Olcsóbb és gyorsabban hozzáférhető lesz a lombikprogram

2017. augusztus 30., szerda 12:49, frissítve: péntek 09:50

Megemelik a gyógyszertámogatást a lombikprogramban részt vevők számára, és a jövőben már nem csak 5 eljárást támogat a társadalombiztosítás. Ehelyett ha az első öt lombikeljárás valamelyike sikerrel jár, akkor a következő gyermek esetében is négy-négy alkalommal finanszírozza a beavatkozást az állam – jelentette be Balog Zoltán a témában tartott sajtótájékoztatón. Kiderült: a mostani kormányrendeletben egyelőre nincs szó az embriók kezelésének és felhasználásának szigorításáról, de ez  a kérdés is napirenden van a minisztériumban.

Az emberi erőforrás miniszter elmondta, a kezelés és a művi megtermékenyítés költsége alkalmanként, beavatkozástól függően 360-525 ezer forint között mozog. A módosítás hatására azt várják, hogy 2-3 éven belül megduplázódhat a mostani beavatkozások száma, ehhez 2-3 milliárd forintos plusz finanszírozást biztosítanak. Az állami fenntartású kórházakban kapacitásbővítés is várható, hogy több beavatkozást tudjanak végezni, erre 5 milliárd forintot szán a kormány. Balog Zoltán szerint cél az átláthatóság, ám kérdésünkre, hogy jelenleg miért nem átlátható a rendszer, nem adott érdemi választ.

A miniszter beszélt egyébként arról is: senkinek nem szeretnének tanácsot adni, ugyanakkor segíteni szeretnék azokat a párokat, akik meddőségi problémákkal küzdve különböző megoldási lehetőségeket keresnek. Hangsúlyozta, más módszerek is elérhetőek, nem kell feltétlen a lombikprogramot igénybe venni, vannak alternatív kezelési módok, melyek például a Budai Irgalmasendi Kórházban vagy a Bethesda Gyermekkórházban érhetők el. Emellett a párok a miniszter szerint választhatják az örökbefogadást is, ennek menetét is igyekeznek megkönnyíteni.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár azt közölte, az államilag támogatott lombikeljárásokhoz kapcsolódó gyógyszerek tb-támogatását a jelenlegi 70 százalékról 90 százalékra emelik, a magánellátóknál igénybe vett beavatkozásnál pedig egységesen 55 százalékos tb-támogatással írhat fel gyógyszert az orvos. Az államtitkár beszélt arról is, az államilag támogatott intézményekben is várható bővítés annak érdekében, hogy több ilyen beavatkozást végezhessenek. Úgy tűnik, nem kerülnek hátrányba a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel szerződött magánintézmények sem, hiszen az ott elvégzett beavatkozásokat is támogathatja a társadalombiztosító.

Az utóbbi időben nagy port vert fel Veres András győri megyéspüspök témában adott nyilatkozata. Mint ismert, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke úgy nyilatkozott: a katolikus egyház számára nem elfogadható a mesterséges megtermékenyítés. Veres András lapunknak adott interjújában elmondta: azok a katolikus párok, akik részt vettek a lombikbébiprogramban, a legtöbben tudatlanságból tették. Arra a kérdésre, hogy bűnt követ-e el, aki részt vesz a programban, azt felelte: „Attól függően, hogy mennyire volt tudatos részéről a döntés, ennek mértékében a bűne súlyosabb vagy kevésbé súlyos”.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Balog Zoltán kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, van olyan, amiben egyetért Veres András győri megyéspüspökkel, és van, amiben nem. Szerinte súlyos etikai kérdés, hogy mi történik a be nem ültetett embriókkal, és minden megtesznek azért, hogy az üzleti cél ne írhassa felül a gyermek születésének fontosságát, hangsúlyozta, hogy szigorúnak kell lenni ebben a kérdésben, és az életet tiszteletben tartó szabályozást kell megteremteni. Orvostechnikai változásokról azonban nem beszélt.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a sajtótájékoztatón elmondta: ma már a párok közel húsz százaléka kell hogy szembenézzen valamilyen meddőségi problémával. Ennek egyik oka, hogy a nők ma már átlagosan 30 éves kor felett vállalnak gyermeket, és minél későbbre tolódik ez, annál nagyobb az esély a különböző meddőségi problémákra. Az államtitkár legérdekesebb kijelentése az volt, mikor közölte: szeretnék, ha csökkennének a terhek is, itt pedig épp a nők hormonterhelését emelte ki. Mint mondta, szeretnék, hogy a kezelés alatt minél kevesebb hormonális terhelés érné az édesanyákat, és ezzel párhuzamosan több gyermeket vállalhassanak. Ez azért is érdekes, mert ezeket a hormonokat a nők általában azért kapják, hogy így segítsék elő az embriók megtapadását és beágyazódását. Azt pedig, hogy kinek milyen mértékű hormonra van szüksége, egyedül az orvos tudja eldönteni, személyre szabottan. A várakozási idővel kapcsolatban szó volt arról is, hogy a mostani bővítés célja, hogy ne kelljen hosszú ideig várakozni a pároknak a lombikkezelésre, és a lehető leghamarabb elkezdhessék ezt a folyamatot.

Kedden egyébként Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is megszólalt az ügyben.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.