Orbán: A külföldi munkavállalás nem istencsapása

H.M.

2017. május 26., péntek 12:38, frissítve: péntek 13:13

„Sajnálom, hogy ez a kérdés pártpolitikai cséphadaró lett” – mondta a külföldön munkát vállaló, illetve oda készülő fiatalokkal kapcsolatos kérdésre Orbán Viktor miniszterelnök pénteken. A kormányfőt Hódmezővásárhelyen, a Modern Városok Program utolsó állomásán kérdezte a Magyar Nemzet, ő pedig úgy reagált, ez a téma alaposabb feldolgozást igényelne a szokásos belpolitikai vitáknál.

Az ellenzék megvádolja a kormányt, hogy miattunk menekülnek el a fiatalok, mi meg valami hasonló szellemes választ adunk erre – mondta Orbán ezekről a vitákról. Arról beszélt, hogy neki is vannak gyerekei, és nem szeretne hetedhét határon át utazni, hogy lássa az unokáit, de végül is majdnem 30 éve dolgoznak azon, hogy Európában egységes munkaerőpiac legyen.

A szabad mozgás és munkavállalás Orbán szerint „nem istencsapása, hanem lehetőség”, és leginkább arról kellene beszélni, hogyan lehet ezt kihasználni. Például hogyan lehetne azon dolgozni, hogy Magyarországon külföldi fiatalok vállaljanak munkát. A kormányfő szerint vannak jelek, amelyek azt mutatják, hogy Magyarország népszerű, például az Erasmus programban sok fiatal tanul itt. „Mi Magyarországot nyitott európai országként képzeljük el” – mondta Orbán.

A szerkesztő ajánlja

Szabó Zsolt

Tarlós István úgy látja, nem feltétlenül kell a mobil gát a Rómaira

Budapest főpolgármestere szerint rendben van a 3-as metró felújítása, és kitart a Fidesz támogatása mellett. Interjú.

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

Hazánk riasztó mértékű kettéosztottságáról mesél országszerte a tűzifa

A politikusok tulajdonképpen azzal büszkélkednek, hogy a hozzájuk tartozó falvakban mennyi szegény ember él.

Hutter Marianna

Az első Orbán-kormány jelölte Zaid Naffát a tiszteletbeli konzuli posztra

A jordán üzletember már abban az időszakban is elbukott a magyar állampolgársághoz szükséges nemzetbiztonsági átvilágításon.