Orbán Viktor: Mi magyar Magyarországot akarunk!

MN

2017. szeptember 18., hétfő 13:17, frissítve: hétfő 21:23

Egy karnyújtásnyira van a teljes foglalkoztatás – mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn napirend előtt, a parlament őszi ülésszakának első napján. Beszéde első részében a kormányfő a gazdaság eredményeit sorolta, szerinte a 4,2 százalékos munkanélküliségi ráta jelenti azt, hogy közel van az általa kívánatosnak tartott állapot. Az államadósság 74 százalék alá csökkent, 3,2 százalékkal nőtt a gazdaság, a bérek pedig nőttek, de még van lehetőség több szektorban is – sorolta az eredményeket Orbán.

A miniszterelnök a családtámogatások ismertetését is azzal kezdte, hogy kormánya a bevándorlás támogatása helyett folytat családbarát politikát. Ebbe a körbe tartozik szerinte például a gyermekek ingyenes iskolai étkezése vagy ingyenes tankönyve is.

Magyarország, amennyire erejéből telik, a kárpátaljai ukrán családokat is támogatja, ezért is érint minket fájdalmasan az ukrán politika döntése, amely megfosztja a magyar gyermekeket a magyar nyelvű oktatástól „Mit vétettünk?” – kérdezte Orbán, utalva az ukrán oktatási törvényre.

A kormány a nyáron is folytatta a brüsszeli kényszerbetelepítés elleni küzdelmét – tért át kedvenc témájára Orbán, aki szerint épp új világrend lép a megszokott helyére, és ennek következménye az új népvándorlás, ami elérte Európát, és bennünket is próbatétel elé állít. A kormányfő szerint mindenki jól ismeri a véleményét, hogy az EU elhibázott politikát folytat, és példátlan módon nem védi a határait, hanem kinyitja azokat.

A NATO kutatására hivatkozva Orbán azt mondta: 2020-ig 60 millió ember mozdul meg Afrikában, és indul főleg Európa felé. Ennek következménye Orbán szerint az lesz, hogy „mindenhetesek” lesznek a terrortámadások, és szabad szemmel is jól láthatóan megváltozik a kontinens arculata.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A miniszterelnök ismét arról beszélt, hogy két csoportra oszlottak az európai országok, a bevándorlást támogatókra és elutasítókra. Utóbbiak, mint Magyarország, Orbán szerint ragaszkodnak a kultúrájukhoz, vagyis „magyar Magyarországot” akarnak. Európa jövője azon múlik, hogy ez a két csoport képes-e kialakítani az együttélést. A kormányfő szerint ők elfogadják, hogy egyes országok bevándorlást akarnak, de azt akarják, hogy a bevándorlók is fogadják el, hogy ők elutasítják.

Orbán szerint viszont a kvótaper is arról szól, hogy a bevándorlás támogatói rá akarják kényszeríteni az álláspontjukat az elutasítókra. „Én ezt a tervet Soros György tervének tekintem, ezt valósítják meg a brüsszeli bürokraták, akik Soros tenyeréből esznek” – mondta a miniszterelnök, aki ezért is egyetért a Fidesszel, hogy nemzeti konzultáció induljon a Soros-tervről.

A foci, a szotyi és a kisvonat

„Miniszterelnök úr, nézze meg, mi maradt azokból a szép elvekből, amiket megfogalmazott: a foci, a szotyi és a kisvonat” – reagált Orbán beszédére Vona Gábor, a Jobbik elnöke, aki arról is beszélt, hogy a magyar nép 27 éve vár arra, hogy elszámoltassák a korrupt politikusokat, és vele személyesen fogják kezdeni, „mert ön a pókháló közepén a pók”. Ezen túl pedig a legfontosabb a magyar gazdaság felemelése és versenyképessé tétele, ebben viszont nincs helye a korrupciónak – mondta Vona.

„Két különféle világban élünk” – reagált Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője, aki szerint Orbán mint Don Quijote küzd a démonaival, de közben orvos nélküli körzetek és kórházak és 600 ezer kivándorolt ember a valóság. Tóth támadta Orbánt az azeri baltás gyilkos elengedése miatt is: az ő interpretációjában egy keresztény ember meggyilkolása volt, és alig félreérthetően utalt az azeri számlákra, amelyekről Magyarországra is érkezett pénz. Tóth azt ígérte, a valóságból érkező kérdésekre ők valós válaszokat adnak 2018 után.

A 2018-as választás nem a kvótáról és a kerítésről fog szólni, de egyvalamit le tudok szögezni: Magyarországot nem a Fidesz fogja megvédeni, hanem a Fidesztől kell megvédeni – mondta Szél Bernadett, az LMP frakcióvezetője. Szerinte az elmúlt 30 évben a Fidesz és a szocialisták olyan politikai építményt hoztak létre, amit le kell bontani, de ebben senki nem tud részt venni, aki ott volt, amikor ezeket a falakat felhúzták. Fáradt, fásul és korrupt – minősítette Orbánt az LMP miniszterelnök-jelöltje, aki szerint a világban okos forradalom zajlik, de Magyarország ebben lemarad.

Lefitymált ellenzék

„Egy Mucius Scaevola tudná csak türelemmel végighallgatni az ellenzéki felszólalásokat” – csillogtatta meg klasszikus műveltségét Kósa Lajos, a Fidesz leköszönő frakcióvezetője, aki a négyes metró ügyét dörgölte az MSZP orra alá. Szél Bernadettet pedig azzal oktatta ki, hogy a magyar demokrácia nem is 30, hanem 27 éves. A Jobbiknak pedig a Kovács Béla-ügy jutott, aki Kósa szerint példátlan módon kémkedett megválasztott politikusként az oroszoknak. 

„A nyár során elszaporodtak a miniszterelnök-jelöltek, és azzal a problémával küzdenek, hogy az emberek nem veszik őket komolyan” – mondta viszonválaszaként Orbán, aki azt tanácsolta az ellenzéknek, hogy szívleljék meg: hatalmi ambíciókból nem lehet országot építeni. Vona Gábornak külön is arra hívta fel a figyelmét, hogy a kormányzáshoz komolyabb eszközökre van szükség, mint egy szemöldökcsipesz. Az LMP-vel kapcsolatban pedig azt mondta: komoly erőfeszítést igényel, hogy komolyan vegye őket. 

A kormányfő a viszonválaszban is a kvótaperről beszélt, amely szerinte a legsúlyosabb kérdés, hiszen az állandó betelepítési rendszert vetíti előre. Orbán olyan ellenzéki megszólalásokat idézett, amelyek szerint nincs is kvótarendszer, illetve nem probléma a bevándorlás, majd ebből azt a következtetést vonta le, hogy rájuk nem lehet bízni az ország sorsát. „Magyarország komoly kérdések előtt áll, összefogásra, erőre és egységre volna szüksége” – mondta Orbán, aki arra szólította fel az ellenzéket, próbálják meg szolgálni a választókat.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.