Nyílt ellenségeskedés folyik a végrehajtói szakmában

PR

2012. június 16., szombat 07:26, frissítve: szombat 14:18

Amíg érdekeltté lehet tenni a végrehajtót a hitelek bedőlésében, addig nem lesz változás a kilakoltatások terén – mondta el a Magyar Nemzetnek a Magyar Végrehajtók Országos Egyesületének alelnöke. Kállay Judit szerint az országban élő kétszáz önálló bírósági végrehajtó tíz százaléka nem a jogszabályok szerint jár el, és annak ellenére, hogy okirat-hamisítás, hivatali visszaélés és egyéb bűncselekmények miatt eljárások hada folyik ellenük, ma is dolgoznak. Ráadásul jogi ismeretük is kétes: hetven százalékuknak csupán érettségije van.

– Valaha végrehajtójelöltként dolgozott, tagja volt a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamarának, párja pedig ma is végrehajtó. Tavaly mégis létrehozták a Magyar Végrehajtók Országos Egyesületét, amely tulajdonképpen a kamara egyes tagjai ellen harcol. Miért volt szükség erre a szervezetre?
– Nem kizárólag a kamara egyes tagjaival szemben lépünk fel jogi eszközökkel, bár az kétségtelen, hogy a legtöbb problémánk a szakmabeliekkel van. Minimális elvárás a bajba jutott devizahitelesek, közműtartozást felhalmozó emberek részéről, hogy azok a végrehajtók, akik az ügyükben eljárnak, betartsák a jogszabályokat. Itt ugyanis emberi életekről van szó: egyre gyakrabban hallunk öngyilkosságról vagy öngyilkossággal, robbantással fenyegetőző adósról, ezért nem mindegy, hogy a végrehajtók hogyan végzik feladatukat. Az országban csaknem kétszáz önálló bírósági végrehajtó teljesít szolgálatot, és körülbelül tíz százalékuk nem a jogszabályok szerint jár el. Ellenük különböző eljárások vannak folyamatban. Úgy éreztük, muszáj felemelni a szavunkat a visszaélések ellen.

– Mivel vádolják ezeket a végrehajtókat?
– Főként okirat-hamisítással és hivatali visszaéléssel.

– Ez a gyakorlatban mit takar?
– Például hogy meg sem tartották az adott árverést, vagyis a róla készült árverési jegyzőkönyv, azaz maga a közokirat tartalma nem valós. Más esetben kiderült: úgy adott el ingatlant a végrehajtó, hogy nem is járt benne. Ez pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy a végrehajtás egyik – talán a legfontosabb – alapelvét, a fokozatosságot betartsa a végrehajtó az eljárás során, hiszen ha nem foglal le esetleg értékesíthető ingóságot, hanem egyből az ingatlant árverezi el, akkor az adósnak esélye sem lesz elkerülni a kilakoltatást. A végrehajtónak kötelessége leltárba venni az ingatlanban lévő értékeket, hiszen lehet, hogy egy televízió, számítógép vagy étkezőgarnitúra lefoglalásával és elárverezésével kiegyenlíthető a tartozás. Főként abban az esetben, ha csupán néhány százezer forintos közműtartozásról van szó. Az ingatlanárverés csak a legvégső megoldás lehet. Ezenfelül sajnos olyan végrehajtó is van, akit kényszerítéssel vagy sikkasztással vádolnak.

A teljes interjút a Magyar Nemzet június 16-ai számában olvashatja.

Forrás: Magyar Nemzet

A szerkesztő ajánlja

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.

Lándori Tamás

Sokmilliós támogatást nyert a tornyospálcai apagyilkos

A helyiek azt beszélik, új pirulákat írt fel orvosa az elkövetőnek újabb szörnyű tette előtt.