Orbán: Haza fognak jönni az emberek Nyugatról

MN

2017. április 28., péntek 12:23, frissítve: péntek 20:20

„Van egy nagy tartalékunk, ami nem Keleten, hanem Nyugaton van” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Modern városok program győri állomásán tartott sajtótájékoztatón, miután együttműködési megállapodást írt alá Borkai Zsolt polgármesterrel. A kormányfő úgy fogalmazott, hogy sok bölcsességgel nem tud szolgálni, de nem bátorítaná arra a győrieket, hogy Magyarország más területeiről csábítsák át a munkaerőt.

Orbán ugyanis úgy látja, olyan jól alakulnak a foglalkoztatottsági adatok, hogy év végére négy százalék alatt lesz a munkanélküliség, ami lényegében teljes foglalkoztatottság, így Nyíregyházán is ugyanígy munkaerőhiány lesz, mint Győrben, illetve ugyanúgy Miskolcon, mint Szombathelyen. A gyorsforgalmi utak fejlesztésével Békéscsaba is bekapcsolódik, ott vannak az utolsó tartalékok ebből a szempontból.

A miniszterelnök azt mondta: az egyik lehetséges út, hogy olyan képzést kell nyújtani, mely Győrbe vonzza a fiatalokat, és lehet, hogy ott is ragadnak. Emellett pedig a vállalatoknak is lépniük kell: „A helyzet úgy fest, hogy meg kell fizetni őket.”

A mohácsi vágóhíd felavatására utalva Orbán azt mondta: ott már annyit kellett fizetni a henteseknek, hogy hazajöjjenek Németországból. „Haza fognak jönni – látom annak esélyét – Nyugat-Európából” – fogalmazott. Az, hogy közben versenyképesek is maradjanak a cégek, nagyon nagy intellektuális feladat a vezetők számára, de ezt a folyamatot nem lehet egy országos programmal véghezvinni, csak a vállalatok szintjén.

„Hosszabb távon egy megoldás van: több gyerek kell – mondta Orbán, aki szerint előrehaladott állapotban van egy húszéves demográfiai program kidolgozása. – Az a nemzet, amelyik biológiailag nem tudja fenntartania magát, nem tarthat igényt arra, hogy létezzen” – jelentette ki a miniszterelnök, aki szerint ez a következő 10-15 év legnagyobb, történelmi kihívása, és a 2018-as választások után, ha felhatalmazást kapnak, a demográfia lesz a politikájuk középpontjában.

Az MTI tudósítása szerint a miniszterelnök kitért arra is:

  • be kell fejezni a győri körgyűrűt, és felújítják a 8311-es számú utat. Utóbbi fejlesztés jelenleg a tervezési szakaszban van, az építés jövőre kezdődik, a munkálatokra hárommilliárd forintot szán a kormány;
  • a belső elkerülő úton új hídra van szükség a Mosoni-Duna felett, erre hétmilliárd forint áll majd rendelkezésre, a kivitelezésnek 2019-ben kell elkezdődnie;
  • ütemezetten újulhat meg a Győri Nemzeti Színház és környéke húszmilliárd forintból, emellett hangversenytermet és konferencia-központot is építhetnek a városban;
  • kerékpárutat alakítanak ki a megyeszékhely és Pannonhalma között négymilliárd forintból a 82-es út mentén;
  • felújítják és összekötik a helyi és helyközi busz- és a vasútállomást, amelynek részeként közúti alagút is épül (megjegyezte, hogy erről a fejlesztési pontról a város vezetésének a jövőben azt is el kell döntenie, az Észak-magyarországi Közlekedési Központtal kívánja-e a helyi közösségi közlekedést megoldani, vagy egy újonnan létrehozandó, önkormányzati tulajdonú vállalattal, de az elektromos autóbuszok vásárlásának kérdését is tisztázni kell);
  • új mentőállomást hoznak létre a kórháznál, és bővítik a kórház parkolóját is hárommilliárd forintból;
  • sport- és szabadidőcélokra is biztosítanak forrást, illetve állami területet;
  • felmerült Győr és Dunaszerdahely összeköttetése négysávos úton: a magyarországi szakasz megépítésére Orbán ígéretet tett, a szlovák részről pedig tárgyalni fognak a pozsonyi kormánnyal;
  • a győri egyetem bővítésével kapcsolatban úgy fogalmazott: „a mi kormányaink nem egyetemeket szoktak bezárni, hanem egyetemeket szoktak alapítani”.

Borkai Zsolt polgármester azt mondta, hogy a most aláírt megállapodás a következő tizenöt-húsz évre határozza meg a város fejlődését, életét. A cél, hogy Győr olyan háromszázezres nagyvárossá nőjön, amely az idegenforgalom, a kultúra és az oktatás révén mindenki által élhető – írja az MTI. A városvezető megköszönte a kormány korábbi és jövőbeli támogatását, egyben példaként említette, hogy az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválhoz (EYOF) kapcsolódó – a kormány által tízmilliárd forinttal támogatott – infrastrukturális fejlesztések is mutatják, egy sportesemény egy egész város megújulásához is hozzájárul.

 

 

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.