Nyomozást rendelt el a Jobbik ellen az ügyészség

MN

2017. október 6., péntek 11:29, frissítve: vasárnap 17:44

Nyomozást rendelt el az ügyészség a Jobbik számvevőszéki ellenőrzésével összefüggésben az Állami Számvevőszék (ÁSZ) beadványa alapján – közölte a Fővárosi Főügyészség szóvivője pénteken.

Bagoly Bettina tájékoztatása szerint az ÁSZ jelzését az abban foglaltak alapján a Budapesti XI. és XXII. Kerületi Ügyészség feljelentésként értékelte, és „számvevőszéki ellenőrzéssel kapcsolatos kötelezettségszegés vétségének gyanúja miatt” pénteken nyomozást rendelt el ismeretlen tettes ellen. A kerületi ügyészség a Nemzeti Nyomozó Irodát bízta meg a nyomozás lefolytatásával, amelynek határideje december 6., de indokolt esetben a határidő meghosszabbítható.

Jobbik: nem állítanak meg minket

A Jobbik közleményben válaszolt az őt érő vádakra: mint írják, „a fideszes kormányhivatalok, a fideszes álcivilek, a fideszes Állami Számvevőszék után a fideszes ügyészség is bekapcsolódott az Orbán-terv végrehajtásába, ami arról szól, hogy a sajtószabadság, a szólásszabadság betiltása után a Fidesz be akarja tiltani egyetlen kihívóját, a Jobbikot. Azt a kormányváltó erőt, amelyet nem hálózott be a fideszes maffia."

A mai napon az 50-es évek koncepciós eljárásait idéző módon az ügyészség az ÁSZ kamuindokai alapján nyomozást rendelt el, mondván, nem működünk együtt az ÁSZ-szal – áll a pártreakcióban. A Jobbik hangsúlyozza, hogy ők együttműködtek a számvevőszékkel, a gond az, hogy fordítva ez már nem volt igaz. A párt szerint  a törvényben előírt 5 napos határidőn belül szerették volna elektronikusan feltölteni az ÁSZ által kért dokumentációt, de az erre a célra szolgáló elektronikus felültet az ÁSZ lezárta.

„Kedden szerettük volna átadni a dokumentumokat személyesen is, de így sem voltak hajlandóak átvenni, sőt kifejezetten elzárkózott ettől a számvevőszék. Ezek után jött az előre megírt orbáni forgatókönyv, amely értelmében az ügyészség nyomozást rendelt el a Jobbik ellen. Az eljárás pedig a közpénzekből működő fideszes álcivil szerveződés, az Alapjogokért Központ igazgatója szerint akár a párt betiltását is eredményezheti” – írják.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Az ÁSZ kedden számolt be arról, hogy augusztus 10-én megkezdte volna a Jobbik gazdálkodási adatainak ellenőrzését, de a párt nem működött vele együtt, ezért az ügyészséghez fordul.

A Jobbik később azonban cáfolta az együttműködés hiányáról szóló bejelentést: mint közleményében írta, „jelenleg is együttműködne az Állami Számvevőszékkel, ha azt politikai megrendelésre nem akadályoznák”.

Volner János, a párt frakcióvezetője az ÁSZ fővárosi székháza előtt tartott keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: csak „büdös”, harmadik világbeli diktatúrákban kényszerítenek arra közintézményeket, hogy megpróbáljanak leszámolni az ellenzék vezető erejével.

A frakcióvezető azt mondta, pártja minden alkalommal eleget tett beszámolási kötelezettségének, és törekedett arra, hogy mindenben együttműködő legyen az ÁSZ ellenőreivel. Az azonban nem normális – tette hozzá –, hogy a hatóság akkor akar ellenőrizni, amikor a gazdasági igazgató szabadságon van, miközben a törvény ötnapos határidőt biztosít a kért iratok rendelkezésre bocsátására. Volner János és Schön Péter, a Jobbik gazdasági igazgatója megpróbálta átadni a kért dokumentációt az ÁSZ székházában, de Volner János közlése szerint a számvevőszék megtagadta az iratok átvételét, arra hivatkozva, hogy az törvényellenes lenne.

Az ÁSZ ugyanakkor az MTI kérdésére fenntartotta, hogy a Jobbik – többszöri megkeresés ellenére – nem tett eleget adatszolgáltatási kötelezettségének és ezzel akadályozta az ellenőrzés lefolytatását. A számvevőszék a párt sajtótájékoztatójára reagálva azt írta: a Jobbik parlamenti frakcióvezetője és gazdasági igazgatója az ÁSZ épülete előtt tartott sajtótájékoztatón „a törvények megkerülésével próbált iratokat átadni” az ÁSZ-nak, a dokumentumokat a vonatkozó törvényi előírások értelmében nem vehették át.

Schiffer András: Ez a Rubicon

A kormányközeli Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója már arról beszélt csütörtökön az M1-en, hogy az ügyészség kérheti a Jobbik megszüntetését, ha a párt nem működik együtt az Állami Számvevőszékkel.

Schiffer András a Lánchíd Rádiónak ezzel kapcsolatban péntek reggel úgy nyilatkozott: több szempontból hibás az Alapjogokért Központ nyilatkozata a Jobbik beszüntetésének lehetőségéről. Kifejtette: azt a jogszabályt, amire hivatkoznak, tavaly éppen a fideszes többség helyezte hatályon kívül. Schiffer András szerint a párt betiltásának felvetése példátlan a magyar politikatörténetben.

„Ez a Rubicon, 1989 óta egyetlen párt, a Fidesz sem merte átlépni a vörös vonalat, hogy ellenzéki pártokat szüntessenek be” - mondta Schiffer. Hozzátette, politikai szempontból talán nem racionális az a keménység, ahogy a kormánypárt fellép a Jobbikkal szemben, hiszen ezzel a választókban is tudatosítják, kit tartanak igazi kihívónak – „ha azonban Simicska Lajosról van szó, a fideszes  politikusoknál leesik a racionalitás ékszíja”, a vele folytatott élet-halál harcot pedig milliók szenvedik el.

Az Állami Számvevőszék korábbi alelnöke szerint szakmailag teljesen indokolatlan és szokatlan a volt fideszes Domokos László vezette számvevőszék eljárása. Nyikos László erről a Hír TV Newsroom című műsorában beszélt. Szerinte mindenáron hibát akar találni a Jobbik elszámolásában a szervezet.

A Btk. szerint aki az ÁSZ ellenőrzése során a megszegi vonatkozó törvényben meghatározott közreműködési kötelezettségét, és ezzel akadályozza az ellenőrzést, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel, ha meghiúsítja az ellenőrzést, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő – írja az MTI.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.