Orbán-beszéd: Csak a saját tábor volt a fontos

2018. február 18., vasárnap 19:01, frissítve: hétfő 07:14

„Ahhoz képest, hogy választások előtt vagyunk, Orbán Viktor keveset foglalkozott a választással és a mozgósítással, a korábbi választási években elmondott beszédeihez képest” – mondta a miniszterelnök vasárnapi évértékelőjével kapcsolatban lapunknak Juhász Attila, a Political Capital vezető elemzője. Úgy vélte, ennek két oka van.

Az egyik, hogy az a Fidesz stratégiája, hogy minél alacsonyabb legyen a részvétel a választáson, vagyis csak a saját bázisa menjen szavazni, a többiek maradjanak otthon. A másik ok, hogy ebben a politikai rendszerben, amiben tiszta és fair politikai versengésről nem nagyon beszélhetünk – nem szorul rá Orbán Viktor, hogy mozgósítson a beszédével. Vagyis Juhász Attila úgy véli, a miniszterelnök idei beszéde nagyon hasonló volt az előző éviekhez, amelyekben már kevés olyan elem hangzott el, amely idézhető lenne.

„A beszéd arra szolgál, hogy a Fidesz vezetője is kimondja azokat az üzeneteket, amelyeket a párt többi tagja nap mint nap ismételget. Ezzel megerősítést ad a saját politikusainak és a saját táborának is” – tette hozzá Juhász Attila, aki szerint ezek a beszédeknek már évek óta nem tulajdonítanak nagy jelentőséget. Kérdésünkre, hogy a miniszterelnök beszéde az ellenzéki pártok kampánynyitójával összevetve mennyire számított erősnek, úgy reagált: nem az üzenetek a fontosak, miután már nincs tiszta verseny a pártok közt.

„Nyilván az Orbán-beszédnek van a legnagyobb jelentősége abból a szempontból, hogy ő a hivatalban lévő kormányfő” – mondta, hozzátéve, hogy a médiaviszonyok is olyanok, hogy ez fog eljutni a legtöbb helyre.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A Political Capital vezető elemzője úgy látja, a miniszterelnöknek a legnagyobb kihívást a beszéd nemzetközi része jelenthette. Ugyanis ezen részen úgy kellett láttatnia a folyamatokat, mintha nagyon támogatnák Európában a Fidesz politikáját, és mintha sűrűn kerülnének győztes pozícióba az ő szövetségesei. Ezzel szemben a 2017 Orbán Viktor elvárásaihoz képest rosszul alakult: elég csak arra gondolni, hogy a szövetségesnek remélt új osztrák kormány egyik első intézkedése a paksi bővítés megtámadása volt.

„Valójában nem a magyar miniszterelnök határozza meg az európai folyamatokat, de megpróbálta ezt a látszatot kelteni” – mondta Juhász.

Ebből kifolyólag viszont minden nemzetközi sikerként feltüntethető esemény fontos Orbán Viktornak, erre maga a kormányfő is utalt, amikor az olaszokat említette: bízik benne, hogy Silvio Berlusconiék nyerik az olasz választásokat.

A szerkesztő ajánlja

Grimm Balázs

Egy édesanya és az ő halálos beteg kisfia, akiket magára hagyott az állam

Az olcsó gyógyszereket megkapják támogatottan, a drágákat nem, miközben 74 ezer forintból próbál megélni a kis család.

Stier Gábor

Theresa May és a Nyugat sokat segített Putyinnak

Komoly reformokra a széles körű felhatalmazás ellenére sem nagyon számít a lapunk által megkérdezett politológus, Ilja Grascsenkov. Interjú.

Ficsor Benedek

Távolodás a politikától: a konszolidálódó MMA a Fekete-korszak után

Fekete György távoztával új korszak köszönt az akadémiára, de fiatalok nélkül hosszú távon bajosan működhet a köztestület.

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.