához

MN

2017. augusztus 11., péntek 15:28, frissítve: péntek 15:36

Arra alkalmas, de nős férfiakat is pappá szentelne a Váci egyházmegye püspöke. Beer Miklós a Szemlélek blogban közölt interjúban elárulta: törekvése érdekében levelet fog írni Ferenc pápának.

Mint mondta, most találkozott egészen konkrétan olyan helyzettel, hogy 8-10 egyházközségbe egyszerűen nem tud papot küldeni. „Ezt a toldozgatást, foltozgatást már nem lehet tovább folytatni, hogy akár külföldről, Lengyelországból, Indiából papokat várunk. Nekünk kell megtalálni azokat az embereket, akikre rá lehet bízni egy egyházközség vezetését. Olyat, aki hiteles, szép családi életet él, akire rá lehet bízni a templom kulcsát, a közösséget. Azt még ki kell dolgozni, hogy milyen képzéssel lehetne ezeket az embereket segíteni szolgálatuk ellátásában. A pappá szentelés egy távlati lépés lenne” – fogalmazott.

Hozzátette, az egyház útja távlati lépésben a választható cölibátus lenne. „Fontosnak tartom elmondani, hogy nem tartanám helyesnek a papok nősülését, teljesen másról oldalról közelíteném meg az egészet. Az alkalmas nős férfiakat pedig meg is kellene szólítani” – mondta Beer Miklós.

A Váci egyházmegye püspöke a Heti Válasznak is elmondta, elkötelezett híve a változásnak, nagy álma, hogy még az ő hivatali idejében pappá lehessen szentelni az arra méltó, családos férfiakat. Emellett kitért arra is, hogy nem arra kellene várni, hogy végre valaki lelkipásztornak jelentkezzen, hanem az egyháznak kellene felismernie a rátermett személyeket, és meghívni őket a szolgálatra.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A riport szerint ugyanis évtizedeken belül elfogyhatnak a katolikus papok, nyár elején mindössze húsz világi, vagyis nem szerzetes papot szenteltek az országban, miközben tíz éve még 36-ot, egyre szűkösebb tehát az utánpótlás. Veres András, a Győri egyházmegye vezetője már tavaly jelezte, hogy a római katolikus papok száma évente negyvennel csökken az országban. Másfél évtizede még 420 növendék készült szolgálatra, miközben jelenleg alig kétszázan.

A katolikus lelkipásztorok számában egyébként Európa más országaiban is drámai a visszaesés, nem úgy Afrikában és Ázsiában, ahol 1133-mal és 1104-gyel nőtt egy év alatt a lelkipásztorok száma. A Heti Válasz riportja szerint a paphiány okai között szerepel az általános elköteleződési válság és az egyház iránti bizalomvesztés a különböző pedofilbotrányok miatt. Egyébként érdekes módon a protestánsoknál épp a házasodás okoz gondot, ugyanis – mint a cikkből kiderült – a lelkészek körében ott riasztó méreteket öltött a válások aránya.

A szerkesztő ajánlja

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.

Póla Gergely

Minden második Orbán Viktoré 2017 kifejezései közül

Szavazzon, hogy a döntőbe jutott tíz szó és szókapcsolat közül melyik legyen a 2017-es év kifejezése.

Vég Márton

Seszták Miklósék nem aprózzák el, a miniszter köréhez került az Erzsébet hotel

Elvesztette közvagyon jellegét az egymilliárdért megvásárolt nyíregyházi szálloda.