Nyilván tartanak: országos plakátrazziát indított Lázár János

,

2017. augusztus 7., hétfő 19:16, frissítve: hétfő 08:14

Kis nyári pihenő után újra maximális fokozatba kapcsolt a kormány plakáthadjárata: Lázár János kancelláriaminiszter keddi hatállyal utasításba adta a fővárosi és megyei kormányhivatalok dolgozóinak, hogy ellenőrizzék és listázzák a területükön található reklámhordozó felületeket, vagyis plakáthelyeket – derül ki a legfrissebb Hivatalos Értesítőből.

Az akciót a településkép védelmével, vagyis az – alkotmányba ütközően elfogadott – plakáttörvénnyel indokolja Lázár János, eszerint kampányidőszakon kívül nem tehetnek ki politikai hirdetést pártok és közhasznú szervezetek.

Az ellenőrzést külön erre a feladatra kijelölt kormánymegbízottak végzik, akik munkacsoportokat jelölnek ki – ha pedig nincs elég ember lajstromozáshoz, más területekről is áthozhatnak dolgozókat. Magyarán várhat az anyakönyvi-kivonat, a jogosítvány vagy az útlevél elkészítése is, ha gyanús reklámfelületekről van szó.

A kormányzati akciót csak hatékonyabbá –  más nézőpontból ijesztőbbé – teszi, hogy a hivatal szimpla be-, illetve feljelentés alapján is vizsgálatot indíthat. Az pedig szinte hab a tortán, hogy rendőrséget bevonhatják a jogsértőnek talált plakátok felkutatásába és megsemmisítésébe.

„A kormánymegbízott haladéktalanul felveszi a kapcsolatot a megyei (fővárosi) rendőr-főkapitánnyal a jogsértő módon kihelyezett plakátok eltávolításának szervezett és hatékony biztosítása érdekében. A rendőrség eljárásban való részvétele az  irányadó jogszabályokon alapul” – áll az utasításban.

Lázár rendeletéből nem nehéz kideríteni, hogy ki az országos razzia valódi célpontja:

  • a büntetés kizárólag a hirdetési felület értékesítőjét sújtja,
  • neki kell kifizetnie a jogsértőnek tekintett plakát eltakarítását is,
  • a kormányhivatal egységesítheti az egy hirdetőnél talált jogsértések ügyeit.

A kormányhivatalok kivezénylésére már volt példa: miután a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Mahir hirdetőfelületein megjelent A nép nem betiltható, de a kormány leváltható szlogen, ügyintézők rajzották körül a hirdetőoszlopokat. A Népszava értesülései szerint a járási kormányhivatalok tisztviselőit – járásonként két embert – bízták meg azzal, hogy fotózzák le a területükön található óriásplakátokat. A hivatalok egységesen, központi utasításra jártak el, írta a lap, hozzátéve, hogy három képet kellett rögzíteni: egyet a plakátról, egyet a környezetéről, egyet pedig úgy, hogy látszódjon a közzétevő. A látottakról jegyzőkönyvet is fel kellett venni.

Az még nem egyértelmű, hogy Lázár hivatala és a rendőrség hogyan távolítaná el a magánszemély vagy magáncég által kitett hirdetéseket, a plakáttörvény ugyanis csak a pártoknak és közhasznú szervezeteknek tiltja a kampányidőszakon kívüli politikai hirdetéseket.

A kormány szócsöveként funkcionáló Magyar Idők cikke alapján azonban a kabinet erre is megoldást keres, és várhatóan talál is: Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője a lapnak azt mondta, szeptemberi ülésükön foglalkoznak majd a kérdéssel.

Nem lesz alkotmányos

Nem lehet a jogalkotási torzszülöttet toldozgatni-foldozgatni, és akkor sem lesz a településkép-védelminek nevezett plakáttörvényből alkotmányos jogszabály, ha miniszteri utasításokkal pótolják annak hiányosságait – jelentette ki a Magyar Nemzet kérdésére Magyar György ügyvéd, aki szerint ma Magyarországon már a jogalkotás is jogellenes. Emlékeztetett: a kormányzati többség úgy hozta meg a jogszabályt, hogy nem rendelkezett arról, ki fogja annak rendelkezéseit betartatni, ki fogja a plakátokat ellenőrizni. – Ezt próbálják most pótolni, de nem tudják, ugyanis más fogalmakat használnak a plakáttörvényben, mint a reklámozásról szóló törvényben. Ha költségvetési pénzből működő szervezet nem rendelhet plakátot, akkor magánszemélyek teszik azt törvényesen – tette hozzá Magyar György, aki szerint ez az eset is bizonyítja: nem szül jó vért, ha valakik bosszúból vagy dacból fognak jogalkotáshoz. (Sz. Zs.)

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.