„Orbán cselédsorba taszítaná a magyar munkásokat”

2016. május 5., csütörtök 13:35, frissítve: csütörtök 15:45

Az Egyesült Államok és az Európai Unió között kötendő szabadkereskedelmi egyezmény ellen szervezett akciót a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) és a Közép-magyarországi Zöld Kör csütörtökön a Kossuth téren.

A környezetvédők szerint az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti egyezmény inkább hasonlít egy trójai falóra, amiből újabb és újabb elborzasztó részletek derülnek ki, mint egy valóban pozitív, mindkét fél számára előnyös szerződésre. Ugyanakkor a kevésbé ismert, Kanada és Magyarország között, már csak ratifikációra váró CETA-egyezmény ellen is tüntettek.

Fidrich Róbert, az MTVSZ programvezetője rablóegyezménynek nevezte a TTIP-t. – A készülő egyezmények rejtett kockázatai veszélyt jelentenek az emberekre, a környezetre, alááshatják a demokráciát, és veszélybe sodorhatják az európai és magyar mezőgazdaságot – közölte.

Mint mondta, szeretnék, ha végre a magyar kormány is egyértelmű nemet mondana a TTIP-re, ezért a Greenpeace-szel és a Védegylettel közösen nyílt levelet küldtek Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek és Mikola István biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkárnak, szorgalmazva, hogy Magyarország ne támogassa az egyezményt. A levélben, melyet mi is megkaptunk a helyszínen és ide kattintva letölthető, leghangsúlyosabban a nyilvánosság tájékoztatására vonatkozó kérés jelenik.

Fidrich Róbert később kérdésünkre elmondta: az uniós Külügyek Tanácsa legközelebb jövőhéten, május 13-án ülésezik, ezért addig még várhatók tiltakozó megmozdulások. „A mostani esemény egy a sok közül, melyet a nemzetközi Föld Barátai szerveznek, aminek mi is tagjai vagyunk Magyarországról” – közölte. „Az előző állomás Hannover volt, ahol kilencvenezren tüntettek Obama látogatásakor. A következők Lettországban lesznek, úgyhogy ez a faló holnap megy tovább Rigába.”

Az Anonymus-rendszerhiba Akciócsoport tagjai is ott voltak a tüntetésen
Az Anonymus-rendszerhiba Akciócsoport tagjai is ott voltak a tüntetésen
Fotó: Béres Attila / Magyar Nemzet

A programigazgató arról tájékoztatott, hogy a TTIP elleni aláírások gyűjtése továbbra is folyik, az ívek elérhetők a Magyar Természetvédők Szövetségének és számos civil szervezet honlapján.

Schiffer: Mi csak vesztesek lehetünk

Az eseményen több politikus is megjelent az LMP és a Jobbik soraiból. Schiffer András, a zöldpárt társelnöke merényletként jellemezte az egyezményt. „Magyarországnak elemi érdeke lenne, hogy követelje a tárgyalások leállítását. Ebből mi csak vesztesen kerülhetünk ki” – szögezte le. „Orbán Viktor a német nagyvállalatok cselédjévé akarja tenni a magyar munkásokat. Egy összeszerelő üzemet akar Magyarországból csinálni, mi nem akarunk.”

Tájékoztatása szerint az LMP határozati javaslata jövőhéten kerül az Országgyűlés plenáris ülése elé azzal kapcsolatban, hogy a nemzeti parlamenteket ne lehessen megkerülni a ratifikációnál. – Ott világossá fog válni, ki melyik oldalon áll. A tavalyi vitanapon az LMP és a Jobbik következetesen fellépett az egyezmény ellen, a kaviárbaloldal és Fidesz pedig támogatólag viszonyult az egyezményhez – idézte fel.

A Greenpeace Hollandia május 2-án nyilvánosságra hozta a szabadkereskedelmi egyezményre vonatkozó tárgyalás részleteit. A TTIP az Európai Unió és az Egyesült Államok között köttetne olyan feltételekkel, amik ellen már az első nyilvánosságra hozott információkkor riadót fújtak nemcsak a környezetvédők, hanem számos politikus is, a magyar kormány például az alaptörvénybe rögzítette a génmódosított élelmiszerek tilalmát. Ugyanakkor Colleen Bell amerikai nagykövet néhány hónapja megköszönte Orbán Viktornak a TTIP támogatását, így pontosan nem tudni, a magyar kormány milyen állásponton is van.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.