Orbán és Kövér is asztalhoz ül a helyettessel

NT

2012. április 28., szombat 15:30, frissítve: szombat 15:57

Kétnapos hivatalos látogatásra Magyarországra érkezik hétfőn Li Ko-csiang, a kínai miniszterelnök első helyettese, aki jövő tavasszal várhatóan az ázsiai ország kormányfője lesz. A politikus találkozik Orbán Viktor miniszterelnökkel is.

A kínai vezető – aki április 26. és május 4. között Oroszországot és Brüsszelt is felkeresi – hétfőn megbeszélést folytat Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettessel, közigazgatási és igazságügyi miniszterrel és az államfői jogokat jelenleg gyakorló Kövér László házelnökkel. Május 1-jén, kedden Li Ko-csiang találkozik Orbán Viktor miniszterelnökkel, és jelenlétükben több megállapodást is aláírnak a két ország képviselői.

A keleti országokon keresztül töri meg Kína Európát címmel számolt be pénteken a Le Figaro az előző nap Varsóban rendezett Lengyelország–Közép-Európa–Kína gazdasági fórumról.

„Közel vagyunk ahhoz, hogy begyűjtsük a termést”

Orbán Viktor csütörtökön Varsóban kétoldalú megbeszélést folytatott a Lengyelország–Közép-Európa–Kína gazdasági fórumon részt vevő Ven Csia-pao kínai miniszterelnökkel. A magyar kormányfő pénteki rádióinterjújában ezzel kapcsolatban elmondta, még az idén Pekingbe várják, hogy kétoldalú megállapodásokat írjanak alá. Hozzátette, miniszterelnökként két éve dolgozik azon, hogy pénzügyi kérdésekre, ipari és technológiai együttműködésekre, befektetésekre is kiterjedő, a magyar érdekeket szolgáló mély együttműködést alakítson ki Kínával. „Közel vagyunk ahhoz, hogy begyűjtsük a termést” – fogalmazott.

Mint az MNO beszámolt róla, Kína és Kelet-Közép-Európa együttműködésének lehetőségeiről tartottak szimpóziumot a Külügyminisztériumban. A rendezvényen Martonyi János külügyminiszter és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter mellett Song Tao külügyminiszter-helyettes is beszédet mondott és javaslatokat tett. Kiderült: Kína potenciális partnerként tekint Kelet-Közép-Európára.

A kínai miniszterelnök-helyettes látogatásához kapcsolódóan hétfőn egy kínai–magyar üzleti fórumot is rendeznek majd Budapesten. A találkozón – amelyen beszédet mondanak a delegációval érkező kínai állami szervezetek magas rangú tisztségviselői, továbbá Hidvéghi Balázs külgazdaságért és nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkár és Kerekes György, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal elnökhelyettese – lehetőség nyílik kétoldalú tárgyalásokat folytatni a 200 vállalatvezetőből álló kínai üzletember-delegáció tagjaival.

„Baráti együttműködési partnerség”

Magyarország és a Kínai Népköztársaság viszonyát 2004 óta egy közös nyilatkozat szerint új fogalom, a „baráti együttműködési partnerség” határozza meg, s a felek legutóbbi, tavalyi kormányfői találkozóján az is elhangzott Kína részéről, hogy Peking áttörést kíván a magyar–kínai kapcsolatokban.

Az 57. évében járó Li Ko-csiang a jelenlegi kínai politikai csúcsvezetés hetedik embere, és várhatóan a következő év tavaszától ő lesz az ázsiai ország miniszterelnöke.

Forrás: MTI,MNO

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.