Nyugdíjasok várták Orbán Viktort az iskolai tanévnyitón Pécsen

,

2017. szeptember 1., péntek 10:38, frissítve: péntek 14:44

Mintegy húsz perccel az első magyarországi egyetem alapításának 650. évfordulója tiszteletére rendezett PTE650 elnevezésű ünnepség hivatalos délelőtt tíz órai kezdete előtt érkezett meg a pécsi Kodály Központba Orbán Viktor miniszterelnök.

A kormányfőhöz nem engedték közel a sajtót, mintegy ötven fideszes aktivista várta, szinte kizárólag nyugdíjasok. A kormányfő értesüléseink szerint humorosan meg is jegyezte, hogy ő tanévnyitóra érkezett.

Ezzel szemben az MTI azt írja, ünneplő tömeg fogadta Orbán Viktor. Az egyetemi program kezdete előtt a miniszterelnök azt mondta, hogy a város nincs jó költségvetési helyzetben, ezt meg kell oldani; ennek van egy tudása, hogy hogyan kell csinálni. „Aki megcsinálta a bajt, az csinálja meg a rendet is” – szögezte le Orbán, aki ugyanakkor hangsúlyozta: a kormányra lehet számítani és „mi a pécsi emberek mögött fogunk állni”. „Legyenek kedvesek, és támogassanak bennünket” – mondta a miniszterelnök.

Bódis József, a PTE rektora volt az első, aki beszédet tartott, ő azt mondta, hogy az első magyar egyetemre emlékezve a magyar felsőoktatás születését is ünneplik. „Információrobbanásban van a világ, a felsőoktatásban sok minden, az elvek változatlanok, ami biztosan változott, az a tartalom, amit átadnak a diákoknak, és a tematika, amellyel átadják.” Kiemelte, hogy a 650 éves jubileumra alapított Nagy Lajos Király-díjat egy olyan szervezet kapja, amely rengeteget tett a pécsi oktatásért és felsőoktatásért, ez pedig a Pécsi Egyházmegye.

A Kodály Központban, a magyar felsőoktatás napján megtiltották a telefonos videózást, illetve az élő Facebook-közvetítést is, minderről csak akkor szóltak, amikor Orbán Viktor kezdett beszélni. 

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes
 
Orbán Viktor miniszterelnök a beszédéhez készül a Pécsi Tudományegyetem alapításának 650. évfordulóján rendezett ünnepségen a Kodály Központban a magyar felsőoktatás napján, 2017. szeptember 1-jén
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
 

Pécs városa a magyar tudományos élet erőcentruma – mondta beszéde kezdetén Orbán Viktor. A miniszterelnök kijelentette, hogy az idei tanévben országszerte több mint negyedmillió hallgatónk lesz, és soraikban a jövő professzorai, miniszterei, könnyen lehet, hogy egyik-másik miniszterelnök-jelöltjei ülnek.

Hozzátette: mi, magyarok hagyományosan arra neveljük gyermeikeinket, hogy – ha kell – képesek legyenek ellent mondani, valamint többet, mást és jobbat akarjanak annál, amire mi vagyunk és voltunk képesek.

„Milyen lesz, milyen lehet a mai fiatalok jövője?” – tette fel a kérdést, és kiemelte: ez nem csak a magyarokat, hanem egész Európát foglalkoztatja. Orbán Viktor szerint mi, akik kenyerünk javát, „de annak ropogósabb felét” már megettük, tudjuk, hogy kétféle jövő van: amit választottunk, illetve az, ami akkor jön el, ha csak ülünk és várunk. A miniszterelnök a diákoknak azt üzente: amilyen jövőt maguknak választanak, olyan lesz Magyarország és Európa jövője.

Közölte, hogy nagyot fordult a világ, így a diákoknak új utakat, más megközelítést kell keresniük. Orbán azt mondta: ha engedjük, hogy a migrációs nyomás fokozódjon, valamint a kontinens értékvilága drasztikusan megváltozzon, katonailag továbbra is gyenge maradjon, akkor Európa – ahogy most ismerjük – el fog veszni. „Európa a 24. órában van, megjelentek az önfeladás látható jelei”, és a vezetők, akik szerint már felesleges ellenállni – szögezte le. Meggyőződése, hogy a jövőnket azok a fiatalok jelentik, akik – akár az '56-osok – mernek „az árral szemben úszni”, nem hagyják alkotó- és képzelőerejüket gúzsba kötni – fűzte hozzá.

A miniszterelnök szerint a pécsi egyetem ennek a közép-európai szellemiségnek a hordozója. Az alapítók azt akarták, hogy az egyetem hallgatói önálló világlátást és szilárd erkölcsi alapállást is kaphassanak, és az út, amin az intézmény elindult, megfelel ennek a jövőképnek – mondta. Orbán kitért arra is: szeretnék, hogy a Pécsi Tudományegyetem ne csak Közép-Európában, hanem egész Európában az elsők közé kerülne, erre a célra pedig 24 milliárdot irányoztak elő, amiből „minden egyes forint hasznosulni fog”.

A miniszterelnök végezetül arra biztatta a felsőoktatási intézmények oktatóit, hogy bátor, felkészült és tettrekész magyar nemzedéket neveljenek fel.

A pécsi 2010-es Európa Kulturális Fővárosa program keretében megépített Kodály Központban tartották a PTE650 ünnepéllyel együtt az országos tanévnyitót, a magyar felsőoktatás napját.

Az előzőekben közölt programmal ellentétben jelen volt Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere is.

A Kodály Központban nem volt telt ház, és egy tanévnyitóhoz képest meglepő módon nem vettek részt az eseményen fiatalok, diákok.

 
A pécsi Kodály Központ díszterme
Fotó: Babos Attila / Magyar Nemzet
 

A Kodály Központ hátsó parkolójában találkozott Orbán Viktor Páva Zsolt pécsi polgármesterrel is, együtt mentek be az épületbe. A hangversenyterem első sorában foglaltak helyet, majdnem egymás mellett, köztük csak Bódis József, a PTE rektora, a Magyar Rektori Konferencia elnöke ült.

A megnyitó előtt az Együtt és a Liberálisok közös sajtótájékoztatót tartottak, egyebek mellett Páva Zsolt távozását követelve, utalva arra a csütörtöki hírre, hogy egy mindenféle demokratikus felhatalmazás nélkül megalakult tanácsadó testület irányítaná lényegében Pécset, Csizi Péter pécsi országgyűlési képviselő elnökletével.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.