Nyilatkozat felügyelet alatt

2016. december 14., szerda 20:33, frissítve: szerda 21:28

Az egészségügyi intézmény jó hírét növelő, illetve helyi érdeklődésre számot tartó ügyekben az intézmények vezetői nyilatkozhatnak, de csak az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) előzetes tájékoztatása mellett – ezt közölte lapunkkal csütörtökön a Miniszterelnökség az intézmény tájékoztatása alapján.

Mint írták, az ÁEEK belső és külső kommunikációjára vonatkozó szabályzata 2015 júliusa óta van érvényben, jelenleg pedig módosítás alatt áll. Hogy pontosan mit kívánnak rajta változtatni, azt nem részletezték, ahogy azt sem, hogy milyen módon közölhetnek kritikát a kórházigazgatók.

A Magyar Nemzet azután kérdezte a Miniszterelnökséget vezető Lázár Jánost szokásos kormányinfóján az ügyben, hogy azzal kellett szembesülnünk, nem nyilatkozhatnak az újságíróknak az ország kórházigazgatói, hacsak a fenntartó, az ÁEEK engedélyt nem ad rá.

Lapunk a múlt héten egy Mikulás-ünnepségről akart tudósítani a Heim Pál Gyermekkórházból. Ám az intézmény igazgatója csak akkor tájékoztathatott volna minket, ha az ÁEEK engedélyezi. Bene Zsolt kommunikációs vezető azonban kérésünkre úgy reagált, nincs rá mód.

A múlt héten a Napi.hu írt arról, hogy a közelmúltban két kórházigazgató is írásbeli figyelmeztetést kapott az ÁEEK főigazgatójától, mert nem megfelelően nyilatkozott. Például Ficzere Andreát, az Uzsoki Utcai Kórház főigazgatóját azért figyelmeztették, mert az ÁEEK szerint egy interjúban rossz színben tüntette fel az egészségügyi államtitkárságot.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.12.15.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.