Orbán és Karácsony feltört, Botka és Tarlós népszerűsége a mélybe zuhant

MN

2017. július 3., hétfő 22:26, frissítve: kedd 08:08

A Medián június közepén felmérést készített a pártok és a politikusok népszerűségéről – írta meg az Index. Cikkükből kiderült, hogy a nőtt a Fidesz támogatottsága, a teljes szavazókorú lakosság 34 százaléka áll a kormánypárt mögött. Az MSZP 8 és 9 százalék között ingadozik, a Jobbik 13 százalékkal előzi őket, míg a DK és az LMP az 5 százalékos parlamenti küszöb környékén mozog. 

A pártrangsor alsó régiójában csupa 1 százalékos párt sorakozik. Az ellenzék szétforgácsoltsága elbizonytalanítja a szavazókat, a párt nélküliek egyharmadnyi aránya magasabb, mint az elmúlt másfél évben bármikor. A pártpreferenciával nem rendelkezők aránya júniusban a magukat biztos szavazónak mondók körében is megugrott: az áprilisi 12-ről 19 százalékra.

Nőtt a kormány teljesítményével elégedettek és a „jó irányt” érzékelők aránya. A hangulatváltozás nagy vesztese az MSZP miniszterelnök-jelöltje, Botka László, akit az áprilisi felméréshez képest most már 8 százalékkal kevesebben látnának szívesen „fontos politikai szerepben”. Mindeközben a másik miniszterelnök-jelölt, Karácsony Gergely április óta 8 százalékkal előretört, így már ő a legnépszerűbb ellenzéki politikus, igaz, pártja, a PM 1 százalék alatt maradt.

Karácsony mellett Orbán Viktor népszerűsége is jelentősen megnőtt, de Semjén Zsolt, Áder János és Fodor Gábor népszerűbb, mint áprilisban. Tarlós István főpolgármester ellenben vesztett vonzerejéből, népszerűsége 4 százalékot zuhant.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.