Orbán: Az EU még nem lépte át a Rubicont + Videó

tt

2012. április 13., péntek 08:35, frissítve: péntek 14:17

Zsarolásnak tartaná a miniszterelnök, ha az Európai Unió politikai feltételeket támasztana a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) való megállapodás ügyében Magyarországgal szemben.

Orbán Viktor pénteken az MR1-Kossuth Rádióban azt mondta, az IMF-nek nincs olyan feltétele, amely ne pénzügyi jellegű lenne. Az EU viszont „kacérkodik azzal a gondolattal” – bár szerinte „még nem lépték át a Rubicont” –, hogy politikai feltételeket támasszon Magyarországgal szemben – fejtette ki véleményét a kormányfő. Hozzátette, hogy ha az EU ilyen döntést hozna, azt a leghatározottabban vissza kellene utasítania nemcsak Magyarországnak, hanem a többi uniós tagállamnak is.

Politikai feltételeket támasztani ugyanis – például az igazságszolgáltatás ügyében – egész egyszerűen zsarolás lenne, amely nem fogadható el az EU-ban – jelentette ki Orbán Viktor, aki szerint elképzelhetetlen és elfogadhatatlan lenne, hogy amikor Magyarország – mint a valutaalap tagja – a szervezethez fordul egy elővigyázatossági hitelért, akkor az országnak ezt az igényét ne kizárólag gazdasági alapon, hanem politikai feltételek szerint bírálják el. „Ez azt jelentené, hogy akár az IMF, akár az unió túlterjeszkedik a saját hatáskörén. Ez olyan mértékű beavatkozás volna egy nemzet életébe, amit az unióban soha senki nem fogadhatna el” – jelentette ki.

Fotó: MTI


Orbán Viktor felsorolta, hogy az elmúlt időszakban hitelt kapott az IMF-től például Bosznia-Hercegovina, Egyiptom, Pakisztán és Fehéroroszország. Szerinte ez egy olyan lista, amely megmutatja, hogy a Nemzetközi Valutaalap kizárólag pénzügyi alapon nyújt hitelt.

Megerősítette, hogy április 23-án, hétfőn a tervek szerint találkozik majd José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével, ugyanis Brüsszelbe utazik egy előadást tartani, és ha Brüsszelben jár – mint mondta –, mindig találkozik a bizottsági elnökkel.

A miniszterelnök szerint mára egyébként tisztázódtak az ügyek, látszik, hogy miben értenek egyet az unióval, és miben nem.  „Sokkal több kérdést oldottunk meg, mint amennyi vitás kérdés fennmaradt” – mutatott rá, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy ha maradt véleménykülönbség, ha az EU úgy gondolja, hogy továbbra is van vitája Magyarországgal, akkor "meg fogjuk mérni az érvek súlyát majd az európai bíróság előtt". „Brüsszel nem Moszkva”: az lehetetlen, hogy egy vitás ügyben a két összekülönböző fél közül az egyik döntsön – magyarázta.

Magyarországnak ki kell törnie az adósságcsapdából, ám ebben sokan ellenérdekeltek, például bankárok, bürokraták és nagy cégek, amelyek jó üzletet remélnek – összegezte véleményét Orbán Viktor.

Fotó: MTI


Minél kevesebbnek kell lennie a munkát terhelő adóknak

A miniszterelnök szerint a tranzakciós illeték majdani mértéke nem lehetne több egy ezreléknél. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy még nincs döntés a tranzakciós adóról, „attól nagyon messze vagyunk”.
Az esetleges pénzügyi tranzakciós adó mértéke legfeljebb egy ezrelék lehetne – mondta Orbán Viktor, aki ezért azt üzente a vállalkozásoknak és az embereknek, hogy emiatt „egy percig se fájjon a fejük”.

Szólt arról is, hogy év közben nem szabad az adókat módosítani, csak súlyos kényszer esetén, és ilyen szerinte most nincs. Arra viszont van lehetőség – folytatta a kormányfő –, hogy a 2013-ra szóló költségvetésben megjelenjen az a gondolat, hogy minél kevesebb legyen a munkát terhelő adó, és azokat inkább „áttereljék” a fogyasztás, a forgalom irányába. „2013-ban nagy valószínűséggel ez megjelenik majd” – közölte.

Belátható időn belül létrejön a kormány részvételével egy agrárbank, amely mezőgazdasági tevékenységekhez nyújt majd hitelt. A pénzintézet dolga az lesz, hogy a már létező hitelek mellé új, könnyebb feltételekkel elérhető kölcsönöket biztosítson az agráriumnak – részletezte.

Az állami földek bérbeadásával kapcsolatos vitára kitérve azt mondta: nem földosztásról van szó, az ugyanis lehetetlen, mert az állami politika lényege jelenleg az, hogy nem adnak el termőföldet.

Nem lesz meglepetés az államfőjelölés kapcsán

Orbán Viktor szerint a sajtóban megjelent nevekhez képest várhatóan semmilyen meglepetés nem lesz az államfőjelölt személyével kapcsolatban.  „Ha egy fogadóirodán kellene most téteket megtennem, azt mondanám, semmilyen meglepetés sem lesz” – válaszolta Orbán Viktor.

A kormányfő közölte, pénteken elnökségi ülést tart a Fidesz az államfőjelöléssel összefüggésben, hétfőn pedig tanácskozik a kormánypárti frakciószövetség is. A korábbi bejelentések szerint utóbbi ülésen tesz majd előterjesztést Orbán Viktor az új köztársasági elnök személyére. A parlamenti jelölést ezt követően a képviselők teszik majd meg.

Arra a kérdésre, elképzelhető-e, hogy jelenleg több lehetséges jelölt neve is forog, a pártelnök-miniszterelnök azt felelte: „Nem forog egy sem, mert még semmilyen előterjesztés nem született, ma még beszélgetések és egyeztetések zajlanak”.

Orbán Viktor kifejtette, olyan köztársasági elnökre van szükség, aki biztonságot ad, nyugalmat áraszt, mivel nehéz időszak előtt áll Európa. A miniszterelnök az interjúban szólt a múlt hétfőn lemondott államfőről, Schmitt Pálról is, akit magabiztos, nyitott, sikeres embernek nevezett.

Felháborította a kormányfőt a tiszaeszlári vérvédat felidéző parlamenti beszéd

A magyar alkotmány az emberi méltóságot sérthetetlennek minősíti, ebből pedig az következik, hogy az államnak kötelessége minden közösséget megvédeni, amellyel szemben uszítanak, vagy amellyel szemben „méltatlan bánásmódot helyeznek kilátásba”. „Meg is fogjuk védeni, ideértve a zsidó közösséget is a többiek mellé” – erősítette meg a miniszterelnök, a péntek reggeli rádióinterjúban.

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbijával való találkozójára utalva ugyanakkor kifejtette azt is: hiába van egy ilyen alkotmányos szabály, ezek a közösségek igényt tartanak arra – „dacára annak, hogy egyébként biztonságban vannak”, ám a történelmi tapasztalatok is rendkívül fájdalmasak –, hogy amikor valamilyen atrocitás éri őket, a kormányzat adjon jelzéseket, hogy ezt nem fogadja el. Közölte, ő és kormánya ezt mindig meg is teszi.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.