NYT: Orbán saját képére formálja a magyar társadalmat

MN

2018. március 29., csütörtök 14:08, frissítve: csütörtök 16:31

Orbán Viktor miniszterelnök a saját képére formálja a magyar társadalmat – ezzel a címmel írtak a magyar kormányfő politikájáról a New York Times (NYT), a cikket a Hír TV vette észre. A tekintélyes amerikai lap jellemzése alapján, a magyar kormányfő nemcsak a demokráciát építi le, de saját ideológiáját erőlteti az oktatásra, a tudományra és a kulturális életre is. Úgy fogalmaznak: a miniszterelnök az elmúlt nyolc évben szisztematikus hadjáratot folytat a „magyar demokrácia hardvere” ellen.

New York Times cikkében példaként említi a 8. osztályos történelemkönyvet, amelyben szerepel az, hogy Orbán Viktor szerint veszélyt jelentenek a menekültek Magyarországra.

A Magyar Történelemtanárok Egylete elnökét, Miklósi Lászlót is idézték, aki azt mondta: a kormány célja olyan történelemverziót létrehozni, ami előnyös Orbánnak.

Megszólaltatták Illés Zoltán volt fideszes környezetvédelmi államtitkárt is, aki közölte, hogy a kormányfő egyszer azt mondta neki, szeretne elpusztítani minden NGO-t (angol rövidítés feloldása: non-governmental organization, vagyis nem kormányzati szervezet).

Kiderül az is a publikációból, hogy a miniszterelnök tavaly áprilisban Philip Zimbardo világhírű amerikai pszichológustól kért tanácsot, aki a tekintélyelvű rendszerek pszichológiájának tanulmányozásáról vált ismertté.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A Neue Zürcher Zeitung (NZZ) című tekintélyes svájci lap is Magyarországról cikkezett. Azt írták, a magyar kormány nyolc év után a korlátlan hatalom egyes sikereit fel tudja mutatni, de a politikai ellenfelei ellen folytatott eljárás megmérgezte a hangulatot, és ártott a demokráciának. A szerző, Merte Baumann szerint földrengésként rázta meg a magyar belpolitikát a hódmezővásárhelyi polgármester-választás eredménye. A lap emellett közölte, hogy az adófizetők pénzéből terjesztett összeesküvés-elméletek groteszkek és antiszemita hangvételűek – az összefoglalónkat itt találja.

A The Guardian szerdán közölt helyszíni riportot Miskolcról „A magyar szélsőjobb szítja a félelmet a választások előtt” címmel – írja a Hír TV. A brit liberális lap arról tájékoztat, a városban szinte még senki nem látott migránst. Orbán Viktor nagyrészt mégis a bevándorlással kampányolt a településen. A szerző úgy fogalmaz: a miniszterelnök szélsőjobbos platformon, a határ migránsok előtti lezárásával próbál választást nyerni. Ez a retorika valószínűleg elég hatásos ahhoz, hogy célt érjen. Ráadásul az ellenzék megosztott, sok ember pedig közönyös a politikával szemben. A lap megemlíti a kormány sorozatos korrupciós botrányait, valamint azt is, hogy az elmúlt években kormányközeli kezekbe került a média jelentős része, például a helyi lapok és rádiók, és ez segített Orbán Viktornak abban, hogy a migrációt tegye a legfontosabb politikai témává.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.