NVI: A több tízezer beérkezett levélszavazatnak a 16 százaléka érvénytelen

MTI

2018. április 5., csütörtök 18:48, frissítve: csütörtök 19:06

Harmincegyezer levélszavazat azonosító nyilatkozatát dolgozta fel csütörtök reggelig a Nemzeti Választási Iroda (NVI), a szavazási iratok 16 százaléka érvénytelen volt – közölte az NVI csütörtökön az MTI-vel.

A magyarországi lakóhellyel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazhatnak az áprilisi országgyűlési választáson, az NVI-hez másfél hete folyamatosan érkeznek a levélszavazatok. Az iroda kedden kezdte meg a levélszavazatok azonosító nyilatkozatainak ellenőrzését.

Az NVI azt vizsgálja, hogy le van-e ragasztva a válaszboríték, tartalmaz-e azonosító nyilatkozatot és szavazatot rejtő kisebb borítékot, utóbbi le van-e ragasztva, az azonosító nyilatkozatban rögzített adatok pedig megfelelnek-e a választópolgár által a regisztrációkor megadottnak. Az NVI azt is ellenőrzi, hogy az azonosító nyilatkozatot kitöltő szerepel-e a névjegyzékben, valamint hogy nem küldött-e vissza több szavazási iratot.

Az NVI csütörtökig 30 909 szavazási iratot dolgozott fel, ebből 26 049 volt érvényes, 4860 pedig érvénytelen.

Típushiba, hogy az NVI-hez visszaérkező boríték nem tartalmazza az azonosító nyilatkozatot, illetve hogy hiányosan vagy rossz adatokkal van kitöltve.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.