Orbán a Magyar Nemzetről: Üzleti ügyekkel nem foglalkozom

MN

2018. április 10., kedd 14:01, frissítve: kedd 16:40

Nemzetközi sajtótájékoztatón lehetett kedden kérdezni Orbán Viktort. Igaz, nem mindenki kapott érdemi választ, s volt, aki nem is kérdezhetett. Előtte azonban a miniszterelnök értékelt. 

Szerinte a magas részvételi arány a választáson megadta nekik a legnagyobb legitimitást a kormányzásra. Úgy vélte, a szavazás az embereknek is ünnep volt, ezért vettek olyan sokan részt rajta. Majd szóba hozta a kampányt, amely erőteljes és intenzív volt, szerinte „minden üzenetet sikerült eljuttatni a választópolgárokhoz”. Orbán megismételte, a támogatottságuk egyértelmű, „ha nem a legerősebb, az egyik legerősebb felhatalmazást kaptuk”. A magyarok úgy határoztak, hogy csak ők dönthetik el, kikkel kívánnak Magyarországon együtt élni – szögezte le, és hozzátette, az emberek a magyar szuverenitás mellett törtek lándzsát.

A kormányalakítással kapcsolatban annyit közölt, reméli, sikerül időben teljesíteniük a feladatot. Körülbelül három-négy héten belül alakulhat új kabinet.

Kérdés érkezett az április 15-re hirdetett tüntetéssel kapcsolatban is, amelyre Orbán Viktor csak annyit reagált: „Az emberek döntöttek. Ennyi.”

A miniszterelnököt kérdezték arról is, hogy szerdán bezár a Magyar Nemzet, és leáll a Lánchíd Rádió is. Először egyszerűen nem reagált, majd az RTL Klub kérdésére annyit azért elmondott, hogy ezek üzleti ügyek, magánkézben lévő médiumok, így majd a tulajdonosok eldöntik, mi lesz a két sajtóorgánummal.

Felmerült az RTL Klub felvásárlásának kérdése is, amire Orbán Viktor azt a választ adta, hogy továbbra sem foglalkozik üzleti ügyekkel, azonban támogatja a magyar tulajdonban lévő vállalatok számának növekedését.

A The Economist újságírója az EBESZ által megfogalmazott kritikát hozta fel, amely elítélte a megfélemlítő, pártfinanszírozott, idegengyűlölő kampányt. A miniszterelnök válaszában úgy fogalmazott: Köszönöm a részvételt! Azzal kapcsolatban pedig, hogy milyen garanciákat tud adni arra, hogy nem él vissza a kétharmadával, azt felelte: „Szeretjük az alaptörvényt.”

A Hír TV stábjának nem adták meg a szót, így nem kérdezhetett Orbán Viktortól.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.