Novák Katalin úgy véli, hogy a fideszes politikusok nem arrogánsak

2018. február 28., szerda 07:15, frissítve: szerda 14:03

A fiataloknak nincs Nyugaton jobb ajánlat, mint amit a magyar kormány ajánlani tud. Megeszem a kalapom, ha bárki jobbat tud mondani a magyar családpolitikai rendszernél – erről is beszélt Novák Katalin kedd este a Belvárosi Polgári Szalonban. Az Emberi Erőforrások Minisztériumában dolgozó család- és ifjúságügyért felelős államtitkárnak egyéb figyelemre méltó észrevételei is voltak. Kifinomult valóságérzékelése akkor is tetten érhető volt, amikor kifejtette, hogy a fideszes politikusokra egyáltalán nem jellemző az arrogancia, a választókra való oda nem figyelés.

A Fidesz alelnöki tisztségébe is megválasztott politikus a múlt vasárnapi hódmezővásárhelyi választási eredményeket is értékelte. Cáfolta például, hogy a csongrádi városban „az országgyűlési választások főpróbájáról” lett volna szó, hiszen itt csak egy egyszerű polgármester-választás történt, egy „helyi ügy”. Dicsérte Márki-Zay Pétert, akit szimpatikus személynek titulált. Itt a közönség egyes tagjai zúgolódni kezdtek, egy idősebb hölgy be is kiabált a műsorba: „Szimpatikus? Kinek?!”.

Novák Katalin figyelmeztette hallgatóságát, hogy az áprilisi választás még nincs lefutva. A veszélyekről hosszan beszélt, nemzetközi és magyar példákkal élve, aktivitásra és reménykedésre buzdítva hallgatóságát.

Ehhez az érveléshez Hollik István, a KDNP képviselője is csatlakozott, azzal riogatva a többnyire idősebb korosztályba tartozó belvárosi polgárokat, hogy az ellenzéki győzelem Gyurcsány Ferenc újbóli miniszterelnökségét eredményezhetné.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Zárásképpen minden előzmény nélküli migránsozásba ment át Novák mondandója: szerinte ugyanis a Fidesz az egyetlen bevándorlásellenes politikai erő, tehát április 8-án „gyermekeink biztonsága” is kockán forog. A végére így nem sikerült elvonatkoztatni a szokásos fideszes narratívától: a családpolitikának csak akkor van értelme, ha megálljt parancsolunk a tömeges migrációnak. Soros György neve viszont nem hangzott el.

A hallgatóság soraiból több észrevétel és kérdés is érkezett. Egy idősebb úr például azt kifogásolta, hogy a Fidesz nem kommunikálja elég jól a kormányzati eredményeket. Egy hölgy pedig érdekes elméletet vázolt fel arról, hogy az ellenzéki győzelmet „buszoztatott” embereknek köszönheti a független jelölt, ezt pedig ki kellene vizsgálni. Hozzátette azonban: Márki-Zay nem fogja lebontani a kerítést, mégpedig a hét gyermeke miatt. Ezzel nem mindenki értett egyet.

A padsorok között egyébként lehetett még hallani érdekes elméleteket arról, hogy mi zajlik Magyarország határain kívül, a nagyvilágban. Egy úr például arról beszélt a körülötte ülőknek, hogy az Egyesült Államokban betiltották a kézírás tanítását, hiszen „a világuralomhoz tudatlan emberekre van szükség”.

Szerencsére ez a magyar diákokat még nem fenyegeti, és ameddig megvan a nyitottság Novák Katalin és Hollik István tudásának befogadására, addig a Fidesznek sem kell aggódnia.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.