Orbán: A külföldi munkavállalás nem istencsapása

2017. május 26., péntek 12:38, frissítve: péntek 13:13

„Sajnálom, hogy ez a kérdés pártpolitikai cséphadaró lett” – mondta a külföldön munkát vállaló, illetve oda készülő fiatalokkal kapcsolatos kérdésre Orbán Viktor miniszterelnök pénteken. A kormányfőt Hódmezővásárhelyen, a Modern Városok Program utolsó állomásán kérdezte a Magyar Nemzet, ő pedig úgy reagált, ez a téma alaposabb feldolgozást igényelne a szokásos belpolitikai vitáknál.

Az ellenzék megvádolja a kormányt, hogy miattunk menekülnek el a fiatalok, mi meg valami hasonló szellemes választ adunk erre – mondta Orbán ezekről a vitákról. Arról beszélt, hogy neki is vannak gyerekei, és nem szeretne hetedhét határon át utazni, hogy lássa az unokáit, de végül is majdnem 30 éve dolgoznak azon, hogy Európában egységes munkaerőpiac legyen.

A szabad mozgás és munkavállalás Orbán szerint „nem istencsapása, hanem lehetőség”, és leginkább arról kellene beszélni, hogyan lehet ezt kihasználni. Például hogyan lehetne azon dolgozni, hogy Magyarországon külföldi fiatalok vállaljanak munkát. A kormányfő szerint vannak jelek, amelyek azt mutatják, hogy Magyarország népszerű, például az Erasmus programban sok fiatal tanul itt. „Mi Magyarországot nyitott európai országként képzeljük el” – mondta Orbán.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.