Orbán és Karácsony feltört, Botka és Tarlós népszerűsége a mélybe zuhant

MN

2017. július 3., hétfő 22:26, frissítve: kedd 08:08

A Medián június közepén felmérést készített a pártok és a politikusok népszerűségéről – írta meg az Index. Cikkükből kiderült, hogy a nőtt a Fidesz támogatottsága, a teljes szavazókorú lakosság 34 százaléka áll a kormánypárt mögött. Az MSZP 8 és 9 százalék között ingadozik, a Jobbik 13 százalékkal előzi őket, míg a DK és az LMP az 5 százalékos parlamenti küszöb környékén mozog. 

A pártrangsor alsó régiójában csupa 1 százalékos párt sorakozik. Az ellenzék szétforgácsoltsága elbizonytalanítja a szavazókat, a párt nélküliek egyharmadnyi aránya magasabb, mint az elmúlt másfél évben bármikor. A pártpreferenciával nem rendelkezők aránya júniusban a magukat biztos szavazónak mondók körében is megugrott: az áprilisi 12-ről 19 százalékra.

Nőtt a kormány teljesítményével elégedettek és a „jó irányt” érzékelők aránya. A hangulatváltozás nagy vesztese az MSZP miniszterelnök-jelöltje, Botka László, akit az áprilisi felméréshez képest most már 8 százalékkal kevesebben látnának szívesen „fontos politikai szerepben”. Mindeközben a másik miniszterelnök-jelölt, Karácsony Gergely április óta 8 százalékkal előretört, így már ő a legnépszerűbb ellenzéki politikus, igaz, pártja, a PM 1 százalék alatt maradt.

Karácsony mellett Orbán Viktor népszerűsége is jelentősen megnőtt, de Semjén Zsolt, Áder János és Fodor Gábor népszerűbb, mint áprilisban. Tarlós István főpolgármester ellenben vesztett vonzerejéből, népszerűsége 4 százalékot zuhant.

A szerkesztő ajánlja

Stier Gábor

Nyugat-Európa a csecsen maffia szorításában

Két évtizede Európa még keblére ölelte a szabadságukért küzdő csecseneket. Azóta változott a róluk alkotott kép.

B. Kovács Gergely

A készülő harang olyan, mint egy matrjoskababa

Ahol tojásból, cukorból, mosott agyagból és emberi hajból készül a köpeny – az ország egyetlen öntödéjében jártunk.

Pintér Bence

„A rendszerváltás ígérgető politikusjelöltjei tudatlanok vagy demagógok voltak”

Romsics Ignác Mária Terézia átértékeléséről, a konstruktív mítoszrombolásról és a történész feladatáról. Interjú.