Nyolc magyar egyetem került a legjobbak közé egy új rangsorban

MN

2017. október 17., kedd 08:42, frissítve: kedd 10:14

Újabb listát hozott nyilvánosságra a globális felsőoktatási rangsorairól ismert brit Quacquarelli Symonds (QS), ezúttal a feltörekvő európai országok és a közép-ázsiai államok felsőoktatási intézményeit értékelte – szúrta ki az Eduline.

Ahogy 2017-ben, úgy az idén is a Lomonoszov Moszkvai Állami Egyetem vezeti a listát, de nyolc magyar egyetem is szerepel a rangsorban. Ezek közül

  • a legjobb eredményt a Szegedi Tudományegyetem érte el, az intézmény a 27.,
  • a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a 28.,
  • az Eötvös Loránd Tudományegyetem a 30.,
  • a Debreceni Egyetem a 35.,
  • a Budapesti Corvinus Egyetem a 45.,
  • a Pécsi Tudományegyetem a 63.,
  • a Miskolci Egyetem pedig a 110. helyet érte el;
  • és a listán a Nyugat-magyarországi Egyetem is szerepel (201–250. hely), amelynek tanszékei az idei kettéválás után már a Soproni Egyetem, valamint az Eötvös Loránd Tudományegyetem részeként működnek.

A Quacquarelli Symonds egyébként 2014 óta hasonlítja össze a „feltörekvő” európai országok, valamint a közép-ázsiai államok egyetemeit, amelyek – hívták fel a figyelmet szakemberek – számos ok miatt nem tudnak versenybe szállni a globális felsőoktatási rangsorokat vezető egyesült államokbeli és brit egyetemekkel.

Az első helyen álló Lomonoszov Moszkvai Állami Egyetemet a szintén orosz novoszibirszki állami egyetem, valamint Észtország legnagyobb és legrégebbi felsőoktatási intézménye, a Tartui Egyetem követi. A tíz legjobb közé került a szentpétervári állami egyetem, a prágai Károly Egyetem és a cseh főváros műszaki egyeteme, a varsói egyetem, a török Bogazici Üniversitesi és a Middle East Technical University, valamint a kazahsztáni Al-Farabi Kazakh National University is.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.