Ódor: A mai napig nem adtak elégtételt Magyarországnak

MNO

2008. június 5., csütörtök 00:02

Emlékművet avattak Wass Albert erdélyi író tiszteletére szerdán este Alsózsolcán. Ódor Ferenc (Fidesz), a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzat elnöke a rendezvényen azt mondta: a trianoni diktátumot az országra kényszerítő nemzetek a mai napig nem adták meg az elégtételt Magyarországnak.
Ódor Ferenc kiemelte: a jelen azzal a Wass Alberttel azonosul, aki példát adott hazaszeretetből, megmutatta, mit lehet tenni a nemzetért; az író munkásságában megmutatta az egész magyarság tragédiáját. A közgyűlési elnök elgondolkodtatónak nevezte, hogy annak idején nem védtük meg önmagunkat, „behúztuk a fülünket”. Úgy fogalmazott: ha egy nemzet deffenzívában van, ha azt látják, hogy „sunyi módra meghúzódunk a sarokban” és nem tudunk kiállni az érdekeinkért, akkor mindig el kell szenvednünk Trianont, ha máskor nem is úgy hívják.

Wass Albert száz évvel ezelőtt őseinek földjén született, és több ezer kilométerre szülőföldjétől, az Egyesült Államokban halt meg. Ódor Ferenc hangsúlyozta: az író csupa jót tett a magyarságért, a történelem viszont vele és a magyarsággal egy tragédiát éltetett át, Trianont; 1920. június 4-e mai napig élő trauma. Mint mondta, a békediktátum után a magyaroknak Erdélyben el kellett szenvedniük azt, hogy bozgoroknak, hazátlannak nevezték őket.

A közgyűlés elnöke kiemelte, hogy a nemzet elveszítette területe nagyobbik részét. Valamilyen történelmi igazságosság azért van! – tette hozzá, megjegyezve: a történelmi Magyarország területei olyan országokat gyarapítottak, amelyek a mai térképeken már nincsenek. Ódor Ferenc kitért arra, hogy voltak olyan magyar települések – név szerint Sopront említette –, amelyek nem egyeztek bele a békediktátumba, hanem megvédték identitásukat, és volt ehhez erejük, s erre legyünk büszkék. Az Alsózsolcán felavatott Wass Albert-emlékművet Kiss Mátyás mezőkövesdi művész készítette.

(MTI)

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.