Nyilván tartanak: országos plakátrazziát indított Lázár János

Koncz Tamás, Szabó Zsolt

2017. augusztus 7., hétfő 19:16, frissítve: hétfő 08:14

Kis nyári pihenő után újra maximális fokozatba kapcsolt a kormány plakáthadjárata: Lázár János kancelláriaminiszter keddi hatállyal utasításba adta a fővárosi és megyei kormányhivatalok dolgozóinak, hogy ellenőrizzék és listázzák a területükön található reklámhordozó felületeket, vagyis plakáthelyeket – derül ki a legfrissebb Hivatalos Értesítőből.

Az akciót a településkép védelmével, vagyis az – alkotmányba ütközően elfogadott – plakáttörvénnyel indokolja Lázár János, eszerint kampányidőszakon kívül nem tehetnek ki politikai hirdetést pártok és közhasznú szervezetek.

Az ellenőrzést külön erre a feladatra kijelölt kormánymegbízottak végzik, akik munkacsoportokat jelölnek ki – ha pedig nincs elég ember lajstromozáshoz, más területekről is áthozhatnak dolgozókat. Magyarán várhat az anyakönyvi-kivonat, a jogosítvány vagy az útlevél elkészítése is, ha gyanús reklámfelületekről van szó.

A kormányzati akciót csak hatékonyabbá –  más nézőpontból ijesztőbbé – teszi, hogy a hivatal szimpla be-, illetve feljelentés alapján is vizsgálatot indíthat. Az pedig szinte hab a tortán, hogy rendőrséget bevonhatják a jogsértőnek talált plakátok felkutatásába és megsemmisítésébe.

„A kormánymegbízott haladéktalanul felveszi a kapcsolatot a megyei (fővárosi) rendőr-főkapitánnyal a jogsértő módon kihelyezett plakátok eltávolításának szervezett és hatékony biztosítása érdekében. A rendőrség eljárásban való részvétele az  irányadó jogszabályokon alapul” – áll az utasításban.

Lázár rendeletéből nem nehéz kideríteni, hogy ki az országos razzia valódi célpontja:

  • a büntetés kizárólag a hirdetési felület értékesítőjét sújtja,
  • neki kell kifizetnie a jogsértőnek tekintett plakát eltakarítását is,
  • a kormányhivatal egységesítheti az egy hirdetőnél talált jogsértések ügyeit.

A kormányhivatalok kivezénylésére már volt példa: miután a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Mahir hirdetőfelületein megjelent A nép nem betiltható, de a kormány leváltható szlogen, ügyintézők rajzották körül a hirdetőoszlopokat. A Népszava értesülései szerint a járási kormányhivatalok tisztviselőit – járásonként két embert – bízták meg azzal, hogy fotózzák le a területükön található óriásplakátokat. A hivatalok egységesen, központi utasításra jártak el, írta a lap, hozzátéve, hogy három képet kellett rögzíteni: egyet a plakátról, egyet a környezetéről, egyet pedig úgy, hogy látszódjon a közzétevő. A látottakról jegyzőkönyvet is fel kellett venni.

Az még nem egyértelmű, hogy Lázár hivatala és a rendőrség hogyan távolítaná el a magánszemély vagy magáncég által kitett hirdetéseket, a plakáttörvény ugyanis csak a pártoknak és közhasznú szervezeteknek tiltja a kampányidőszakon kívüli politikai hirdetéseket.

A kormány szócsöveként funkcionáló Magyar Idők cikke alapján azonban a kabinet erre is megoldást keres, és várhatóan talál is: Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője a lapnak azt mondta, szeptemberi ülésükön foglalkoznak majd a kérdéssel.

Nem lesz alkotmányos

Nem lehet a jogalkotási torzszülöttet toldozgatni-foldozgatni, és akkor sem lesz a településkép-védelminek nevezett plakáttörvényből alkotmányos jogszabály, ha miniszteri utasításokkal pótolják annak hiányosságait – jelentette ki a Magyar Nemzet kérdésére Magyar György ügyvéd, aki szerint ma Magyarországon már a jogalkotás is jogellenes. Emlékeztetett: a kormányzati többség úgy hozta meg a jogszabályt, hogy nem rendelkezett arról, ki fogja annak rendelkezéseit betartatni, ki fogja a plakátokat ellenőrizni. – Ezt próbálják most pótolni, de nem tudják, ugyanis más fogalmakat használnak a plakáttörvényben, mint a reklámozásról szóló törvényben. Ha költségvetési pénzből működő szervezet nem rendelhet plakátot, akkor magánszemélyek teszik azt törvényesen – tette hozzá Magyar György, aki szerint ez az eset is bizonyítja: nem szül jó vért, ha valakik bosszúból vagy dacból fognak jogalkotáshoz. (Sz. Zs.)

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.