Nyirő Józsefet búcsúztatják a Fiumei úti sírkertben + Videó

PR

2012. május 23., szerda 13:00, frissítve: szerda 13:37

Számos tisztelője rótta le kegyeletét Nyirő József író hamvai előtt szerda délelőtt a budapesti Fiumei úti Nemzeti Sírkertben. Az író munkásságát délután konferencia idézi fel a Magyar Írószövetségben.

Az 1953-ban Madridban elhunyt íróra emlékezők délelőtt tíz órától helyezhették el virágaikat a koporsónál, amely előtt díszőrség is tisztelgett. Az első órában mintegy félszázan rótták le kegyeletüket. Boér Zoltán, az erdélyi író újratemetésének egyik szervezője szerint Nyirő József dédunokái is megjelentek a ravatalnál.

A Nemzeti Sírkertbe várhatóan kora délután érkezik a Magyar Írószövetség delegációja, amely a magyar írók nevében helyezi el az emlékezés koszorúit. Az írószervezet tájékoztatása szerint a delegációt Szentmártoni János, a szövetség elnöke vezeti, a küldöttség tagja lesz továbbá Vasy Géza irodalomtörténész, korábbi elnök, Tóth Erzsébet író, költő, Turczi István költő, Mezey Katalin, az írószövetség elnökségi tagja, Medvigy Endre irodalomkutató, Végh Attila költő, író, Szakolczay Lajos kritikus, szerkesztő, Márkus Béla irodalomtörténész, kritikus, Erős Kinga, a szervezet titkára, Zsille Gábor költő, műfordító és Tari István költő, író is.

A ravatalnál délután három óráig helyezhetik el a koszorúkat az emlékezők, ezt követően a Magyar Írószövetség székházában konferenciát tartanak Nyirő József munkásságáról.

Az író földi maradványait április elején hozták Madridból Budapestre. A koporsót az eredeti tervek szerint a csütörtök reggel hatkor induló Boldogasszony-zarándokvonat szállította volna Székelyföldre, ám a román vasúti igazgatóság bukaresti központja ehhez nem adta meg az engedélyt. A szervezők csütörtökre ígértek tájékoztatást, miként juttatják el a koporsót Székelyudvarhelyre, Nyirő József végső nyughelyére.

Mint az MNO megírta, jelentős vitát kavar Nyirő József székelyudvarhelyi újratemetése Magyarország és Románia között, mivel az új szociálliberális kabinet az esemény megakadályozására készül. Erre reagálva akkor az Erdélyi Körök Országos Szövetsége felszólította Románia kormányát, Bunta Levente székelyudvarhelyi polgármestert és a mellette álló képviselőket, illetve mindazokat, akik „minden alap nélkül rágalmazzák” Nyirő Józsefet, hogy ne akadályozzák az író hamvainak méltó újratemetését.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.